Exodus TV

Novice

17.8.2018

Nagovor škofa Štumpfa pri sveti maši ob prazniku Marijinega vnebovzetja

17.8.2018

Nagovor škofa Bizjaka pri sveti maši ob prazniku Marijinega vnebovzetja

16.8.2018

Svetovna srečanja družin, 25 let dar za Cerkev: začetki

16.8.2018

Papež Frančišek: Marija je vzeta v nebo z dušo in telesom

16.8.2018

Msgr. Stanislav Zore na Brezjah: Vabim vas, da se danes ponovno odločimo za življenje

Več novic

P. Jože Pucelj DJ o okrožnici Veritatis Splendor ob njeni 25. letnici

sijaj6. avgusta 1993 je izšla okrožnica papeža Janeza Pavla II. z naslovom Veritatis Splendor (Sijaj resnice). Ob 25-letnici izida te okrožnice smo prosili moralnega teologa p. dr. Jožeta Puclja DJ, da za Radio Vatikan spregovori o kontekstu, okrožnici in o njeni sodobnosti.

P. Ivan Herceg DJ – Vatikan

Letos mineva 25. let odkar je sveti papež Janez Pavel II. izdal okrožnico Veritatis Splendor (Sijaj resnice). Pred izidom okrožnice so nekateri teologi napovedovali pravo katastrofo za katoliško Cerkev. Papež naj bi določene teologe celo izobčil. Pokazalo se je, da so bili strahovi odveč. Okrožnica ne izliva prekletstva na nikogar, pa tudi ne postavlja nemogočih zahtev.

Skrb za zdrav nauk na področju moralne teologije
Sveti oče izraža v njej le skrb za zdrav nauk na področju moralne teologije. Brez ovinkov pove, da vlada prava kriza v moralnih vprašanjih. Na področju po koncilske teološke razprave so se izoblikovale nekatere razlage krščanske morale, ki so z zdravim naukom nezdružljive. Okrožnica hoče pomagati k razjasnitvi teh vprašanj. Papež se ne obrača na vernike ali na ljudi dobre volje, ampak posebej na škofe, ki so odgovorni za zdrav nauk. Hoče, da bi škofje v svojih škofijah poskrbeli za oznanjevanje pravega moralnega nauka. Papež hoče edinost ne le v veri, ampak tudi v morali.

Papež čakal na Katekizem
Zakaj je okrožnica izšla tako pozno? Papež omenja, da jo je napovedoval že 1987. Čakal pa je toliko časa zato, ker je želel, da prej izide Katekizem, ki vsebuje popoln in sistematičen prikaz krščanskega moralnega nauka. Okrožnica poudarja, da je Katekizem zanesljivo in verodostojno besedilo za podučitev v katoliškem nauku.

Svobode ni brez resnice
Okrožnica še posebej naglasi, da svobode ni brez resnice, ki edina omogoča osebi njeno pravo dobro. Če ni resnice, nastopi etični relativizem, kjer vrednote izginejo. Demokracija brez vrednost pa se prav lahko, kot kaže zgodovina, spremeni v odkrit ali prikrit totalitarizem. Križani Kristus kaže pravi smisel svobode, ker je Jezus živa in poosebljena sinteza popolne svobode in brezpogojne pokorščine Božji volji.

Vere ne moremo ločiti od morale
Okrožnica poudarja, da vere ne moremo ločiti od morale. V luči vere tudi razumemo, da obstajajo moralne norme, ki brezpogojno veljajo in za katere so bili nekateri v zgodovini Cerkve pripravljeni pretrpeti tudi mučeništvo. Papež pokaže na skušnjavo današnjega človeka, da bi nravne norme prilagodil svojim interesom in potrebam. Današnji človek meni, da ne potrebuje Božje milosti in usmiljenja. To je drža farizeja v Jezusovi priliki. Ker se kristjan zaveda svojih grehov in napak, se izroča s cestninarjem Božjemu usmiljenju.

Cerkev ne postavlja, ampak razlaga nravne norme
Nadalje govori okrožnica o moralni obnovi družbe politike ter vlogi morale pri novi evangelizaciji. Še posebej poziva moralne teologe k sodelovanju s cerkvenim učiteljstvom. Papež poudarja, da je nesoglasje s cerkvenim učiteljstvom v nasprotju s pravim pojmovanjem Cerkve. Moralne norme namreč ni postavila Cerkev in niso prepuščene njeni samovolji. Poslušna resnici, ki je Kristus, razlaga Cerkev nravne norme. Moralni nauk zato ne more biti nikdar odvisen od demokratičnega odločanja.

Marija je podoba krščanske svobode
Okrožnico zaključi papež s pogledom na Marijo, ki je podoba krščanske svobode. Ob branju okrožnice Sijaj resnice začutimo, da so njene besede resnične in tudi po 25. letih še kako sodobne.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter