Exodus TV

Novice

18.11.2019

Misijonska razstava v Novem mestu

18.11.2019

V tednu od 17. do 23. novembra 2019 bomo obhajali teden zaporov. Vsako leto se obhaja v okviru Katoliške Cerkve in tudi drugih krščanskih Cerkva ter

15.11.2019

V pripravi na apostolsko potovanje: Cerkev na Tajskem

15.11.2019

Znanstveni posvet ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

14.11.2019

Ob obisku ad limina: Cerkev v ZDA

Več novic

Telovo v v znamenju evharističnega kongresa

Sveto Rešnje teloDanes obhajamo praznik svetega Rešnjega telesa in krvi. Na ta dan se posebej spominjamo Jezusove navzočnosti v zakramentu evharistije, ki je središče krščanske vere. Ponekod so v navadi različne oblike procesij.Papež Benedikt XVI. bo ob 19. uri daroval sveto mašo na trgu pred lateransko baziliko. Nato bo vodil procesijo z Najsvetejšim do bazilike svete Marije Snežne.  Povejmo še, da bomo na naši Exodus Tv  neposredni prenos iz Vatikana ob 19.uri. Čas obhajanja praznika svetega Rešnjega telesa in krvi je določen glede na praznik velike noči oziroma glede na binkošti, ki smo jih letos praznovali v nedeljo, 23. maja. Binkošti, praznik prihoda svetega Duha in s tem rojstva Cerkve, praznujemo 50 dni po veliki noči, praznik svetega Rešnjega telesa in krvi pa 10 dni po binkoštih. Ta praznik je v katoliški Cerkvi eden od zapovedanih praznikov, ki jih ne obhajamo na nedeljo.

Evharistični čudež - povod za obhajanje Telovega

V bogoslužje je bil uveden leta 1263. Povezan je s čudežnim dogodkom, ko je med sveto mašo po spremenjenju iz svete hostije pritekla prava človeška kri. Ta čudež je doživel duhovnik, kot potrditev svoje šibke vere v Jezusovo resnično prisotnost pod podobo kruha. Prtiček oz. korporal, ki je vpil sveto Jezusovo kri hranijo v Orvietu v srednji Italiji, v posebnem tabernaklju, ki je pogosto odprt in daje možnost trajnega čaščenja Najsvetejšega.

Pomen praznika je zato osredotočen na javno in slovesno čaščenje Jezusa Kristusa v evharistični navzočnosti. Po župnijah so v navadi procesije z Najsvetejšim med polji in domovi. V nekaterih evropskih deželah je praznik svetega Rešnjega telesa in krvi dela prost dan. Ker pa je pri nas delovni dan, imajo v mnogih župnijah procesijo na nedeljo po prazniku.

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter