Exodus TV

Novice

20.10.2020

Maccalli po dveh letih ujetništva v Afriki: Vztrajati, da bi živel

20.10.2020

Od torka, 20. oktobra 2020, v vseh (oranžnih in rdečih) statističnih regijah velja prepoved izvajanja verskih obredov z verniki

19.10.2020

Prenašanje bogoslužnih in pastoralnih dogodkov preko spleta - dodatna navodila slovenskih škofov

19.10.2020

Stanje obolelih slovenskih duhovnikov s COVID-19

19.10.2020

Papež Frančišek: Potrebno je spoštovati pravične državne zakone in tudi priznati Božji primat

Več novic

Tretja obletna maša za nadškofa Šuštarja

nadskof SustarLjubljanski nadškof metropolit msgr. dr. Anton Stres bo v petek, 2. julija 2010, ob 18.30 v stolni cerkvi sv. Nikolaja v Ljubljani daroval sv. mašo ob tretji obletnici smrti nekdanjega ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja.

Nadškof Alojzij Šuštar se je rodil 14. novembra 1920 v vasi Grmada nad Trebnjem kot prvi izmed desetih otrok. Po maturi je vstopil v Bogoslovno semenišče v Ljubljani in na Teološki fakultetikončal prvi letnik filozofskega študija. Jeseni leta 1941 ga je ljubljanski škof dr. Gregorij Rožman poslal v Rim v zavod Germanik, kjer je na papeški univerzi Gregoriana končal filozofske in teološke študije. V Rimu je bil 27. oktobra 1946 posvečen v duhovnika, na praznik vseh svetih (1. novembra 1946) pa je tam daroval novo mašo. Po dosegu licenciata iz filozofije in doktorata iz teologije je zaradi tuberkuloze s pomočjo prijateljev in dobrotnikov odšel na zdravljenje v Švico. Tam je opravljal različne odgovorne službe tako na znanstvenem kot tudi na cerkvenem področju. Od 1971 do 1976 je opravljal službo stalnega tajnikaSveta evropskih škofovskih konferenc (CCEE) s sedežem v St. Gallnu.

Leta 1977 se je vrnil v domovino. Za ljubljanskega nadškofa metropolita je bil imenovan 23. februarja 1980, škofovsko posvečenje pa je 13. aprila 1980 prejel v ljubljanski stolnici sv. Nikolaja. Njegovo škofovsko geslo je bilo Božjo voljo spolnjevati. Na mestu ljubljanskega nadškofa je nasledil nadškofa Jožefa Pogačnika, leta 1997 pa je bil po upokojitvi na njegovo mesto imenovan sedanji prefekt Kongregacije ustanov posvečenega življenja in družb apostolskega življenja kardinal Franc Rode. V sedemnajstih letih škofovske službe se je na njegovo pobudo in prizadevanje marsikaj spremenilo tako v Cerkvi na Slovenskem kot v širši družbi. Na njegovo pobudo je bila 20. junija 1983 v okviru Jugoslovanske škofovske konference ustanovljenaSlovenska pokrajinska škofovska konferenca, ki je 20. februarja 1993 nadaljevala delo v samostojniSlovenski škofovski konferenci (SŠK). Znana so bila njegova prizadevanja pri osamosvajanju Slovenije, k čemur so veliko prispevala poznanstva v tujini, ki so se stkala v času, ko je bil v Švici in ko je deloval kot tajnikSveta evropskih škofovskih konferenc. Objavljal je tako v domačem kot tujem tisku ter izdal več samostojnih knjig.

Po upokojitvi leta 1997 se je preselil v Zavod sv. Stanislava v Šentvid nad Ljubljano, kjer se je veliko posvečal molitvi. Njegovo zemeljsko potovanje se je 29. junija 2007 tam tudi zaključilo. V omenjenem Zavodu je septembra 2008 začela delovati prva katoliška osnovna šola v Sloveniji, ki so jo poimenovali po njem.

 

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter