Exodus TV

Novice

20.9.2018

Papež Frančišek sprejel odpoved službi celjskega škofa msgr. dr. Stanislava Lipovška

18.9.2018

Zasedanje nemško govoreče škofovske komisije za medije v Bratislavi

18.9.2018

Zahvala evropskih škofov milijonu krščanskim prostovoljcem

6.9.2018

Letošnji simpozij pravoslavne duhovnosti v samostanu Bose o razločevanju

6.9.2018

Papež Frančišek sprejel v avdienco posvečene vdove

Več novic

Tretje srečanje vernikov dveh sosednjih škofij na Ostrem vrhu

srecanjeV nedeljo, 8. julija 2018, je v župnijski in romarski cerkvi Sv. Duha na Ostrem Vrhu potekalo tretje srečanje vernikov dveh sosednjih škofij, Maribor in Gradec na slovenski strani slovensko-avstrijske meje, ko sta bogoslužje vodila oba sosednja škofa: mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl in graški škof msgr. dr. Wilhelm Krautwaschl.

Pridiga msgr. Alojzija Cvikla
Spoštovani g. škof Wilhelm, domači župnik Franc, drage sestre in bratje!

»Močan sem tedaj, ko sem slaboten«, danes razmišlja apostol Pavel v 2 Kor 12,10. Zaveda se, da moč prihaja od Boga. Božji Sin ni prišel k nam, da bi videl našo slabost, ampak se je z njo odel, postal je ubog, med ubogimi. Pavel Pravi, da je Božji Sin »sam sebe je izpraznil, tako, da je privzel podobo služabnika in postal podoben ljudem«, kot beremo v Fip 2,7. Večina Pavlove vere se vidi ravno v tem, da čuti, kako se božja moč razodeva v njegovi slabosti. Kristus je tisti, ki ga je osebno poklical, ga naredil za učenca in ga tudi spremljal s svojo močo, zato tudi Pavel ugotavlja: »zadosti ti je moja milost«. Pavel je pustil, da po njem deluje ta Božja moč.

Jezusovi sokrajani se sprašujejo od kod njemu vse to? Niso sposobni narediti koraka naprej od tega kar vidijo. Če želimo spoznati skrivnost Jezusa je glavno vprašanje.«od kod«? Božji Sin, ki »obleče« našo človeško naravo prihaja od Očeta. On je prišel med nas, da nas popelje v našo pravo domovino, k Očetu. Imamo skupen cilj, življenje v občestvu Boga.

Vsaka evharistija je predokus tega našega romanja in doseganje našega cilja. Vesel sem, da smo danes zbrani tukaj na meji, ki je v preteklosti pisala žalostne zgodbe, ko je delila družine in sorodnike, vnašala nezaupanje in strah. Hvala Bogu, da se je v teh letih mnogo spremenilo. Danes doživljamo lepoto in veselje, da smo lahko skupaj. Srečanje nas bogati, utrjuje našo povezanost in nam pomaga, da skupaj gledamo v jutri.

»Uniti in Domino«, kot sem že v uvodu poudaril, da imamo skupen temelj na katerem gradimo naše odnose, to je On, Božji Sin, ki nas je pri krstu prerodil za svoje brate in sestre. Bolj se tega zavedamo, bolj se zavedamo tega daru, ki smo ga prejeli, večje je spoštovanje in odprtost drug do drugega. Zato potrebujemo takšna srečanja, kot je današnje, da se v nas utrjuje povezanost z Gospodom,  kajti samo tako raste med nami prijateljstvo in želja, da gremo skupaj na pot, ki nas vodi k Očetu. Ne smemo postati plen te ali one politike, ki nas uporablja za sredstvo, da lahko dosega svoje cilje.

Mi moramo graditi na veri, kajti to je tisti pravi trden temelj, da bomo ostali skupaj kljub vsem težavam, ki nas še lahko doletijo. Ne smemo računati na svojo iznajdljivost in moč, ampak na Božjo pomoč in varstvo in na priprošnjo naše nebeške Matere Marije. Amen.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter