Exodus TV

Novice

16.10.2018

Podaljšanje škofovske službe msgr. Andreju Glavanu

10.10.2018

Kardinal Filoni: Dinamika mladih je bogastvo za Cerkev

9.10.2018

60 let od smrti papeža Pija XII.: Med modernostjo in tradicijo

8.10.2018

27. Teden za življenje

8.10.2018

Pogovor s sinodalnim očetom msgr. Alojzijem Cviklom o prvih delih sinode

Več novic

40 let od smrti papeža Pavla VI.: Človek in Kristus v središču

pavel»O tem velikem papežu, o tem pogumnem kristjanu, o tem neutrudnem apostolu, pred Bogom danes ne moremo drugega kot izreči besedo, ki je tako preprosta kot tudi iskrena in pomembna: hvala! Hvala ti, naš dragi in ljubljeni papež Pavel VI.! Hvala za tvojo ponižno in preroško pričevanje ljubezni do Kristusa in njegove Cerkve!« Tako je poudaril papež Frančišek v homiliji med sveto mašo ob zaključku sinode in beatifikacije Pavla VI. na Trgu sv. Petra 19. oktobra 2014. Spominjamo se jih danes, ko mineva 40 let od smrti papeža Pavla VI., ki bo za svetnika razglašen 14. oktobra letos. Ob tej priložnosti je p. Antonio Marrazzo, postulator postopka za njegovo kanonizacijo, v pogovoru za Vatican News povedal več o sporočilu in aktualnosti njegovega življenja za danes.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Človek v središču, civilizacija ljubezni
»Z njegovo smrtjo pred štiridesetimi leti Cerkev nadaljuje drugačno pot, ki se je pričela z drugim vatikanskim koncilom: vidik, da se postavi človeka v središče, postane ključnega pomena. Pozornost je usmerjena na človeka ne toliko in samo z antropološkega vidika, ampak kot podoba Boga; človek, ki ga Bog želi po svoji podobnosti, človek, ki je vrednost, ki ima dostojanstvo. Povzetek tega, kako je papež Pavel VI. gledal na človeka, posebej na človeka kot podobo Boga, vidimo v njegovem zapisu "Misel na smrt" ter v njegovi oporoki. O tem je govoril že kot mlad duhovnik in se je vedno zavzemal za zadnje. Njegova dediščina je prav ta velik preobrat, ki ga je dal Cerkvi, ko je spominjal, da moramo biti pozorni na človeka na enak način, kot je nanj pozoren Bog. Papež Frančišek bi rekel z držo usmiljenja; Papež Pavel VI. nam daje razumeti, da le-to sestavljajo nežnost, pozornost, razumevanje človekove meje, ne da bi po nepotrebnem sodili, ampak si raje prizadevali graditi. Papež Pavel VI. je govoril o civilizaciji ljubezni; ljubezni, ki ne temelji na obsodbi, ampak na razumevanju in ponovnem vključevanju, saj v vsakem človeku ostane sled Boga, za katero si moramo prizadevati, da bi ponovno prišla na površje, da bi se ponovno pokazala.«


Kristus v središču, Cerkev kot skupnost
»Papež Frančišek se je odločil, da kanonizacija papeža Pavla VI. ne bo potekala ločeno. Kanoniziran bo z Romerom, ki je mučenec, ter z drugimi svetniki, ki bi jih lahko opredelili kot svetnike dejavne ljubezni. Svetost nima posebne številke glede na vlogo, ki jo ima nekdo v življenju. Kanonizirana svetost za Cerkev pomeni predvsem predstaviti določen zgled krščanskega življenja in hkrati posebnega posrednika pri Bogu. To, kar nam zapušča Pavel VI., je središčnost Kristusa, pozornost Nanj. V njem najdemo osebo, ki nam omogoča ne samo, da se neposredno ponovno povežemo z Bogom Trojico, ampak celo da se imamo vsi za vsi človeški rod, z odpravo vsakršne diskriminacije. Gre za globok občutek Cerkve, Cerkve kot skupnosti, Cerkve, mističnega telesa.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter