Exodus TV

Novice

20.6.2019

Praznik sv. Rešnjega telesa in krvi

19.6.2019

Pater Giraud: Države naj izpeljejo ekološki prehod, preden bo prepozno

19.6.2019

24 ur molitve in posta za domovino: 24 ur molitve in posta za domovino

18.6.2019

Kateheza med splošno avdienco: Sveti Duh kot oblikovalec občestva

15.6.2019

Govor prof. dr. Janeza Juhanta ob 30-letnici Lipe sprave

Več novic

Kardinal Filoni: Dinamika mladih je bogastvo za Cerkev

karrSinoda mora ovrednotiti dinamiko odprtosti, ki je tipična za svet mladih, je za Radio Vatikan zatrdil kardinal Fernando Filoni, prefekt Kongregacije za evangelizacijo narodov.

Kardinal Filoni je izrazil upanje, da bo iz te sinode, ki od prejšnje srede poteka na temo Mladi, vera in razločevanje poklicanosti, prišla podoba o svetu mladih kot svetu, ki išče, ki je vedno pripravljen na odprtost – duhovno, notranjo, psihološko in moralno. »Mladi, ki so odprti za novosti in se ne zadovoljijo z vnaprej definiranimi stvarnostmi, ampak postanejo odrasli, zavestni in odgovorni.«

Po kardinalovih besedah je pomembno, da ves svet in ne samo Cerkev, temveč tudi na primer politika, z veliko pozornostjo upošteva vprašanje, kakšen svet zapuščamo mladim. Kot je dejal papež, se mladi ne smejo pustiti vkleniti, ampak morajo ostati svobodni, v iskanju, iti dalje. »Mladi niso neka statična kategorija. Obstaja dinamika, kajti kdor je mlad, se premika, v teku nekaj let postane zrel in s sabo nosi to bogastvo. Ta dinamika odprtosti ima veliko vrednost in če jo bo sinoda uspela ovrednotiti, bo to že velik rezultat,« je zatrdil Filoni.

Mladi kot dinamična stvarnost nedvomno obvezujejo Cerkev k ponovnemu razmisleku, vendar pa nimamo formul, ki bi veljale za vse. Po kardinalovih besedah je treba razumeti, o katerih mladih govorimo. Če govorimo o obdobju med 14. in 16. letom, govorimo o najstnikih. To obdobje je zelo drugačno od mladih, ki so stari od 25 do 28 let. Na splošno torej ni mogoče govoriti o mladih, sicer tvegamo, da bomo govorili o stvareh, ki so v redu za eno obdobje, a ne za drugo, je pojasnil Filoni. Če na primer govorimo o formaciji, je mlad človek pri 29 letih že prejel določeno izobrazbo in išče delo, medtem ko šestnajstletnik še vedno išče, je nekoliko dezorientiran. »Jasno je torej, da mladih ne moremo obravnavati kot neko kompaktno realnost, ampak je treba razumeti različne potrebe,« je dejal in dodal, da tudi ne moremo govoriti enako o mladih v Afriki, Aziji ali Evropi. Govorimo namreč o dveh milijardah oseb. Predstavniki škofovskih konferenc so na sinodi predstavili različne izkušnje. Imamo na primer mlade, ki so zelo aktivni v življenju Cerkve, na primer na afriški celini, medtem ko je v drugih kontekstih ta stvarnost mnogo bolj problematična.

»Svet mladih je od vedno imel težave z integracijo v Cerkev ali z odgovarjanjem na celosten način,« je nadaljeval kardinal Filoni. »Dobili smo izjemne odgovore v mnogih primerih, v mnogih skupinah,« je dodal. »A svet mladih sam po sebi je vedno stvarnost, ki teži k temu, da se odmakne. Odmakne se od družine, odmakne se od tradicionalne družbe, odmakne se tudi od Cerkve. Misliti, da je ta odmik, ta spontana oddaljitev mladih, samo neka cerkvena stvarnost, je zavajajoče. Mlad človek si v svojem procesu iskanja sam zastavi problem, kako ostati v Cerkvi, ali biti Cerkev, kako biti Cerkev. To so tipične faze mladostniškega iskanja, ki se morda vrnejo v zrelejših obdobjih. Mladostniška navdušenost se pogosto vrne z nepričakovanima zrelostjo in modrostjo.«

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter