Exodus TV

Novice

23.4.2019

Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta pri vstajenjski sveti maši na veliko noč v ljubljanski stolnici

20.4.2019

Blagoslov velikonočnih jedil

19.4.2019

P. Cantalamessa na veliki petek: Zaničevan in zapuščen od ljudi

19.4.2019

Papež v zaporu Velletri: Logika evangelija je medsebojno služenje

19.4.2019

Veliki petek

Več novic

Kardinal Sandri: Naj nam sv. Karel pomaga biti pristna znamenja Kristusove prisotnosti

bbKardinal Sandri, prefekt Kongregacije za vzhodne Cerkve, je včeraj zvečer ob godu sv. Karla Boromejskega v Rimu vodil slovesno sveto mašo v župniji, ki je posvečena temu svetniku in katere naslovni kardinal je.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Na začetku homilije je spomnil, da je obhajanje letošnjega praznika še posebej pomenljivo, saj se je pred   kratkim sklenila škofovska sinoda, kjer so zbrani skupaj s papežem Frančiškom razmišljali o temi Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«. Sv. Karel je, po besedah kardinala Sandrija, v svoji mladosti srečal pričevalce zglednega krščanskega življenja ter iskrene poti reforme Cerkve. Zaradi Kristusa je zapustil lagodnosti, ki bi jih bil lahko deležen, ker je bil nečak papeža Pija IV. Sam se je odločil, da bo samo učenec in zato po Kristusovem zgledu velikodušen pastir zaupanega mu ljudstva.


Biti pristna znamenja Kristusove prisotnosti
»Naj sv. Karel pomaga vsem nam, današnjim odraslim, biti pristna znamenja Kristusove prisotnosti. Prav tako naj podari mladim moč, da bi prisluhnili glasu Duha, da bi se mogli odločiti, da bi sledili Jezusu, križanemu in vstalemu, viru našega veselja,« je dejal kardinal Sandri ter se navezal na prebran evangeljski odlomek.

Pismoukova ponižnost in pogum
V njem je predstavljen pismouk, ki sicer dobro pozna Božjo besedo, vendar pa se dobro zaveda, da potrebuje Učitelja, ki bi mu jo pomagal razumeti. Njegovo vprašanje, ki ga zastavi Jezusu, se zdi iskreno. Po eni strani torej cenimo njegovo ponižnost, ko prizna, da potrebuje pomoč pri razumevanju, ter njegov pogum, da pristopi in se izpostavi pred Jezusom, saj je On tisti Učitelj, ki ga išče.

Jezusova združi zapoved ljubezni do Boga in do bližnjega
Jezusov odgovor ni odgovor nekega izumitelja ali revolucionarja, ki bi iznašel odločilno teorijo, da bi rešil človeka, ampak zajema iz tega, kar je Bog že začel razodevati v prvi zavezi s svojim ljudstvom. Jezus združi zapoved ljubezni do Boga »z vsem« iz Pete Mojzesove knjige z zapovedjo ljubezni do bližnjega, ki je zapisana v Tretji Mojzesovi knjigi. Jezusova novost je torej v tem, da združi obe zahtevi in sicer na temeljni predpostavki, ki jo vsak jud izgovarja v dnevnih molitvah: »Poslušaj!« Napni ušesa, obrni se k Njemu, ki ti želi govoriti, pripravi mu prostor v svojem srcu in življenju. Da pa bi mogel to storiti, se moraš odločiti, znati moraš odstraniti to, kar je odveč ali kar te oddaljuje od Njega, vsa tisto, kar te zapolnjuje z mnogimi stvarmi ali situacijami, vendar te pusti ubogega in berača.

Karel Boromejski: razpoložljivost, zrenje Križanega
Če pogledamo primer Karla Boromejskega, razumemo, da je tovrstna »izbira« zaznamovala vse prehode njegovega življenja. Ni se zadovoljil zgolj z navidezno vernostjo, ki ne bi zadevala življenjskih izbir; milanski nadškof ni bil le po nazivu, ampak se je odlikoval po razpoložljivosti, po zrenju Križanega. Prav tako je osebno materialno in duhovno pomagal pomoči potrebnim – tako, da je razdajal svoje imetje ter podeljeval zakramente.

Križ: povzetek tega, kar nam je podaril Jezus
Križ, ki ga je Karel ljubil vse do zadnjega diha, je v svojem bistvu čudovit povzetek tega, kar nam je Jezus podaril s tem, ko je šel na križ, da bi bil veliki duhovnik in žrtveno jagnje hkrati: vertikalna smer predstavlja ljubezen do Boga, izročenost Očetu, horizontalna pa ljubezen do bližnjega, ki odpušča celo tistim, ki so ga obtožili in križali.

Ne ločujmo ljubezni do Boga in do bratov
Kardinal Sandri je homilijo sklenil z željo, da bi mogli poslušati Gospodovo besedo, ki nam je podarjena vsak dan; da bi si Ga upali v molitvi spraševati, kateri del poti nas čaka danes. Poleg tega pa je povabil, naj ne ločujemo ljubezni do Boga in do bratov, da ne bi z dejanji zanikali tistega križa, s katerim se zaznamujemo vsak dan.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter