Exodus TV

Novice

20.6.2019

Praznik sv. Rešnjega telesa in krvi

19.6.2019

Pater Giraud: Države naj izpeljejo ekološki prehod, preden bo prepozno

19.6.2019

24 ur molitve in posta za domovino: 24 ur molitve in posta za domovino

18.6.2019

Kateheza med splošno avdienco: Sveti Duh kot oblikovalec občestva

15.6.2019

Govor prof. dr. Janeza Juhanta ob 30-letnici Lipe sprave

Več novic

Odprtje jubilejne razstave "Sveta noč, blažena noč" ob 200-letnici uglasbitve in prve izvedbe božične pesmi

sgsgMuzej krščanstva na Slovenskem v Stični v torek, 4. decembra 2018, ob 18. uri vljudno vabi na odprtje jubilejne razstave Sveta noč, blažena noč - 200-letnica uglasbitve in prve izvedbe božične pesmi (1818–2018).

V Evropskem letu kulturne dediščine 2018 v Muzeju krščanstva na Slovenskem obeležujemo 200-letnico uglasbitve in prve izvedbe svetovno znane božične pesmi Sveta noč, blažena noč (v originaluStille Nacht! Heil’ge Nacht!). Leta 1818 sta jo v Oberndorfu na Salzburškem prvič zapela Joseph Mohr, kaplan ter avtor besedila, in Franz Xaver Gruber, učitelj, organist in skladatelj. Pesem je danes prevedena v več kot tristo jezikov in narečij. Na ozemlju današnje Slovenije so jo v 70. letih 19. stoletja v Tržiču prvič v nemščini zapeli šolarji, tamkajšnji kaplan Jakob Aljaž pa je pesem pozneje prevedel tudi v slovenščino.  

Zakaj je pesem še danes tako priljubljena in razširjena po vsem svetu? Njeno blagohotno besedilo tolaži, daje upanje, pomirjujoča glasba pa zapisane besede povzdigne nad realni svet. Ko je nastala, so naši predniki živeli v času velike bede in mnogih stisk po napoleonskih vojnah. Tudi ko se je širila v mirnem času, je še vedno nagovarjala prebivalce stare in nove celine. Ko se je sčasoma uvrstila med cerkvene pesmi, pa je bil njen obstoj zagotovljen. Danes jo pojejo v svojih maternih jezikih številni narodi po svetu. V božičnem času jo prepevajo po cerkvah, domovih, na trgih, koncertih. Ljudje jo poslušajo po radiu, televiziji, na pametnih telefonih, po internetu. Čeprav jo morda nekateri pojejo ali poslušajo le zaradi navade, prijetne glasbe, folklore, pesem na verujoče in neverujoče deluje blagodejno, milijardam ljudem po svetu prinaša toplino, sočutje in upanje.

Na razstavi bosta predstavljena avtorja pesmi, zgodovina nastanka pesmi in njena izjemna širitev po svetu, vključno na Slovenskem. Odmev te svetovno znane pesmi pa se odraža tudi v materialni sakralni dediščini, v jaslicah, ki so tridimenzionalne ponazoritve Jezusovega rojstva v Betlehemu. Zbirka jaslic v Muzeju krščanstva na Slovenskem obsega 20 različnih jaslic.

Razstava bo na ogled do 9. februarja 2019. Razstavo spremlja tudi jubilejni katalog na 60 straneh:

Nataša Polajnar Frelih, Sveta noč, blažena noč: 200-letnica uglasbitve in prve izvedbe božične pesmi (1818–2018), Stična : Muzej krščanstva na Slovenskem 2018.

vir: https://katoliska-cerkev.si

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter