Exodus TV

Novice

20.6.2019

Praznik sv. Rešnjega telesa in krvi

19.6.2019

Pater Giraud: Države naj izpeljejo ekološki prehod, preden bo prepozno

19.6.2019

24 ur molitve in posta za domovino: 24 ur molitve in posta za domovino

18.6.2019

Kateheza med splošno avdienco: Sveti Duh kot oblikovalec občestva

15.6.2019

Govor prof. dr. Janeza Juhanta ob 30-letnici Lipe sprave

Več novic

Škofje koordinacijske skupine za Sveto deželo tudi letos na tradicionalnem romanju

shsŠkofje koordinacijske skupine za Sveto deželo bodo tudi letos obiskali kraje Jezusovega življenja, smrti in vstajenja. Tradicionalno romanje bo potekalo od 12. do 17. januarja.

Andreja Červek –Vatikan

Škofje, ki prihajajo iz Evrope, Severne Amerike in Južne Afrike, bodo poleg Jeruzalema in Hajfe obiskali tudi nekatere krščanske vasi. Podpora lokalnih krščanskih skupnosti v Sveti deželi je tudi osnovni namen koordinacijske skupine, ki je bila ustanovljena konec prejšnjega stoletja na pobudo Svetega sedeža. Navzočnost kristjanov je v zadnjih letih, predvsem zaradi kompleksne politične situacije, se počasi zmanjšuje, čeprav je zadnje poročilo izraelskega statističnega inštituta pokazalo na blag porast kristjanov.

Glavno vodilo škofov koordinacijske skupine so trije elementi: molitev, romanje in prepričanje. Molitev je namreč podlaga vsakega letnega srečanja, kar so najprej vsakodnevne maše, pogosto obhajane v različnih obredih in skupaj z lokalnimi katoliškimi skupnostmi. Romanje je eden od najpomembnejših trenutkov letnega srečanja. Škofje posamično ali v skupini obiskujejo katoliške skupnosti, se srečujejo z njihovimi člani, včasih pa tudi z lokalnimi političnimi predstavniki. Prepričanje se nanaša na delo, ki ga opravljajo po srečanju. Po vrnitvi v domače države so namreč poklicani, da z domačimi politiki, izraelskimi in palestinskimi veleposlaniki ter mediji govorijo o vprašanjih, ki se nanašajo na življenje kristjanov v Sveti deželi.

Poseben dogodek je letos na programu že 11. januarja, ko so škofje povabljeni v jeruzalemsko sinagogo Yedidya na pogovor o koncilski izjavi Nostra aetate. Srečanje pripravlja rabin Daniel Sperber. Zvečer se bodo udeležili molitve za šabat, sledila pa bo večerja z judovskimi družinami.

Naslednje dni se bodo škofje srečali z apostolskim administratorjem jeruzalemskega patriarhata, nadškofom Pierbattisto Pizzaballo, apostolskim nuncijem v Izraelu in na Cipru in apostolskim delegatom v Jeruzalemu in Palestini Leopoldom Girellijem, verskimi voditelji druzov, judov in bahajcev. V Hajfi bodo škofje obiskali dijake krščanskih šol, otroke s posebnimi potrebami v Centru Srca Jezusovega in bolnike italijanske bolnišnice.

Po zadnjih podatkih naj bi število kristjanov v Izraelu naraščalo, ne toliko zaradi rojstev, ampak prej zaradi delavcev migrantov. Kristjanov je danes približno 175 tisoč, kar sta dva odstotka vsega prebivalstva. Sedemdeset odstotkov kristjanov živi na severu Izraela. Če primerjamo mesta, jih je največ v Nazaretu (22.000), sledi pa Hajfa (skoraj 16.000).

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter