Exodus TV

Novice

5.7.2020

Duhovne misli cerkvenih očetov, Benedikta XVI. in papeža Frančiška za 14. nedeljo med letom

4.7.2020

Msgr. Paglia. Pandemija: zaušnica, a tudi priložnost za premislek

4.7.2020

Pokop po vojni pomorjenih žrtev

4.7.2020

Pozitivno mnenje NIJZ in prijava na upravno enoto za župnijska slavja

30.6.2020

Novi porvincial dominikancev

Več novic

Novi predsednik Papeške teološke akademije je Ignazio Sanna

fsdfsPapeška teološka akademija ima novega predsednika, upokojenega nadškofa Ignazia Sanno. Rojen je na Sardiniji, kjer je bil zadnja leta podpredsednik Sardinske škofovske konference.

Andreja Červek – Vatikan

Papež Frančišek je imenoval novega predsednika Papeške teološke akademije. To je Ignazio Sanna, upokojeni nadškof v Oristanu in častni profesor akademije. Nasledil je upokojenega profesorja Fundacije Alfonsiana, prof. Reala Tremblaya.

Ignazio Sanna se je rodil 20. februarja 1942 v kraju Orune na Sardiniji. V duhovnika je bil posvečen leta 1967. Naslednje leto je začel študij na Papeški cerkveni akademiji v Rimu. Filozofijo je študiral na univerzi La Sapienza, teologijo pa na lateranski univerzi, kjer je diplomiral iz kanonskega prava. Leta 1974 se je pridružil Sekularnemu inštitutu škofijskih duhovnikov iz Schönstatta. Leta 1983 je bil imenovan za kaplana svetega očeta. Papež Benedikt XVI. je leta 2006 Sanno imenoval za nadškofa metropolita v Oristanu na Sardiniji. Pastoralnemu vodenju nadškofije se je leta 2017 zaradi dopolnjenih 75. let starosti odpovedal, a mu je papež mandat podaljšal še za dve leti. Bil je tudi predsednik ad interim komisije za verski nauk, oznanjevanje in katehezo pri Italijanski škofovski konferenci. 3. oktobra 2017 je bil izvoljen za podpredsednika Sardinske škofovske konference. Papež Frančišek je Sannovo odpoved pastoralnemu vodenju nadškofije Oristano sprejel 4. maja 2019 in ga sedaj imenoval za predsednika Papeške teološke akademije.

Papeška teološka akademija je ena od akademij rimske kurije, namenjena formaciji teologov. Njeno poslanstvo je pospeševati dialog med vero in razumom ter poglabljati krčanski nauk, pri tem pa slediti papeževim smernicam. Akademijo je ustanovil papež Klement XI., 23. aprila 1718. Na zadnje so njeni statuti bili obnovljeni in potrjeni s strani papeža Janeza Pavla II. leta 1999. Lani je akademija praznovala 300 let delovanja. Njene člane je sprejel papež Frančišek in jih spodbudil, naj si še naprej prizadevajo za srečevanje med teologijo, filozofijo in znanostjo ter naj oblikujejo prostor za razprave in pogovore, da bi se tako oznanjevalo evangelij v novih družbenih kontekstih, upoštevajoč predvsem trpeče osebe.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter