Exodus TV

Novice

12.11.2019

Novinarska konferenca ob predstavitvi knjige Topla babičina dlan

11.11.2019

Nadškof Cvikl daroval sveto mašo ob 730-letnici omembe župnije sv. Magdalene v Mariboru

11.11.2019

Predstavitev restavratorskega postopka in prizorov na freskah v Spodnji Slivnici

11.11.2019

Vatikanski tajnik za odnose z državami na obisku v Armeniji

7.11.2019

V soboto v Granadi beatifikacija Marie Emilie Riquelme y Zayas

Več novic

Predstavitev poslanice za 3. svetovni dan revnih

gfdhgfdDanes je na Tiskovnem uradu Svetega sedeža potekala predstavitev poslanice papeža Frančiška za 3. svetovni dan revnih, ki ga bomo letos obhajali 17. novembra, na 33. nedeljo med letom. Tokrat bo potekal pod naslovom, ki je vzet iz Psalma 9: »Upanje revežev nikoli ne osramoti.«

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Reveži niso številke, ampak osebe
Poslanico je predstavil msgr. Rino Fisichella, predsednik Papeškega sveta za pospeševanje nove evangelizacije, ki je odgovoren za organizacijo svetovnega dneva revnih. Na začetku je navedel besede papeža Frančiška, ki zapiše, da je včasih »malo potrebno za povrnitev upanja: potrebno se je ustaviti, se nasmehniti, prisluhniti. Za en dan pustimo statistike ob strani; reveži niso številke, na katere bi se sklicevali, da bi se bahali z deli in s projekti. Reveži so osebe, katerim je potrebno iti naproti: so mladi in ostareli, ki so sami in jih je potrebno povabiti domov, da bi z njimi podelili obrok; možje, žene, otroci, ki pričakujejo prijateljsko besedo.« (št. 9)

Človek zaupanja, z Bogom ima oseben odnos
Sveti oče preko psalmistovih besed, ki so kljub časovni razdalji presenetljivo aktualne v današnjem času, poda lepo definicijo reveža: »Je človek zaupanja« (št. 3), to je tisti, ki »zaupa v Gospoda,« ker ga pozna; pomeni, da ima z Bogom oseben odnos »zaupanja in ljubezni.«

Nove oblike revščine in konkretna pričevanja
Poslanica vabi k razmišljanju o dveh področjih: glede novih oblik revščine, ki so vsak dan pred našimi očmi, ter konkretnih dejanj tistih, ki morejo preko svojega pričevanja ponuditi upanje. Sveti oče premišljuje o konkretnem prizadevanju, h kateremu so poklicani kristjani v vsakdanjem življenju skupaj s tistimi, ki jim je pri srcu solidarnost in želijo pomagali revežem ter se zavzemati za njihovo dostojanstvo in pravice. Gre za prizadevanje, ki »ni le v pobudah pomoči, ki so sicer hvalevredne in potrebne, in ki morajo v vsaki osebi večati polno pozornost do oseb, ki so v stiski« (št. 7).


Reveži najprej potrebujejo Boga, ljubezen
Papež pri tem poudari, da »reveži najprej potrebujejo Boga, njegovo ljubezen, ki postane vidna preko svetih oseb, ki živijo poleg njih; ki v preprostosti svojega življenja izrazijo moč krščanske ljubezni. Bog uporabi mnoge poti in neskončna sredstva, da bi dosegel srca oseb. Seveda, reveži se nam približajo tudi zato, ker jim delimo hrano, vendar pa je to, kar resnično potrebujejo, preko toplega obroka ali sendviča, ki jim ga ponudimo. Reveži potrebujejo naše roke, da bi si opomogli; naša srca, da bi ponovno čutili toplino naklonjenosti; našo prisotnost, da bi presegli osamljenost. Preprosto, potrebujejo ljubezen.« (št. 8)


Iti preko materialnih potreb
Sveti oče se dobro zaveda, da »ni lahko biti priče krščanskega upanja v kontekstu kulture potrošništva in odmetavanja, ki vedno teži k večanju površinskega in kratkotrajne blaginje.« (št. 7) Predvsem prostovoljce prosi, naj se ne zaustavijo ob prvih materialnih potrebah, ampak naj storijo korak naprej. Da bi bili konkretna znamenja upanja, je namreč potrebno »odkriti dobroto, ki se skriva v njihovem srcu,« biti »pozorni na njihovo kulturo ter na njihove načine izražanja, da bi mogli začeti resnični bratski dialog.« (št.8)

Dati na stran razdeljenosti
V ta namen pa je po papeževih besedah pomembno dati »na stran razdeljenosti, ki izhajajo iz ideoloških ali političnih pogledov,« da bi usmerili »pogled na bistveno, ki ne potrebuje veliko besed, ampak pogled ljubezni in iztegnjeno roko.« (št. 8) Sveti oče v poslanici spomni na pred kratkim umrlega Jeana Vaniera, ki je s skupnostjo Barka povrnil upanje tistim, katerim je svet že določil samotno, nesrečno življenje ter diskriminacijo, tako, da so postali protagonisti svojega življenja in življenja mnogih, ki so se jim posvetili.

Pobude ob svetovnem dnevu revnih
Ob koncu predstavitve poslanice je msgr. Fisichella povedal, da bodo v tednu pred svetovnim dnevom revnih tudi letos potekale različne pobude: med njimi bodo brezplačni zdravniški pregledi, koncert »Z revnimi in za revne« ter kosilo papeža Frančiška s 1500 revnimi v dvorani Pavla VI.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter