Exodus TV

Novice

18.11.2019

Misijonska razstava v Novem mestu

18.11.2019

V tednu od 17. do 23. novembra 2019 bomo obhajali teden zaporov. Vsako leto se obhaja v okviru Katoliške Cerkve in tudi drugih krščanskih Cerkva ter

15.11.2019

V pripravi na apostolsko potovanje: Cerkev na Tajskem

15.11.2019

Znanstveni posvet ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

14.11.2019

Ob obisku ad limina: Cerkev v ZDA

Več novic

Bazilika Jezusovega rojstva ni več spomenik svetovne dediščine v nevarnosti

hgfdhBazilika Jezusovega rojstva in romarska pot v Betlehemu sta bili odstranjeni z Unescovega seznama spomenikov svetovne dediščine, ki so v nevarnosti. Ta odločitev je bila sprejeta 30. junija, na 43. srečanju odbora svetovne dediščine, ki do 10. julija poteka v azerbajdžanski prestolnici Baku.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Kot je zapisano v sporočilu za javnost, je bilo to mogoče zaradi visokokakovostnih obnovitvenih del na strehi, zunanjih fasadah, mozaikih in vratih cerkve. Odbor je prav tako sprejel predlog, da se načrt glede izkopa predora pod trgom, ki se nahaja v neposredni bližini bazilike, preloži.

Bazilika, ki leži 10 km južno od Jeruzalema, stoji na mestu, ki od drugega stoletja dalje po krščanskem izročilu velja za kraj Jezusovega rojstva. Prva cerkev je bila zgrajena leta 339 na pobudo cesarja Konstantina, njeni dragoceni talni mozaiki pa so se ohranili vse do danes. Po vrsti požarov in plenjenja v je baziliko 6. stoletju ponovno zgradil cesar Justinijan. H kraju Jezusovega rojstva spadajo tudi latinski, grkopravoslavni, frančiškanski in armenski samostani in cerkve, pa tudi zvonika, terasasti vrtovi in romarska pot.

Bazilika Jezusovega rojstva je bila leta 2012 umeščena na Unescov seznam svetovne dediščine, hkrati pa tudi na seznam spomenikov svetovne dediščine, ki so v nevarnosti. Pri slednjem gre za seznam, namen katerega je ozavestiti mednarodno skupnost glede stanja, ki ogroža bistvene značilnosti, zaradi katerih je bil določen spomenik umeščen na Unescov seznam. Le-to je lahko povezano z oboroženimi spopadi, naravnimi nesrečami, nenačrtovano urbanizacijo ali onesnaževanjem. Med spomeniki svetovne dediščine v nevarnosti sta starodavni sirski mesti Alep in Damask, arheološki najdišči Leptis Magna v Libiji in Chan Chan v Peruju.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter