Exodus TV

Novice

16.9.2019

Podelitev odličja sv. Cirila in Metoda Kongregaciji šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja

9.9.2019

Papež v Akamasoi: Hvala za vaše preroško pričevanje, ki poraja upanje

5.9.2019

Pridiga škofa Antona Jamnika pri sveti maši med vojno umorjenemu duhovniku Jožetu Geoheliju

5.9.2019

Osrednja slovesnost ob 150. obletnici ustanovitve kongregacije Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru

3.9.2019

V pripravi na apostolsko potovanje: Prizorišča na Mavriciju

Več novic

Duhovne misli Benedikta XVI. za praznik Device Marije Kraljice

fhghOsem dni po slovesnem prazniku Marijinega Vnebovzetja, nas liturgija vabi k češčenju Blažene Device Marije, Kraljice. Zremo Kristusovo Mater, ki jo je njen Sin kronal in tako pridružil svojemu vesoljnemu kraljevanju, kakor jo uprizarjajo na mnogih slikah in mozaikih.

Podoba Device Marije, Kraljice dobi poseben pomen v besedah današnjega evangelija, ko Jezus pravi: »In glej, so zadnji, ki bodo prvi, in so prvi, ki bodo zadnji.' Marija je popoln primer te evangeljske resnice, da je Bog 'mogočne je vrgel s prestolov in povišal je nizke«.

Majhno in preprosto dekle iz Nazareta je postala Kraljica sveta. To je ena od čudes, ki razodevajo Božje srce. Seveda je Marijino kraljevanje popolnoma povezano s Kristusovim kraljevanjem. On je Gospod, ki ga je po ponižanju smrti na križu, Oče povišal nad vse stvari v nebesih, na zemlji in pod zemljo. Po načrtu Božje milosti, je bila Brezmadežna Mati popolnoma pridružena Sinovi skrivnosti: njegovemu učlovečenju, njegovemu zemeljskemu življenju, najprej skritem v Nazaretu, nato v mesijanskem poslanstvu, njegovemu trpljenju in smrti in končno k slavi vstajenja in vnebohoda. Mati ni delila s Sinom samo zemeljskih vidikov življenja, temveč po delovanju Svetega Duha v njej, tudi globlji namen, božansko voljo, tako da je bilo vse njeno bivanje, ubogo in preprosto, povzdignjeno, preoblikovano in poveličevano v prehodu skozi ozka vrata, ki je sam Kristus. Da, Marija je prva, ki je šla po poti, ki jo je odprl Kristus v Božje kraljestvo, pot, ki je odprta tistim ljudem, ki zaupajo Božji Besedi in jo uresničujejo.

Danes želimo obnoviti, kot otroci Cerkve, naše češčenje Njej, ki nam jo je Jezus zapustil kot Mater in Kraljico. Zaupajmo njeni priprošnji našo vsakodnevno molitev za mir, posebej za tja, kjer je najbolj prisotna nesmiselna logika nasilja; da bi vsi ljudje verjeli, da si moramo na tem svetu drug drugemu pomagati kot bratje, pri izgradnji civilizacije ljubezni. Marija, Regina pacis, ora pro nobis!

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter