Exodus TV

Novice

10.12.2019

Papež semeniščnikom: Semenišče je hiša molitve, študija in občestva

10.12.2019

V Lenartu praznovali 75 let duhovništva škofa Jožefa Smeja

10.12.2019

Ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore blagoslovil prenovljene prostore Škofijske karitas Ljubljana

9.12.2019

Nadškof Alojzij Cvikl daroval sveto mašo ob 10. obletnici bazilike Marije Zavetnice s plaščem

9.12.2019

Papež Frančišek: Po Marijinem zgledu opravimo dela usmiljenja v tišini in naskrivaj

Več novic

Osrednja slovesnost ob 150. obletnici ustanovitve kongregacije Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru

xvydvysdŠolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja letos praznujejo 150. obletnico ustanovitve kongregacije. Osrednja slovesnost bo v soboto, 7. septembra 2019, v Mariboru. Ob 11. uri bo v mariborski stolnici slovesna maša, ki jo bo daroval kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Zbrale se bodo sestre z vseh delov sveta, kjer delujejo, njihovi prijatelji in drugi povabljeni gostje.

Zgodovina
Papež Pij IX. je škofu Antona Martina Slomška na obisku v Rimu leta 1862 priporočil, naj poskrbi za verske zavode za vzgojo mladine. Željo je uresničil s pomočjo članic Katoliškega društva gospá, ki so poklicale šolske sestre iz Algersdorfa pri Gradcu, da bi prevzele vodstvo sirotišnice ter pouk pletenja in šivanja za revne deklice mesta in okolice Maribora.

15. oktobra 1864 so prišle v Maribor vrhovna predstojnica Katarina Luegger in prve tri sestre. Predstojništvo je prevzela s. Margareta Puhar, s. Veronika Bauer je bila učiteljica šivanja in s. Salezija Weitzer učiteljica pletenja. Iz teh skromnih začetkov je v šolskem letu 1868/69 nastala štirirazredna šola s 300 učenkami.

5. julija 1869 je sekavski škof Zwerger priznal neodvisnost redovne hiše v Mariboru. Škof Stepišnik je 13. septembra 1869 za prvo predstojnico nove kongregacije imenoval s. Margareto Puhar, zato ta dan sestre praznujejo kot dan ustanovitve kongregacije.

Sestre bodo jubilej obhajale od 13. septembra 2018 do 13. septembra 2019. "To je zares leto milosti, v katerem nam Gospod podarja novo priložnost, da globlje živimo karizmo kongregacije in okrepimo svojo hojo s Kristusom ter medsebojno pripadnost," je v pismu zapisala vrhovna predstojnica s. M. Klare Šimunović.

vir: https://katoliska-cerkev.si

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter