Exodus TV

Novice

25.5.2020

Laudato si’ – okrožnica, ki po pandemiji usmerja pogled v prihodnost

25.5.2020

Poslanica papeža Frančiška za 54. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja 2020

25.5.2020

Pridiga škofa Petra Štumpfa na Brezjah ob prazniku Marije Pomočnice kristjanov

21.5.2020

Teden Laudato si': Intervju s škofom Di Donno in duhovnikom Pinom Demasijem

17.5.2020

Obletnica obiska papeža Janeza Pavla II. v Sloveniji

Več novic

Osrednja slovesnost ob 150. obletnici ustanovitve kongregacije Šolskih sester sv. Frančiška Kristusa Kralja v Mariboru

xvydvysdŠolske sestre sv. Frančiška Kristusa Kralja letos praznujejo 150. obletnico ustanovitve kongregacije. Osrednja slovesnost bo v soboto, 7. septembra 2019, v Mariboru. Ob 11. uri bo v mariborski stolnici slovesna maša, ki jo bo daroval kardinal João Braz de Aviz, prefekt Kongregacije za ustanove posvečenega življenja in družbe apostolskega življenja. Zbrale se bodo sestre z vseh delov sveta, kjer delujejo, njihovi prijatelji in drugi povabljeni gostje.

Zgodovina
Papež Pij IX. je škofu Antona Martina Slomška na obisku v Rimu leta 1862 priporočil, naj poskrbi za verske zavode za vzgojo mladine. Željo je uresničil s pomočjo članic Katoliškega društva gospá, ki so poklicale šolske sestre iz Algersdorfa pri Gradcu, da bi prevzele vodstvo sirotišnice ter pouk pletenja in šivanja za revne deklice mesta in okolice Maribora.

15. oktobra 1864 so prišle v Maribor vrhovna predstojnica Katarina Luegger in prve tri sestre. Predstojništvo je prevzela s. Margareta Puhar, s. Veronika Bauer je bila učiteljica šivanja in s. Salezija Weitzer učiteljica pletenja. Iz teh skromnih začetkov je v šolskem letu 1868/69 nastala štirirazredna šola s 300 učenkami.

5. julija 1869 je sekavski škof Zwerger priznal neodvisnost redovne hiše v Mariboru. Škof Stepišnik je 13. septembra 1869 za prvo predstojnico nove kongregacije imenoval s. Margareto Puhar, zato ta dan sestre praznujejo kot dan ustanovitve kongregacije.

Sestre bodo jubilej obhajale od 13. septembra 2018 do 13. septembra 2019. "To je zares leto milosti, v katerem nam Gospod podarja novo priložnost, da globlje živimo karizmo kongregacije in okrepimo svojo hojo s Kristusom ter medsebojno pripadnost," je v pismu zapisala vrhovna predstojnica s. M. Klare Šimunović.

vir: https://katoliska-cerkev.si

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter