Exodus TV

Novice

30.7.2020

Priročnik za pastoralo mladih: »Duh prenavlja vse stvari. Mlada pastorala za mlade«

29.7.2020

V Benetkah pod mozaiki našli starodavne freske

28.7.2020

Tomaž Erzar na simpoziju SAZU-ja: Žal mi je, ampak...

27.7.2020

Msgr. Pasini o novi spletni strani Vatikanske apostolske knjižnice: Bolj živa in intuitivna

27.7.2020

Nadškof Stanislav Zore na praznik sv. Jakoba podelil zakoncema Rigler odličje sv. Cirila in Metoda

Več novic

Dvanajsta generalna kongregacija: Cerkev, zaveznica ljudstev v Amazoniji

wstrzwstV torek popoldan je potekala 12. generalna kongregacija zasedanja škofovske sinode za Panamazonijo. Le-ta je bila zadnja v tem tednu, saj bodo udeleženci sinode nadaljevali z delom po skupinah, svoja poročila pa bodo predstavili v četrtek, 17. oktobra, popoldan. Na torkovi popoldanski generalni kongregaciji je bilo poleg papeža Frančiška prisotnih 173 sinodalnih očetov.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Prispevki so tokrat poudarili, da si prebivalci amazonskega področja želijo Cerkve, ki bi bila njihova zaveznica. Ne more se govoriti o revnih in pozabljati na ljudstvo, ki je križano, saj bi tako delali greh ravnodušnosti ali opustitve. Cerkev je poklicana ponovno naznaniti krik ljudstva in zemlje, izhajajoč iz evangelija. Le tako bo prevzela samarijansko in misijonarsko obličje, v skrbi za poslednje, ne da bi se bala razsežnosti mučeništva, saj je »bolje umreti za življenje kot živeti za smrt«. Nekateri govorniki so opozorili, da je potreben premik, ki bi dal prostor preobilici Svetega Duha, ne da bi se zapirali v funkcionalnistične rešitve.

Ne samopomilovanju, več soodgovornosti
Na nekaterih najranljivejših področjih Amazonije se ljudstvo pogosto čuti zapuščeno. Podan je bil primer otrok in mladih z ulice, katerim je Cerkev poklicana pomagati, okrepiti njihovo samospoštovanje, da ne bi zapadli v samopomilovanje, saj le-to ne reši problemov. Nesporno je dejstvo, da je omenjeno področje žrtev nasilja in napadov, vendar pa je potrebno ljudstvom pomagati, da bi se čutili soodgovorni za izgradnjo svoje prihodnosti. Verniki naj torej zahtevajo pravice in prevzamejo dolžnosti, da bi živeli s preprostostjo in upanjem na poti proti Kraljestvu, ki ga je Bog obljubil svojim otrokom.

Prispevek znanosti pri varovanju stvarstva
Kristjani so poklicani prepoznati vrednost vseh bitij in skrbeti za skupni dom. Potrebno je delovati individualno, skupnostno in globalno, v skrbi za prihodnost naslednjih generacij. Celotno človeštvo ima odgovornost varovati Amazonijo pred uničenjem, ki ga povzročajo ljudje. Zato je bil predlagan večji poudarek na področju vzgoje in ozaveščanja o skrbi za skupni dom, pa tudi vključitev novega kanona v Zakonik cerkvenega prava, ki bi govoril o dolžnostih kristjanov do okolja.

Cerkev v izhodu
Tudi tokrat so spomnili, da mora biti Cerkev v izhodu ter da Amazonija potrebuje misijonarje. Potrebno je preiti z ohranjevalne na ustvarjalno pastoralo. Obstajajo namreč določene strukture, ki jih je potrebno posodobiti in jih mora voditi ekološka zavest.

Prispevek Amazonije pri zmanjšanju lakote v svetu
Ob koncu so opozorili na dejstvo, da bi lahko Amazonija prispevala z zmanjšanju lakote v svetu. Kar 26% vse vode na zemlji namreč prihaja s tega področja, zato je ključnega pomena spodbujanje trajnostnih projektov.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter