Exodus TV

Novice

20.10.2020

Maccalli po dveh letih ujetništva v Afriki: Vztrajati, da bi živel

20.10.2020

Od torka, 20. oktobra 2020, v vseh (oranžnih in rdečih) statističnih regijah velja prepoved izvajanja verskih obredov z verniki

19.10.2020

Prenašanje bogoslužnih in pastoralnih dogodkov preko spleta - dodatna navodila slovenskih škofov

19.10.2020

Stanje obolelih slovenskih duhovnikov s COVID-19

19.10.2020

Papež Frančišek: Potrebno je spoštovati pravične državne zakone in tudi priznati Božji primat

Več novic

Tajska: Veselje v pričakovanju papeževega obiska

swtzertSveti oče bo 20. novembra letos obiskal Tajsko, nato pa še Japonsko. Prvi del apostolskega potovanja bo potekal pod geslom »Kristusovi učenci, učenci misijonarji«, ki spominja na 350-letnico ustanovitve Apostolskega vikariata v Siamu. Raffaele Sandonà, duhovnik Fidei Donum, ki že 10 let deluje na Tajskem, je pogovoru za Radio Vatikan povedal več o pripravah in pričakovanju papeževega obiska.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Med 70 milijoni prebivalcev manj kot 1% katoličanov
Na Tajskem je katoličanov manj kot 400.000, predstavljajo le okoli 0,5% celotnega prebivalstva, ki je sicer večinoma budistične vere. Na severu države je bila škofija ustanovljena novembra leta 1959. V dveh župnijah, Chaehom in Lamphun, že več let deluje nekaj duhovnikov Fidei Donum iz Triveneta. Misijon v Chaehomu, ki se preživlja s pridelavo in prodajo lokalnih obrtniških izdelkov, pomaga plemenskim in nomadskim prebivalcem, ki živijo v hribih in gorah na severu Tajske, na meji z Mjanmarom in Laosom. Po vaseh napeljujejo napeljave  za pitno vodo, nudijo zdravstveno pomoč ter mladim iz gozdnatih področij omogočajo nastanitev in študij.

Obisk spodbuda za katoličane in medverski dialog
Kot je dejal don Raffaelle, papežev obisk predstavlja velik korak naprej z vidika dialoga in življenja katoličanov. »Potovanje bo potrdilo v veri katoličane, hkrati pa bo tudi znamenje pospeševanja medverskega dialoga z budisti«.

Petrov naslednik na Tajsko po 30 letih
»Obisk papeža Frančiška bo potekal 30 let po obisku papeža Janeza Pavla II., zato je pričakovanje veliko. Čuti se veliko veselje, da bomo lahko sprejeli papeža, ki nas bo potrdil v veri. Gre namreč za skupnost, ki je v manjšini, zato gre za dogodek, ki je za nas vse zelo pomemben«.

Sobivanje z budisti: vedro, mirno, konstruktivno
»Odnos z budisti ne more biti drugačen kot vsakdanji odnos. Morda se nikoli ni razvil nekakšen pomemben dialog na uradni ravni, vendar pa kristjani, posebej iz Bangkoka, prihajajo iz nekdaj budističnega okolja ali pa se vsakodnevno soočajo z budističnim svetom. Med prebivalci, kjer je 90% budistov, je nenehno priložnost za soočanje, dialog; gre za sobivanje, ki je vedro, mirno, tudi konstruktivno, skupaj se načrtuje in dela«.

Papež je s svojimi dejanji odprl novo pot
»Včasih se je na Tajskem malo govorilo o Vatikanu, papežu ali katoliški veri. Papež Frančišek pa je z nekaterimi svojimi dejanji odprl novo pot, poznajo ga tudi nekristjani in ga imajo za zgled ponižnosti, miru, za apostola miru za ves svet. Njegov obisk bo gotovo pomenil pomemben korak na področju medverskega dialoga, pa tudi spodbudo za navdušenje Cerkvi na Tajskem, povabilo k pričevanju miru in ljubezni. Tudi himna, s katero bodo sprejeli papeža, govori prav o tem, da mora ljubezen postati most do drugih«.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter