Exodus TV

Novice

10.8.2020

Papeževa konkretna pomoč Cerkvi v Libanonu

9.8.2020

P. Monge: Naj se Sveta Sofija uporablja kot simbol različnih verskih svetov

8.8.2020

Kardinal Baldisseri: Mladi, pandemija in prihodnost. Spremljati, zaupati

7.8.2020

Papežev reskript glede jurisdikcije katoliških vzhodnih patriarhov

7.8.2020

Prebivalci Bejruta po torkovi eksploziji potrebujejo pomoč

Več novic

Papež Frančišek: Po Marijinem zgledu opravimo dela usmiljenja v tišini in naskrivaj

jghfkhg»Dragi bratje in sestre, dober dan! Danes obhajamo slovesni praznik Marije Brezmadežne, ki je postavljen v kontekst adventa, časa pričakovanja: Bog bo izpolnil to, kar je obljubil« S temi besedami je papež Frančišek začel nagovor z okna apostolske palače na Trgu sv. Petra na slovesni praznik Brezmadežne, ki letos sovpada z 2. adventno nedeljo.

P. Ivan Herceg DJ – Vatikan

Toda današnji praznik nam je oznanil nekaj, kar se je že dopolnilo v osebi ter v življenju Device Marije. To dopolnitev danes mi imamo za začetek, ki je še pred rojstvom Gospodove Matere. Saj nas njeno brezmadežno spočetje pripelje do točno tistega trenutka, ko je Marijino življenje začelo utripati v maternici njene matere. Že tu je bila navzoča posvečujoča Božja ljubezen, ki jo je obvarovala pred okužbo z zlom, ki je skupna dediščina človeške družine.

Milosti polna
V današnjem evangeliju odmeva Angelov pozdrav Mariji: »Razveseli se, milosti polna, Gospod je s teboj!« (Lk 1,28). Bog jo je mislil in hotel od vedno v svojem nedoumljivem načrtu kot stvaritev polno milosti, torej napolnjeno z njegovo ljubeznijo. Toda, da bi bili napolnjeni, je potrebno napraviti prostor, izprazniti se, postaviti se ob stran. Kakor je to storila Marija, ki se je znala postaviti v poslušanje Besede Boga in popolnoma zaupati njegovi volji, jo v svoje življenje sprejeti brez pridržka. Tako je v njej Beseda postala meso. To pa je bilo možno zaradi njenega »da«. Angelu, ki jo je vprašal za razpoložljivost, da postane Jezusova mati, je Marija odgovorila: »Glej, dekla sem Gospodova, zgôdi se mi po tvoji besedi!« (v. 38).

Marija je »vsa lepa«, »vsa sveta«
Marija se ni izgubljala v tuhtanju, ni postavljala ovir Gospodu, temveč je s svojo pripravljenostjo zaupala ter pustila prostor delovanju Svetega Duha. Takoj da na razpolago Bogu vse svoje bitje in vso osebno zgodovino, da bosta Beseda in volja Boga tisti, ki jo bosta oblikovali ter pripeljali do dopolnitve. Tako s tem, da se popolnoma ujema z Božjim načrtom o njej, Marija postane »vsa lepa«, »vsa sveta«, brez najmanjše sence samovšečnosti. Ponižna je, je mojstrovina, a ostane ponižna, majhna, uboga. V njej odseva Božja lepota, ki je vsa ljubezen, milost in podaritev samega sebe.

Gospodova dekla
Všeč mi je tudi poudariti besedo, s katero se Marija opiše med svojo podaritvijo Bogu, ima se za »Gospodovo deklo«. Marijin »da« Bogu, zavzame od vsega začetka držo služenja in pozornosti do potreb drugih. To konkretno izpričuje dejstvo obiska Elizabete, ki je takoj za oznanjenjem. Razpoložljivost do Boga se ujema z razpoložljivostjo za zavzetost do potreb drugih. Vse to pa brez hrupa in  bahanja, brez iskanja častnih mest, brez reklame, saj za dejavno ljubezen in dela usmiljenja ni potrebno, da se ju razkazuje kot kakšno trofejo. Dela usmiljenja se opravi v tišini in naskrivaj, brez hvaljenja, da so bila narejena. Tudi po naših skupnostih smo poklicani posnemati Marijih zgled, tako, da ga prakticiramo diskretno in naskrivaj. Praznik naše Matere naj nam pomaga, da napravimo iz svojega življenja en sam »da« Bogu, »da«, ki je sestavljen iz češčenja Njega ter iz vsakodnevnih dejanj ljubezni in služenja.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter