Exodus TV

Novice

15.2.2020

Pripoved Toneta Planinška: Sprejel sem Božjo ljubezen

14.2.2020

Kardinal Bassetti in msgr. Cacucci o srečanju škofov Sredozemlja

13.2.2020

Querida Amazonia, papeževa spodbuda za Cerkev z amazonskim obrazom

13.2.2020

Podeljevanje zakramentov vernikom drugih cerkva in cerkvenih skupnosti

12.2.2020

Pridiga škofa Petra Štumpfa ob godu lurške Matere Božje na Brezjah ob svetovnem dnevu bolnikov

Več novic

Odziv SŠK na neupravičene pozive k odstopu nadškofa Stanislava Zoreta

svfsadvPozivi nekaterih medijev in civilnodružbenih skupin k odstopu nadškofa msgr. Stanislava Zoreta so neupravičeni in brez tehtnih razlogov. Predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) nadškof Zore je odločen zagovornik zaščite otrok tako v Cerkvi kot v slovenski družbi.

Pod njegovim predsedovanjem je SŠK nadaljevala z vrsto ukrepov za zaščito otrok in mladoletnikov v Cerkvi na slovenskem. Tako je SŠK 11. aprila 2019 sprejela Navodilo o uveljavljanju ničelne stopnje tolerance do spolnih zlorab. V njem so med drugim določili, da je »verski uslužbenec (npr. duhovnik, katehet) dolžan centru za socialno delo, policiji ali državnemu tožilstvu naznaniti vsak sum, indic ali informacijo o spolni zlorabi (ne glede na čas dogodka), s katero je soočen pri ali v zvezi z opravljanjem pastoralne dejavnosti, in sicer v najkrajšem možnem času«. Prav tako je skupaj s škofi potrdil Navodilo o prepovedi opravljanja verske dejavnosti z eno mladoletno osebo v zaprtem prostoru (5. 10. 2018) in dopolnjene Smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev v Cerkvi na Slovenskem. Predlog nadškofa Zoreta o ustanovitvi sklada za kritje stroškov psihoterapevtske pomoči vsem žrtvam spolnih zlorab so škofje potrdili na nedavni seji 13. januarja 2020. Nadškof Zore meni, da Ekspertna skupina za reševanje spolnih zlorab pri SŠK deluje v skladu s svojimi pristojnostmi in še naprej uživa zaupanje slovenskih škofov.

Prefekt Kongregacije za nauk vere kard. Luis F. Ladaria DJ je preko Apostolske nunciature v Sloveniji z dopisom z dne 23. maja 2019 obvestil predsednika SŠK msgr. Stanislava Zoreta, da so Smernice za ravnanje v primeru spolnih zlorab mladoletnih oseb s strani klerikov, članov redovnih skupnosti in drugih cerkvenih delavcev v Cerkvi na Slovenskem v skladu z navodili Svetega sedeža. Kardinal Ladaria je v pismu izrazil hvaležnost nadškofu Zoretu za sodelovanje glede priprave smernic ter da je Katoliška cerkev v Sloveniji sprejela ta dokument že pred srečanjem predsednikov škofovskih konferenc s svetim očetom Frančiškom februarja 2019. Na osnovi vsega navedenega, na SŠK odločno zavračamo neresnične trditve in pozive k odstopu nadškofa Zoreta.

Dr. David Kraner
Tiskovni predstavnik SŠK

Za dodatne informacije kontaktirajte: info@rkc.si

vir: https://katoliska-cerkev.si

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter