Exodus TV

Novice

26.9.2020

Slovesna razglasitev glavnega zavetnika koprske škofije, sv. Hieronima

26.9.2020

Papežev pozdrav ob začetku plenarnega zasedanja Sveta Evropskih škofovskih konferenc

26.9.2020

Virtualno srečanje o edukativnem paktu

24.9.2020

Obhajanje Slomškove nedelje 2020

24.9.2020

Glavni romarski shod na Mirenskem Gradu – kvatrnica

Več novic

Papež za podtajnico Oddelka za odnose z državami imenoval Francesco Di Giovanni

Francesca Di Giovanni, nova podtajnica Oddelka za odnose z državami, v dvorani OZNPapež Frančišek je imenoval Francesco Di Giovanni, uradnico na Državnem tajništvu, za novo podtajnico Oddelka za odnose z državami. Njena naloga bo spremljanje multilateralnega področja.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan
Od danes na Oddelku za odnose z državami dva podtajnika

Di Giovannijeva, ki sicer na Državnem tajništvu dela že skoraj 27 let, se je rodila v Palermu leta 1953. Po študiju prava je dopolnila notarsko prakso ter delala na pravno-upravnem področju pri Mednarodnem centru Marijinega dela (Gibanje fokolarov). Od leta 1993 dela kot uradnica na Oddelku za odnose z državami vatikanskega Državnega tajništva. Do sedaj je od blizu spremljala tematike, povezane z migranti in begunci, mednarodnim humanitarnim pravom, z mednarodnim zasebnim pravom, s komunikacijo, položajem žensk, z intelektualno lastnino ter s turizmom. Od danes naprej ima tako Oddelek za odnose z državami dva podtajnika, saj je poleg Di Giovannijeve msgr. Mirosław Wachowski odgovoren predvsem za področje bilateralne diplomacije.
Presenečenje nad imenovanjem?

V pogovoru za Vatican News in L'Osservatore Romano je nova podtajnica povedala več o svoji novi vlogi. Najprej je odgovorila na vprašanje, če jo je imenovanje presenetilo: »Da, vsekakor. Že več let se razmišlja, da je potreben podtajnik za multilateralno področje: gre za občutljivo in zahtevno področje, ki potrebuje posebno pozornost, saj ima lastne postopke, ki so deloma drugačni kot na bilateralnem področju. Vendar pa iskreno rečeno ne bi nikoli pomislila, da bi sveti oče zaupal to nalogo meni. Gre za novo vlogo in kar najbolje se bom trudila, da bi odgovorila na zaupanje svetega očeta, vendar verjamem, da ne sama: zelo računam na usklajenost, ki je do sedaj zaznamovala našo delovno skupino«.
Kaj je »multilateralno področje«

Di Giovannijeva je nato razložila, kaj pomeni »multilateralno področje«: »S preprostimi besedami bi lahko rekli, da obravnava odnose med medvladnimi organizacijami na mednarodni ravni; prav tako vključuje mrežo večstranskih sporazumov, ki so pomembni, ker uradno določajo politično voljo držav glede različnih tematik, ki zadevajo skupno dobro na mednarodnem področju: mislimo na razvoj, okolje, varovanje žrtev konfliktov, na položaj žensk itd. Še naprej se bom ukvarjala s tem, kar sem sledila do sedaj, s tem, da bom imela nalogo koordiniranja dela na tem področju«.
Prispevek ženske

Ob koncu pa je nova podtajnica povedala, kakšen je lahko prispevek ženske na področju odnosov med državami. Spomnila je na besede papeža Frančiška med homilijo 1. januarja letos, ko je govoril o vlogi ženske in med drugim dejal: »Ženska je darovalka in posredovalka miru in jo je treba v polnosti pridružiti odločitvenim procesom. Kajti ko ženske lahko posredujejo svoje darove, svet ponovno postane enotnejši in mirnejši«. Kot je dejala Di Giovannijeva, bi tudi sama rada »prispevala k temu, da bi se uresničila vizija svetega očeta – in sicer skupaj z drugimi sodelavkami, ki delajo na tem področju Državnega tajništva, pa tudi z drugimi ženskami – in teh je veliko –, ki si prizadevajo graditi bratstvo tudi v tej mednarodni razsežnosti. Pomembno je poudariti papeževo pozornost glede multilateralnega področja, ki ga danes nekateri postavljajo pod vprašaj, vendar pa je temeljnega pomena v mednarodni skupnosti. Ženska ima lahko določene sposobnosti za iskanje skupnih točk, skrb za odnose tako, da si prizadeva za enotnost«.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter