Exodus TV

Novice

15.2.2020

Pripoved Toneta Planinška: Sprejel sem Božjo ljubezen

14.2.2020

Kardinal Bassetti in msgr. Cacucci o srečanju škofov Sredozemlja

13.2.2020

Querida Amazonia, papeževa spodbuda za Cerkev z amazonskim obrazom

13.2.2020

Podeljevanje zakramentov vernikom drugih cerkva in cerkvenih skupnosti

12.2.2020

Pridiga škofa Petra Štumpfa ob godu lurške Matere Božje na Brezjah ob svetovnem dnevu bolnikov

Več novic

V Lurdu potekajo 24. dnevi sv. Frančiška Saleškega na temo »Mediji in bližina«

V središču letošnjih Devov sv. Frančiška Saleškega je vprašanje, kako biti blizu javnosti v času, ko v mnogih državah raste nezaupanje do medijevOd 22. do 24. januarja v Lurdu potekajo Dnevi sv. Frančiška Saleškega. Tokratno srečanje je 24. po vrsti, organizirata pa ga Dikasterij za komunikacijo Svetega sedeža ter Zveza katoliških medijev, v sodelovanju z gibanjem SIGNIS, s Francosko škofovsko konferenco in svetiščem v Lurdu.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Srečanja se udeležuje 250 novinarjev, urednikov in odgovornih v katoliških medijih iz 25 držav. V središču letošnjih predavanj in delavnic je vprašanje, kako biti blizu javnosti v času, ko v mnogih državah raste nezaupanje do medijev. V Franciji je na to nezaupanje opozorilo gibanje rumenih jopičev, raziskave Inštituta Reuters pa kažejo, da je zaradi poročanja o omenjenem gibanju stopnja zaupanja medijem v Franciji padla za 24%. Tudi letni barometer časopisa La Croix kaže, da je zaupanje medijem najnižje po letu 1987.

Mediji naj obnovijo zaupanje preko bližine ljudem
Organizatorji Dnevov sv. Frančiška Saleškega poudarjajo, da se v času, ko se družbena omrežja povzdiguje, novinarjem očita, da opravljajo svoj poklic ločeni od ekonomske in socialne stvarnosti. Ta kriza povečuje protimedijske obtožbe s strani populističnih projektov, ki se vedno bolj širijo po vseh celinah. Namen srečanja v Lurdu je razmišljanje o vlogi katoliških medijev pri tovrstnih dogodkih, ko je ključnega pomena postala bližina javnosti. Prvi dan srečanja je bilo poudarjeno, da je potrebno dajati prednost poročanju ter pri opravljanju novinarskega dela iti v globino.

Predavanja strokovnjakov z različnih področij
Medsebojna izmenjava izkušenj bo obogatena s predavanji z različnih področij. Zbrane bodo nagovorili sociologi medijev, komunikologi in strokovnjaki s področja robotike in digitalne tehnologije. Med gosti je tudi psihoanalitik, ki bo spregovoril o temi »Družabna omrežja in iluzija bližine«.

Odprtje srečanja in podelitev nagrade »Oče Jacques Hamel«
Dneve sv. Frančiška Saleškega so odprli msgr. Olivier Ribadeau-Dumas, rektor svetišča v Lurdu, Jean-Marie Montel, predsednik Zveze katoliških medijev, ter Paolo Ruffini, prefekt Dikasterija za komunikacijo. Ob koncu današnjega dneva bo kardinal Ouédraogo podelil nagrado »Oče Jacques Hamel«, v prisotnosti sestre duhovnika Hamela. Prvič so jo podelili pred tremi leti, v spomin na duhovnika Jacquesa Hamela, ki so ga 26. julija 2016 islamski teroristi umorili med obhajanjem svete maše. Letošnji dobitnik je Pierre Jovanovic in sicer za članek z naslovom »Kayla Jean Mueller, mučenka dobrih«, ki je bil objavljen v tedniku La Vie 7. novembra 2019. Kayla je bila 26-letno dekle, evangeličanka, ki so jo džihadisti umorili, ker se ni hotela odpovedati krščanski veri.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter