Exodus TV

Novice

21.10.2020

Pravno pojasnilo o objavi imen pokojnikov med mašnimi nameni in varovanje osebnih podatkov

21.10.2020

Papež Frančišek na srečanju verskih voditeljev: Potrebujemo mir! Več miru!

21.10.2020

Otroci v molitvi rožnega venca prosili za konec pandemije

20.10.2020

Maccalli po dveh letih ujetništva v Afriki: Vztrajati, da bi živel

20.10.2020

Od torka, 20. oktobra 2020, v vseh (oranžnih in rdečih) statističnih regijah velja prepoved izvajanja verskih obredov z verniki

Več novic

Msgr. Ateba: V Kamerunu vedno več strahu zaradi terorističnih napadov

V Kamerunu je svoje domove zaradi terorističnih napadov zapustilo okoli 270.000 ljudi»Ne mine dan brez ponovnih napadov in vdorov teroristov na meji med Kamerunom in Nigerijo. Ugrabitve in umori kmetov v prebivalcih vzbujajo resnično grozo.« Tako je v intervjuju za fundacijo »Pomoč Cerkvi, ki trpi« povedal msgr. Bruno Ateba, škof škofije Maroua-Mokolo na severu Kameruna. V zadnjem letu je namreč teroristična skupina Boko Haram prestopila meje Nigerije in se razširila v bližnje države Kamerun, Niger in Čad.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan         

Kot je dejal msgr. Ateba, se je strah lokalnih prebivalcev, predvsem kristjanov, povečal po objavi videoposnetka, na katerem je ena izmed terorističnih skupin, ki se je leta 2016 odcepila od Boko Harama, umorila 10 kristjanov. Ljudje so namreč mislili, da je bila skupina popolnoma izkoreninjena, medtem ko je bilo v škofiji na severu Kameruna v zadnjih tednih kar 13 napadov. Na praznik Gospodovega razglašenja je bila zažgana tudi ena cerkev – preiskava sicer še poteka, vendar pa je šlo po besedah škofa Ateba po vsej verjetnosti za teroristični napad.  

Poleg tega so bile popolnoma uničene nekatere kamerunske vasi v bližini meje z Nigerijo. Vsi prebivalci, razen bolnih in ostarelih, so morali iz vasi Bablim zbežati v 17 kilometrov oddaljeno mesto. Msgr. Hourgo, ki se je rodil v tej vasi, vabi k molitvi za mnoge družine, ki so zaradi teroristov ostale brez domov v najhladnejšem delu leta.

V Kamerunu je svoje domove zaradi terorističnih napadov zapustilo okoli 270.000 ljudi. Boko Haram je samo v letu 2019 izvedel preko 100 napadov, v katerih je umrlo več kot sto civilistov. Kot je dejal msgr. Ateba, teroristi žal vedno lažje rekrutirajo nove sile. Razlog za to so revščina, negotovost in pomanjkanje možnosti za prihodnost mladih, s katerimi džihadisti z lahkoto manipulirajo.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter