Exodus TV

Novice

26.9.2020

Slovesna razglasitev glavnega zavetnika koprske škofije, sv. Hieronima

26.9.2020

Papežev pozdrav ob začetku plenarnega zasedanja Sveta Evropskih škofovskih konferenc

26.9.2020

Virtualno srečanje o edukativnem paktu

24.9.2020

Obhajanje Slomškove nedelje 2020

24.9.2020

Glavni romarski shod na Mirenskem Gradu – kvatrnica

Več novic

Avstralija: Škofovska konferenca ustanovila mrežo ustanov za pomoč v požarih

 zsrzthzr»Cera« je nova mreža ustanov za pomoč v naravnih nesrečah, ki jo je ustanovila Avstralska škofovska konferenca. Na ta način se je odzvala na težke posledice požarov, ki so prizadeli Avstralijo.

Andreja Červek – Vatikan

Avstralska škofovska konferenca je ustanovila katoliško mrežo ustanov za pomoč v naravnih nesrečah in tako odgovorila na opustošenje močnih požarov, ki so v zadnjih mesecih zelo prizadeli Avstralijo. Mreža se imenuje Cera (Catholic Emergency Relief Australia) in želi postati koordinacijska točka za vse katoliške ustanove, ki delujejo na področju solidarnosti, od župnij in redovnih skupnosti do socialnih organov, šol, bolnišnic in sprejemnih centrov. Poleg Avstralske škofovske konference so ustanovitelji Cere še Catholic Religious Australia, Catholic Social Services Australia in National Catholic Education Commission.

Predsednik Avstralske škofovske konference, nadškof Mark Coleridge, je zatrdil, da je njihov odgovor na požare in sušo, ki je požare samo še povečala, ponovno pokazal na kolektivno moč katoliške Cerkve pri odzivanju na težave vseh vrst. »To je katoliška Cerkev, ki jo sestavljajo osebe, družine, župnije, izobraževalne ustanove, ki oznanjajo in živijo Jezusov evangelij na svojem teritoriju, ki pa jih je treba vrednotiti z univerzalnega vidika. In zato je tudi prišlo do Cere, mreže organizmov, ki dobro poznajo lokalno stvarnost in ki zato lahko svoje izkušnje ponudijo na nacionalni ravni,« je dejal Coleridge.

Eno od glavnih načel družbenega nauka Cerkve se nanaša na subsidiarnost, je pojasnila Ursula Stephens, predstavnica Katoliških socialnih služb Avstralije (Catholic Social Services Australia). To pomeni dati možnost lokalnim skupnostim, da odgovorijo na svojo stvarnost, kakor se jim zdi najboljše. Obenem imamo tudi načelo solidarnosti, ki nas usmerja v prepoznavanje potreb drugih in k sodelovanju, da bi tako skupaj odgovorili na njihove potrebe. Mreža Cera torej želi dati skrbne in koordinirane odgovore, je dodala Stephensonova.

Poudarila je še, da bo upravljanje s fondi novega organizma potekalo v skladu z odgovornostjo in transparentnostjo, da bi se tako zagotovil verodostojen odziv na nacionalno izredno stanje. Finančna in praktična pomoč, ki jo bo zbrala mreža Cera, bo dejansko namenjena tistim, ki jo potrebujejo. Cilj ustanove je tudi biti hitrejši v odzivanju na krizne situacije.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter