Exodus TV

Novice

23.11.2020

H Gospodu je odšel upokojeni mariborski pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej

23.11.2020

Pogreb msgr. dr. Jožefa Smeja bo 24. novembra

23.11.2020

Izšel je zbornik Z lepilom na podplatih - Trideset let slovenske države

23.11.2020

Papež Frančišek: Jezus ima dvojno identiteto. Je Sodnik in Pastir, je pa tudi revež

21.11.2020

Sožalje nadškofa Stanislava Zoreta ob smrti patriarha Srbske pravoslavne Cerkve gospoda Irineja

Več novic

Priročnik za pastoralo mladih: »Duh prenavlja vse stvari. Mlada pastorala za mlade«

Papež Frančišek in s. Nathalie Becquart med sinodo o mladihPri Vatikanski založbi je izšla knjiga francoske redovnice Nathalie Becquart z naslovom »Duh prenavlja vse stvari. Mlada pastorala za mlade«. Predgovor k priročniku, ki ponuja razmisleke glede vključevanja novih generacij v življenje Cerkve, je napisal brat Alois, prior skupnosti v Taizeju.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Ukoreninjenost v viziji sinode in spodbudi Christus vivit
Avtorica, ki je bila dejavno vključena v pripravo in izvedbo sinode o mladih oktobra leta 2018, na podlagi dolgoletnih pastoralnih izkušenj predstavi izviren premislek glede pastorale mladih, ki je po njenem mnenju poklicana, da postane mlada z mladimi. V petih poglavjih, ki nakazujejo temeljne drže, s katerimi je potrebno v sedanjem kontekstu sekularizirane družbe živeti z mladimi, s. Nathalie ponudi konkretne primere in praktične predloge; vsi izhajajo iz vizije, ki je ukoreninjena v sinodi o mladih ter v smernicah apostolske spodbude papeža Frančiška Christus vivit.  

Se mladi res ne odzivajo več na pastoralne pobude?
Danes se pogosto govori, da so se mladi spremenili in da se ne odzivajo več na pastoralne pobude. S. Natalie pa pokaže, da so današnji mladi še vedno zelo navdušeni nad pastoralo, ki upošteva njihovo kulturo in občutljivost. Predlogi, ki jih navaja avtorica, izhajajo iz potreb mladih in kažejo na vidike, ki pomagajo njihovi notranji rasti v veri: pomen poslušanja; Cerkev, ki ni le institucionalna, ampak daje pozornost odnosom; udejanjanje pogumne in ustvarjalne pastorale, ki ustreza življenjskim situacijam mladih; potreba po opornih točkah in voditeljih, da bi se mogli naučiti razločevati in narediti pozitivne odločitve; pomembnost obravnavanja tematik, ki jih zanimajo.

Mladi, protagonisti pastorale
Kot je pokazala sinoda, je novost v tem, da je potrebno imeti mlade – skupaj z drugimi krščenci – za resnične protagoniste pastorale v življenju Cerkve in ne zgolj kot tiste, ki jim je le-ta namenjena. Medtem ko prejemajo, tudi sami podarjajo svoje darove in karizme za izgrajevanje Telesa Cerkve ter za zveličanje sveta.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter