Exodus TV

Novice

6.7.2020

Vatikan. Poročilo AIF: konkretni rezultati mednarodnega sodelovanja

5.7.2020

Duhovne misli cerkvenih očetov, Benedikta XVI. in papeža Frančiška za 14. nedeljo med letom

4.7.2020

Msgr. Paglia. Pandemija: zaušnica, a tudi priložnost za premislek

4.7.2020

Pokop po vojni pomorjenih žrtev

4.7.2020

Pozitivno mnenje NIJZ in prijava na upravno enoto za župnijska slavja

Več novic

Sveti oče počastil kip Brezmadežne Device Marije na španskem trgu v Rimu

sveti očeRIM (sreda, 8. december 2010, RV) – Sveti oče Benedikt XVI. je danes popoldne, na praznik Brezmadežnega spočetja Device Marije, počastil kip Brezmadežne na španskem trgu v Rimu. V svojem nagovoru številnih vernikov, ki so se zbrali pod Marijinim kipom, je poudaril, da je sporočilo Brezmadežne Device Marije za vsakega človeka sporočilo zaupanja. »Sporočilo upanja, ki niso le besede, ampak njena zgodovina: Nje, žene našega rodu, ki je rodila Božjega Sina in ki je svoje življenje delila z Njim. In danes nam pravi: To je tudi tvoja usoda, vaša usoda, usoda vseh: biti sveti kot naš Oče, biti brezmadežni kot naš brat Jezus Kristus, biti ljubljeni sinovi, vsi posinovljeni, da bi ustvarili veliko družino brez narodnih, rasnih in jezikovnih meja, kajti Bog je le eden, Oče vseh ljudi,« je poudaril sveti oče, ki se je na poti do španskega trga ustavil na Via Condotti, kjer je pozdravil tamkajšnje združenje trgovcev.
Poglavar rimskokatoliške Cerkve je mesto Rim priporočil Devici Mariji. »Vedno bdi nad našim mestom. Tolaži bolne, spodbujaj mlade, podpiraj družine. Vlivaj nam moč za odvračanje zla v vseh njegovih oblikah in za izbiranje dobrega, tudi ko nas to veliko stane in ko to pomeni, da moramo iti proti toku. Podari nam veselje, da se bomo čutili ljubljeni od Boga, blagoslovljeni od Njega in namenjeni biti njegovi sinovi,« je dejal papež.

Vernikom, zbranim na španskem trgu, je zaupal, da se ga sporočilo, ki nam ga namenja Marija, vselej dotakne, saj meni, da je namenjeno vsem prebivalcem italijanske prestolnice, tudi tistim, ki o njem ne razmišljajo, tistim, ki praznika Brezmadežnega spočetja ne obhajajo, in tistim, ki so sami in zapuščeni. Marijin pogled je po papeževih besedah Božji pogled na vsakega izmed nas – ona nas, kot je dejal Benedikt XVI., gleda z enako ljubeznijo kot Oče in nas blagoslavlja. Je naša zagovornica. »Tudi, če bi vsi govorili slabo o nas, bi ona, Mati, govorila dobro, saj je njeno brezmadežno srce uglašeno z Božjim usmiljenjem,« je dejal sveti oče in pojasnil, da Marija na mesto ne glede kot na neko anonimno naselje, marveč kot na skupino, kjer Bog vsakega pozna po imenu in ga poziva, naj odseva Njegovo luč. In tisti, ki so v očeh sveta prvi, so za Boga zadnji; tisti, ki so majhni, so za Boga veliki. Kot je pojasnil papež, nas Marija gleda z enakimi očmi kot Bog. »V vsakem prepoznava podobnost z njenim Sinom Jezusom, čeprav smo zelo različni. Toda kdo pozna moč Božje milosti bolj kot ona? Kdo ve bolj kot ona, da pri Bogu, ki je zmožen dobro povleči tudi iz slabega, ni nič nemogočega,« se je vprašal sveti oče. Dejal je še, da je Marijino sporočilo pravzaprav Jezus, On, ki je vse njeno življenje. Marija nam po papeževih besedah govori, da smo poklicani, naj se odpremo delovanju Svetega Duha, da bi lahko dosegli našo končno usodo, da bi bili brezmadežni ter polno in dokončno osvobojeni od zla. Polna upanja in sočutja nam Marija tudi govori, da nas Bog ljubi: »Ne boj se, sin, Bog te ima rad, ljubi te osebno. Nate je mislil, še preden si prišel na svet, in poklical te je v življenje, da bi te napolnil z ljubeznijo in življenjem. In zato ti je prišel naproti, postal je takšen, kot si ti, postal je Jezus, Bog-Človek, v vsem enak tebi, toda brez greha. Samega sebe je dal zate, celo umrl je križu, in tako ti je podaril novo življenje, svobodno, sveto in brezmadežno.« Papež je pred kip Brezmadežne Device Marije položil šopek rož in nekaj minut tiho molil.

Običaj počastitve kipa Brezmadežne Device Marije na španskem trgu sega v obdobje pontifikata papeža Pija XII., ki je pred Marijin kip 8. decembra pošiljal rože. Prvi papež, ki je rože pred Marijin kip položil osebno, pa je bil blaženi papež Janez XXIII. leta 1958. Tradicijo sta nadaljevala tudi papež Pavel VI. in Janez Pavel II.

VIR RADIO VATIKAN

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter