Exodus TV

Novice

27.5.2020

P. Patton ob ponovnem odprtju cerkva v Sveti deželi

26.5.2020

Pismo svetega očeta ob 25-letnici izida okrožnice Ut unum sint o ekumenizmu

26.5.2020

25 let okrožnice Janeza Pavla II. »Da bi bili eno«

25.5.2020

Laudato si’ – okrožnica, ki po pandemiji usmerja pogled v prihodnost

25.5.2020

Poslanica papeža Frančiška za 54. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja 2020

Več novic

Blagoslovljene jaslice na trgu svetega Petra

novorojeno deteVATIKAN (petek, 24. december 2010, RV) – Sveti oče Benedikt XVI. je nocoj z okna svoje apostolske palače blagoslovil jaslice, postavljene na trgu svetega Petra, ki so jih odkrili ob 17. uri. Jaslice, ki se razprostirajo na 300 kvadratnih metrih, se tako kot vselej navdihujejo pri evangeljskih pripovedovanjih in prikazujejo življenje v Palestini v Jezusovem času. V središču stoji preprosta sobica, v kateri se je rodil Jezus Kristus, koliba v votlini, v njej pa se nahajajo Dete Jezus, Marija in Jožef. Na levi strani se nahaj zgradba, pokrita z leseno streho, v kateri stoji devet oseb: možje, žene in otroci, potopljeni v igranje glasbenih instrumentov, na pihala, tolkala in brenkala. Pred njimi je videti mrežo, polno rib, kanu in košare s sadjem, ki ponazarjajo osrednjo dejavnost majhne skupnosti: ribolov in obdelovanje zemlje.

Lesene kipe, družino ribičev s kanujem ter košarami sadja, so svetemu očetu Benediktu XVI. prek svojega veleposlaništva pri Svetem sedežu podarili Filipinci ob 60. obletnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Filipini in Svetim sedežem. Ti kipi so zelo drugačni od teh, ki jih imamo Evropejci, zato v jaslice vnašajo prostor, ki so razlikuje od drugih. Figure izražajo vrednote filipinske družine, doma, v katerem je oče steber, mati pa luč, ki razsvetljuje in usmerja člane družine na njihovi življenjski poti. Ta družinska scena želi med drugim izraziti bližino filipinskega naroda krščanski veri in bogastvu evangeljskega življenja, ki ga simbolizira obilni ribolov. Figure Filipincev ob votlini Jezusovega rojstva odzvanjajajo Odrešenikove besede učencem: Naredil vas bom za ribiče ljudi in Žetev je obilna. Kipe Filipincev je ustvaril 34-letni filipinski kipar Kublai Ponce-Millan iz otoka Mindanao, ki je želel s svojim delom izraziti božično vzdušje v svoji domovini. Ponce-Millanovo umetnost opisujejo kot živo, prijetno in sočutno, njegova dela pa so razstavljena na različnih javnih mestih, na letališčih, vrtovih in športnih središčih. Najstarejši kipi v jaslicah na Trgu svetega Petra so bili prvič na ogled leta 1842 v rimski cerkvi svetega Andreja della Valle, kjer jih je postavil sveti Vincencij Pallotti. Za oblačenje kipov v jaslicah na vatikanskem osrednjem trgu so zadolžene frančiškanske redovnice, ki od leta 1926 skrbijo za restavriranje tapiserij v Vatikanu. Sestre se v ustvarjanje jaslic, ki jih v Vatikanu začnejo postavljati novembra, vključijo zadnjih dneh, ko je že vse nared. Delavci, vsega skupaj jih je kakih 60, jim pred tem pripravijo prostor, kamor morajo postaviti kipe, zadnje tri med njimi bodo namestili 6. janurja, na praznik svetih treh kraljev.

Ob jaslicah stoji 34 metrov visoka norveška jelka, stara 93 let, ki jo je papežu Benediktu XVI. podarilo mesto Luson v italijanskih Alpah. Tradicijo postavljanja božičnega drevesa na Trgu svetega Petra v Vatikanu je leta 1982 uvedel predhodnik Benedikta XVI. papež Janez Pavel II.

VIR RADIO VATIKAN

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter