Exodus TV

Novice

26.1.2021

Ekumenski stiki Teološke fakultete UL in Sanktpeterburške duhovne akademije

26.1.2021

Generalno zasedanje gibanja fokolarov

26.1.2021

Baptisterij sv. Janeza v Firencah zasijal v novi luči

25.1.2021

Sklepna seja škofijskega postopka za beatifikacijo in kanonizacijo – besedila

25.1.2021

Spletni svetopisemski maraton 2021

Več novic

Latinski patriarh Pizzaballa na obisku v Jordaniji

Patriarh Pierbatista Pizzabala med mašo v cerkvi Jezusovega krsta v JordanijiOd 7. do 21. januarja se v Jordaniji mudi latinski patriarh v Jeruzalemu Pierbattista Pizzaballa. Na programu je vrsta dogodkov in srečanj.

Andreja Červek – Vatikan

Latinski patriarh v Jeruzalemu Pierbattista Pizzaballa se mudi v Jordaniji. Gre za njegov prvi uradni obisk v vlogi jeruzalemskega patriarha. Njegova škofija latinskega obreda namreč obsega ozemlja Jordanije, Palestine, Galileje in Cipra. Obisk je začel prejšnji četrtek, 7. januarja 2021. Prvi pomembnejši dogodek je bila sveta maša, ki jo je patriarh daroval v cerkvi Naše Gospe iz Nazareta v Sweifiehu.

V Jordaniji največ katoličanov latinskega obreda
Vikar latinskega patriarhata za Jordanijo William Shomali je v svojem pozdravnem nagovoru izpostavil, da ima Jordanija kot del jeruzalemske škofije največje število vernikov latinskega obreda in največ župnij, šol in duhovnikov. Dodal je, da se tudi Jordanija spoprijema s posledicami pandemije covida-19, ki je prav tako prizadela področja šolstva, ekonomije in trga zaposlitve. »Križ je težak in če ga bomo dobro nosili, nam bo dal moč in postal vir blagoslova za Cerkev,« je zatrdil Shomali. Sprejemne slovesnosti so se udeležili tudi nekdanji patriarh Fouad Twal, upokojeni pomožni škof v Jeruzalemu Salim Al-Sayegh, Mauro Lalli z apostolske nunciature v Jordaniji ter vrsta duhovnikov, predstavnikov izobraževalnih in verskih ustanov ter verniki laiki.

Kraj Jezusovega krsta
V soboto je Pizzaballa obiskal kraj Jezusovega krsta na jordanskem ozemlju. Sprejel ga je jordanski minister za turizem in antiko Nayef Al-Fayez. Med tiskovno konferenco, ki jo je organiziral Katoliški center za študije in medije, je bilo izpostavljeno, da letos mineva 21 let od začetka romanja kristjanov na kraj Jezusovega krsta, čeprav je sedaj zaradi ukrepov pandemije število oseb omejeno.

Ohraniti pogum, moliti, v polnosti živeti dneve
Patriarh Pierbattista Pizzaballa je v cerkvi Jezusovega krsta na obrežju reke Jordan daroval tudi sveto mašo. V homiliji je spomnil na duhovni in človeški pomen Jezusovega krsta, ki je zaznamoval začetek njegovega javnega delovanja. Vernike je spodbudil, naj ne izgubijo poguma pred težavami, ki jih je povzročila pandemija, ter povabil, naj v polnosti živijo vsak dan, kakor je to delal tudi Jezus Kristus. »V teh težkih časih moramo okrepiti molitev v družini, izboljšati naše družinske odnose in se naučiti, kar zahteva disciplina doma,« je zatrdil. »Tudi sami sebe vprašajmo, vsak glede na svoje okoliščine, kaj zdaj Vsemogočni Gospod pričakuje od nas. Z drugimi besedami: rasti moramo tudi v modrosti in milosti pred Bogom in pred ljudstvom.« Patriarh je homilijo sklenil z molitvijo za vse bolne in tiste, ki si prizadevajo varovati zdravje državljanov.

Na programu vrsta srečanj
Imad Alamat, generalni tajnik latinskega vikariata v Amanu, je ob koncu maše izrazil hvaležnost za ves trud na institucionalni, cerkveni in turistični ravni, ki je bil vložen v izvedbo romanj na kraj Jezusovega krsta. Patriarh Pizzaballa, ki bo obisk Jordanije sklenil 21. januarja, ima v teh dneh na programu vrsto srečanj s predstavniki jordanskih političnih oblasti, katoliškimi verniki, predstavniki krščanskih Cerkva in muslimanske skupnosti ter predstavniki civilne družbe.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter