Exodus TV

Novice

4.3.2021

apež: Potovanje v Irak je nov korak proti bratstvu

4.3.2021

Papeževo sporočilo ob predstavitvi okrožnice »Fratelli tutti« v ruščini

4.3.2021

Papež v Irak: začeti pri Abrahamu, da bi se prepoznali kot bratje

3.3.2021

Papež Frančišek o grešnih nagnjenjih in krepostih. Vera brez dvomov ni mogoča

3.3.2021

Irak: Prihodnost, ki jo je potrebno napisati onkraj razvalin vojn

Več novic

Sveti sedež: sprejet proračun za 2021. Vidne posledice pandemije

Basilica i San PietroPapež Frančišek je odobril proračun za leto 2021. Predvideni primanjkljaj znaša približno 50 milijonov evrov. Kljub zmanjšanju dejavnosti in izdatkov zaradi pandemije covida-19, ohranjanje delovnih mest še naprej ostaja prioriteta, kot zatrjujejo na Tajništvu za ekonomijo.

Andreja Červek – Vatikan

Proračun Svetega sedeža za leto 2021, za katerega je papež Frančišek v četrtek dal nulla osta – na podlagi torkovih razprav in sklepov Sveta za ekonomijo – odraža težko obdobje, s katerim se soočajo finančne uprave na svetovni ravni. Za leto 2021 se predvideva primanjkljaj v višini 49,7 mio EUR (260,4 mio EUR prihodkov in 310,1 mio EUR izdatkov). Na proračun je bistveno vplivala ekonomska kriza, ki jo je povzročila pandemija covida-19, piše v izjavi za javnost Tajništva za ekonomijo.

Konsolidirana sredstva Petrovega novčiča
S ciljem večje transparentnosti pri transakcijah Svetega sedeža, kar stalno zahteva sveti oče, je proračun 2021 konsolidiral fond Petrovega novčiča in vseh namenskih fondov. S prihodki v višini 47,3 mio EUR in izplačili v višini 17 mio EUR, Sveti sedež predvideva neto saldo 30,3 mio EUR. Brez Petrovega novčiča in namenskih fondov bi naj deficit Svetega sedeža v letu 2021 znašal 80 mio EUR.

Izogniti se večanju stroškov
Prejemki so se v primerjavi z letom 2019 zmanjšali za 21 % (48  mio EUR), in sicer zaradi zmanjšanja trgovinskih dejavnosti, nepremičninskih storitev in dejavnosti ter tudi donacij in prispevkov. Proračun odraža tudi velik trud, da bi se omejilo stroške, z zmanjšanjem operativnih izdatkov za 14 % (24 mio EUR) v primerjavi z letom 2019,  iz česar pa so izključeni izdatki za zaposlene. Zagotovljeno je ohranjanje delovnih mest, kar je prioriteta svetega očeta v teh težkih časi, poudarja vatikanski dikasterij.

Porazdelitev sredstev
Tajništvo za ekonomijo v izjavi še zapiše, da bo v skladu s svojim poslanstvom večji del sredstev Svetega sedeža leta 2021 namenjen podpori apostolskih dejavnosti, kar predstavlja 68 % vseh izdatkov, medtem ko bo 17 % namenjenih upravljanju s premoženjem in ostalimi dobrinami, 15 % pa upravnim dejavnostim in storitvam. Če bo višina donacij ostala enaka predvidenemu, se bo primanjkljaj izravnal z rezervami Svetega sedeža.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter