Exodus TV

Novice

15.4.2021

Svet evropskih škofovskih konferenc (CCEE) in Konferenca evropskih cerkva (CEC) pripravila skupno izjavo ob 20. obletnici podpisa Ekumenske listine

15.4.2021

Papež Frančišek: Terezija Avilska, zgled vloge žene v Cerkvi in družbi

14.4.2021

Pred 35. leti Janez Pavel II. kot prvi papež obiskal rimsko sinagogo

14.4.2021

»Znotraj Vatikana«: Državno tajništvo

13.4.2021

Mednarodni teološki simpozij o fundamentalni teologiji duhovništa

Več novic

»Znotraj Vatikana«: Kongregacija za vzhodne Cerkve

Kongregacija za vzhodne Cerkve, detajl v kapeliV okviru nove rubrike portala Vatican News z naslovom »Znotraj Vatikana«, v kateri predstavljamo različne dikasterije Svetega sedeža, je danes na vrsti Kongregacija za vzhodne Cerkve. Več o njej je povedal njen prefekt, kardinal Leonardo Sandri.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Bližnji vzhod, Vzhodna Evropa, Indija, diaspora …
Poslanstvo tega dikasterija zajema široko obzorje Cerkva: vključuje na primer Sveto deželo, v kateri se prepletajo najintenzivnejša sakralnost in dolgoletne človeške drame, Cerkve v diaspori, stvarnost neporočenih in poročenih duhovnikov ter mnoge druge značilnosti, ki tvorijo njeno neke vrste mozaično podobo.

Do leta 1967 je bil prefekt sveti oče
Vse do reforme rimske kurije leta 1967 je bila vloga prefekta Kongregacije pridržana svetemu očetu, kar je nazorni pokazatelj dejstva, da je skrb za vzhodne Cerkve izredno pomembna. Kardinal Sandri je najprej spregovoril o tem, kako se pozornost do njih izraža danes. Spomnil je na pomenljiv dogodek pred sveto mašo ob začetku pontifikata papeža Frančiška: »Ko je šel molit k oltarju v vatikanski baziliki, kjer se nahajajo relikvije sv. Petra, je ob sebi želel vse patriarhe in višje nadškofe katoliških vzhodnih Cerkva, da bi na viden način izrazil globoko povezanost znotraj katoliške Cerkve. Latinska Cerkev je ena izmed Cerkva sui iuris in papež kot rimski škof, čeprav je latinski škof, svojo pozornost izkazuje tako, da spoštuje in skrbi za vse katoliške vzhodne Cerkve: od Bližnjega vzhoda do Vzhodne Evrope, Indije ter vseh hčerinskih skupnosti teh Cerkva, ki so razširjene po mnogih področjih diaspore na ameriški celini, pa tudi v Evropi, Avstraliji in Oceaniji.«  
Kardinal Sandri na delovnem mestu
Kardinal Sandri na delovnem mestu

Skrb za Cerkve v diaspori
V nadaljevanju je kardinal Sandri povedal več o pomenu skrbi za stvarnosti Cerkve v diaspori. Spomnil je, da kljub temu, da Petrovi nasledniki ne opravljajo več funkcije  prefekta, še vedno preko Kongregacije udejanjajo svojo posebno skrb za vzhodne vernike. Že sámo dejstvo, da so se papeži odločili, da na večinoma latinskih področjih – kot na primer v Evropi in ZDA – ustanovijo eparhije in eksarhate za duhovno oskrbo katoliških vernikov vzhodnega obreda, priča o pomenu in globokem spoštovanju njihove identitete in izročila. Kjerkoli po svetu oblikujejo večje strukturirane skupnosti, jim Apostolski sedež omogoči, da živijo tudi svoje versko življenje v skladu z lastnim izročilom, bogoslužnimi ter duhovnimi značilnostmi. Poskrbi za imenovanje škofov in ustanovitev eparhij in okrožij, da bi lahko še naprej živeli pripadnost Gospodu v katoliški Cerkvi preko edinstvenega obličja Cerkve, iz katere izhajajo.
Pozornost na migrante in begunce

Skrb za vzhodne vernike v t.i. diaspori prav tako vključuje migrante in begunce. Mnogi izmed njih so zapustili svoje domove zaradi vojne, nasilja ali ekonomskih razlogov in so drugod oblikovali skupnosti, da bi še naprej lahko živeli svojo vero v povezanosti z domovino in s Cerkvijo, ki ji pripadajo. Pozornost papeža Frančiška za stvarnost migrantov se po besedah kardinala Sandrija udejanja tudi preko Kongregacije za vzhodne Cerkve, in sicer preko njihove pastoralne oskrbe – tam, kamor so in bodo prišli v prihodnosti. To seveda ne pomeni, da se spodbuja kristjane, naj zapustijo področja kot npr. Bližnji vzhod, kar je morda v interesu nekaterih močnih mednarodnih sil. Nasprotno, papež je v prvi vrsti tisti, ki zahteva pravico kristjanov, da tam ostanejo, živijo in izpovedujejo lastno vero. Pristnost kristjanov na Bližnjem vzhodu, ki bi ga želeli videti končno spravljenega, brez vojn, je ključnega pomena za mirno sobivanje po vzoru človeškega bratstva; potrebno je presegati zgodovinske vzorce nasprotovanja ali vzajemnega podložništva, ki so zaznamovali pretekla desetletja in stoletja na tistih področjih.

Drugačen način, a globoko katoliški
Kardinal je zatem poudaril, da je sicer res, da človek ob vzhodnih Cerkvah najprej pomisli »na nekaj starodavnega, dragocenega, zaklad modrosti, lepote, umetnosti, barv, saj to izkusimo, ko vstopimo v vzhodno cerkev kjerkoli po svetu: očarajo molitve, pesmi, hvalnice, vonj kadila, svetloba sveč in bogoslužnih oblačil.« Vendar pa po njegovih besedah ne gre za nekaj muzejskega. »To so žive skupnosti, z bogoslužnimi oblačili, ki so drugačna od naših, in še naprej živijo svojo vero na globoko katoliški način, kljub temu, da je drugačen od tistega, katerega smo vajeni sami.«

vir: https://www.vaticannews.va/

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

DOTACIJA

Na enostavnejši način vam odslej nudimo možnost dotacije preko QR kode, ki jo poskenirate preko bančne aplikacije s telefonom.

qr dotacija

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Youtube
Facebook
Twitter