Exodus TV

Novice

26.9.2020

Slovesna razglasitev glavnega zavetnika koprske škofije, sv. Hieronima

26.9.2020

Papežev pozdrav ob začetku plenarnega zasedanja Sveta Evropskih škofovskih konferenc

26.9.2020

Virtualno srečanje o edukativnem paktu

24.9.2020

Obhajanje Slomškove nedelje 2020

24.9.2020

Glavni romarski shod na Mirenskem Gradu – kvatrnica

Več novic

Novi apostolski nuncij v Sloveniji je msgr. Juliusz Janusz

novi apostolski nuncij v SlovenijiVATIKAN (četrtek, 10. februar 2011, RV) – Papež Benedikt XVI. je za novega apostolskega nuncija v Sloveniji imenoval msgr. Juliusza Janusza, dosedaj apostolskega nuncija na Madžarskem. Msgr. Janusz bo hkrati imel tudi funkcijo apostolskega delegata na Kosovu, so danes sporočili s tiskovenga urada Svetega sedeža.

V sporočilu za javnost še piše, da se imenovanje apostolskega delegata nanaša na organizacijsko delo katoliške Cerkve in je zatorej popolnoma notranje-cerkvene narave ter ločeno od pravnih, teritorialnih ali kakršnih koli drugih področij, ki so lastne diplomatski dejavnosti Svetega sedeža. Poslanstvo apostolskega delegata ni diplomatske narave, ampak pomeni odgovor na pastoralne zahteve katoliških vernikov.

Msgr. Juliusz Janusz je sicer naslovni nadškof mesta Caorle. Rodil se je 17. marca 1944 v Łyczani na Poljskem. V duhovnika krakovske nadškofije je bil posvečen 19. marca 1967. Po diplomi iz kanonskega prava na Papeški cerkveni akademiji (Pontificia Accademia Ecclesiastica) leta 1973 je vstopil v diplomatsko službo Svetega sedeža. Služboval je na papeških nunciaturah na Tajskem, v Skandinaviji, Nemčiji, Braziliji, na Nizozemski in Madžarskem. Za odpravnika poslov a. i. na Kitajskem je bil imenovan 25. avgusta 1992, za naslovnega nadškofa mesta Caorle in apostolskega nuncija v Ruandi 25. marca 1995, za apostolskega nuncija v Mozambiku 26. septembra 1998 in za apostolskega nuncija na Madžarskem 9. aprila 2003. Nadškof Juliusz Janusz poleg poljskega jezika govori še angleško, francosko, italijansko, kitajsko, madžarsko, nemško, nizozemsko, portugalsko, rusko in špansko.

Nadškof Juliusz Janusz je šesti apostolski nuncij v Sloveniji. Pred njim je to službo opravljal nadškof Santos Abril y Castello, in sicer od leta 2003.

 

VIR RADIO VATIKAN

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter