Exodus TV

Novice

16.5.2021

Dovoljeno zborovsko petje pri bogoslužju

16.5.2021

Uvod kardinala Parolina v knjigo »Most s Kitajsko«

16.5.2021

Duhovne misli cerkvenih očetov, Benedikta XVI. in papeža Frančiška za 7. velikonočno nedeljo

12.5.2021

Papež z apostolskim pismom »Antiquum ministerium« vzpostavlja službo katehista

12.5.2021

Pri papežu latvijski predsednik Egils Levits

Več novic

Beatifikacija kardinala Wyszynskega bo potekala 12. septembra

Kard. Stefan WyszynskiBeatifikacija kardinala Stefana Wyszynskega, ki je bila predvidena junija lani in zaradi pandemije preložena, bo potekala 12. septembra letos v Varšavi.

Andreja Červek – Vatikan

Kardinalu Wyszynskemu so bile priznane junaške kreposti leta 2017, leta 2019 pa je bil priznan čudež. Na njegovo priprošnjo je ozdravela mlada ženska, ki je imela raka na ščitnici. Poleg kardinala bo 12. septembra beatificirana tudi redovnica Roza Maria Czacka, ki je po nesreči oslepela in svoje življenje posvetila slepim. Umrla je 15. maja 1961.

Stefan Wyszynski se je rodil 3. avgusta 1901 v Zuzeli na Poljskem in umrl 28. maja 1981 v Varšavi. Bil je nadškof metropolit Gniezna in Varšave. Kot predsednik je vodil Poljsko škofovsko konferenco v najtežjem času v zgodovini Cerkve in naroda na Poljskem, od 1948 do 1981, ko si je komunistična oblast na vso moč prizadevala uničiti Cerkev in vero ter vzpostaviti ateistično družbo. Janez Pavel II. ga je imenoval »dobri pastir« ter »steber varšavske cerkve in celotne Cerkve na Poljskem«.

Wyszynski je z namenom, da ohrani minimalno pastoralno svobodo Cerkve, leta 1950 s stalinistično oblastjo podpisal sporazum, s katerim je upočasnil odločilen napad na Cerkev. Zaradi tega je bil obsojen na tri leta samice. V zaporu je zapisal: »Največji greh apostola je strah; strah apostola je prvi zaveznik njegovih sovražnikov.«

Po izpustitvi je pripravil devet letni duhovni program priprave na obhajanje 1000-letnice krsta Poljske, leta 1966. Njegov cilj je bil okrepiti vero ljudi in ponovno vzpostaviti krščansko moralo. Na ta način je želel ohraniti identiteto naroda in njegovo notranjo svobodo, kar bi naj v ugodnih okoliščinah pripeljalo tudi do zunanje svobode, kar se je zgodilo po njegovi smrti.

Kot predsednik Poljske škofovske konference je kardinal Wyszynski vzpostavil edinost škofov, duhovnikov in vernikov laikov ter zastavil smer pastoralnega dela Cerkve na Poljskem.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVDOTACIJA

Na enostavnejši način vam odslej nudimo možnost dotacije preko QR kode, ki jo poskenirate preko bančne aplikacije s telefonom.

qr dotacija

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Youtube
Facebook
Twitter