Exodus TV

Novice

19.9.2021

V Stični potekala 40. Stična mladih

19.9.2021

Msgr. Slavko Rebec o tridnevnem srečanju predstavnikov za katehezo pri evropskih škofovskih konferencah

19.9.2021

Varšava: za blažena razglašena kard. Wyszynski in s. Elizabeta Czacka

19.9.2021

Vprašanja in odgovori ob razlagi vladnega odloka o izpolnjevanju PCT-pogojev za opravljanje verske dejavnosti

6.9.2021

Bogata oznanila papeža Frančiška po molitvi Angel Gospodov

Več novic

Sveta dežela: vandali podrli železni križ z oltarja v Tabgi

2021.08.22 Tabgha croce lago di Tiberiade, atto vandalico 19 agosto Terra Santa. (foto G. Röwekamp  DVHL)V noči na 19. avgust so na zemljišču benediktinskega samostana na območju Tabga, ki leži na severozahodni obali Tiberijskega jezera, neznanci s kamnitega oltarja na prostem odstranili križ iz kovanega železa.

Andreja Červek – Vatikan

V Tabgi na obali Tiberijskega jezera so v noči med 18. in 19. avgustom neznanci podrli križ iz kovanega železa z zunanjega kamnitega oltarja, ki se nahaja v bližini benediktinskega samostana. Vandalizem je v četrtek zjutraj odkril eden od menihov iz samostana, ki ga vodijo nemški benediktinci. O dogodku je poročalo nemško združenje za Sveto deželo (Dvhl), ki že poldrugo stoletje povezuje nemške katoličane s svetimi kraji in je lastnik zemljišča, kjer je prišlo do vandalizma.

Križ je bil dobro pritrjen na kamen. Ne gre za slučaj
Kot piše na spletni strani frančiškanske kustodije Terrasanta.net, je bil križ dobro pritrjen na bazaltno ploščo oltarja, zato je moral tisti, ki ga je odstranil, po besedah novinarke Andree Krogman uporabiti veliko sile. Prišel je z obrežja jezera ali morda s čolnom z jezera. Zaradi dinamike dejanja je gotovo, da ni šlo za nesrečo, temveč za namerno provokacijo.

Območje ni pokrito z varnostnimi kamerami
O dogodku je bila takoj obveščena izraelska policija. Žal kamere, ki nadzorujejo območje samostana, niso mogle posneti dogajanja. Čeprav je oltar v bližini ostalih romarskih krajev ob jezeru, ni vključen v nadzorni sistem strukture.

Ordinariji Svete dežele odločno obsojajo vandalizem
Tiskovni predstavnik katoliških ordinarijev Svete dežele, Wadie Abunassar, je dogodek obsodil kot »sovražno dejanje, za katerega se zdi, da so ga zagrešili ljudje, ki sovražijo križ. Policijo pozivamo, naj resno razišče in odgovorne privede pred sodišče.« Abunassar je izrazil sum, da so storilci vandalizma s čolnom prišli na samostansko posestvo in da so »nameravali odnesti križ in ga skriti«.

Vzgoja za spoštovanje simbolov drugih veroizpovedi
»Prav tako pozivamo vse pristojne in odgovorne organe, vključno z državnimi, izobraževalnimi in verskimi predstavniki, naj se zavzamejo za vzgojo vseh za spoštovanje simbolov in verskih prepričanj drugih. Molimo, da bi Bog razsvetlil misli tistih, ki sovražijo, in jih usmeril na pot ljubezni in spoštovanja do vseh njegovih stvaritev,« piše v izjavi.

Požar v cerkvi pomnožitve kruha 2015
V Tabgi se nahaja tudi cerkev Petrovega primata in cerkev Pomnožitve kruha, ki spominja na Jezusovo pomnožitve kruha in rib. V cerkvi, ki je prav tako v lasti nemških benediktincev, je zagorelo v noči na 18. junij 2015. Požar je povzročil veliko škodo na stavbi, vandali pa so na stenah pustili napis v hebrejščini, ki je obsojal »čaščenje malikov«. Preiskava je po mesecu dni pripeljala do aretacije dveh mladih Judov, povezanih z ultranacionalističnim gibanjem, imenovanim Mladi s hribov, ki deluje od leta 2013 in je izrazito protikrščansko usmerjeno. Eden od osumljencev, takrat star 20 let, je bil na koncu sojenja leta 2017 spoznan za krivega, drugi obtožni, pa je bil oproščen.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

DOTACIJA

Na enostavnejši način vam odslej nudimo možnost dotacije preko QR kode, ki jo poskenirate preko bančne aplikacije s telefonom.

qr dotacija

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Youtube
Facebook
Twitter