Exodus TV

Novice

27.6.2022

Pridiga škofa Andreja Sajeta pri sveti maši za domovino na Polževem

27.6.2022

Papež Frančišek: Dobro moramo delati zaradi služenja in ne zaradi aplavzov

27.6.2022

Kardinal Semeraro med beatifikacijo v Sevilji: Preganjanja niso nekaj preteklega

18.5.2022

Sveti oče Papeškim misijonskim družbam: Vera, pogum, ustvarjalnost

18.5.2022

Duhovnik Gabriel Kavčič v Rimu ubranil doktorsko nalogo iz moralne teologije

Več novic

Kraj Jezusovega krsta: od minskega polja do kraja molitve

Frančiškansko svetišče na zahodnem bregu Jordana je bilo ponovno odptro pred enim letomPo tem, ko so pred enim letom kristjani lahko prvič po 54. letih obhajali sveto mašo v neposredni bližini kraja Jezusovega krsta, se je letošnjega tradicionalnega romanja ob svetišču na zahodnem bregu Jordana udeležilo okoli tisoč vernikov. Evharistijo na nedeljo Jezusovega krsta je tudi tokrat vodil p. Francesco Patton, kustos Svete dežele.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

Ni voda tista, ki očisti Kristusa, ampak Kristus posveti vodo
Bogoslužje se je pričelo v frančiškanskem samostanu Dobrega Pastirja, od koder so frančiškani v slovesni procesiji odšli do brega reke Jordan, kjer je potekala sveta maša. Kustos je v homiliji poudaril, da je kraj, kjer je bilo veliko let minsko polje, danes »polje miru, adoracije in molitve. Ko Jezus stopi v vode Jordana in se da krstiti Janezu skupaj z grešniki, izrazi solidarnost Boga z grešnim človeštvom, to je z vsakim od nas, ter namero Boga, da reši celotno človeštvo in vsakega izmed nas,« je dodal p. Patton ter nadaljeval: »Ni voda tista, ki očisti Kristusa, ampak je Kristus tisti, ki posveti vodo. To je pomen učlovečenja Božjega Sina. V trenutku, ko Kristus začne obiskovati grešno človeštvo, začne grešno človeštvo doživljati Božjo dobroto, ljubezen, svetost in zveličanje. Ni Bog tisti, ki se "pokvari" zaradi stika z nami, ampak smo mi tisti, ki se "posvečujemo" ob stiku z njim.« Po koncu svete maše so frančiškani poromali do grškega pravoslavnega samostana v bližini Jerihe, ki že stoletja velja za goro, kjer je satan skušal Jezusa. Dan molitve so sklenili z branjem evangeljskega odlomka, ki pripoveduje o tem dogodku.

Romanja od leta 1642
Dokazi o obhajanju spomina na Jezusov krst ob reki Jordan segajo že v 6. stoletje in frančiškani kustodije Svete dežele so tja romali vsaj od leta 1642. Danes na zahodnem bregu Jordana (Qasr al-Yahud) stoji majhna frančiškanska cerkev, zgrajena leta 1956 na zemljišču, ki ga je leta 1932 kupila kustodija Svete dežele. Leta 1967 se je to področje zaradi vojne med Izraelom in Jordanijo spremenilo v 55 hektarjev veliko minsko polje, ki so ga frančiškani morali zapustiti. Izraelske oblasti so ga delno očistile leta 2000, ko je Sveto deželo obiskal papež Janez Pavel II., in za romarje odprle leta 2011.

Od minskega polja do polja molitve
Marca 2018 je združenje Halo Trust začelo odstranjevati mine na tem področju inoktobra 2020 frančiškanom vrnilo ključe zemljišča. Zgradba, ki jo upravljajo, je dvonadstropna, z dvema stopniščema na zunanji strani, ki omogočata dostop do majhne cerkve v zgornjem nadstropju. Po končanih obnovitvenih delih in zagotovitvi varnosti na tem območju je bila cerkev lani ponovno odprta za romarje. Simboličnega pomena je bilo, da so frančiškani lahko po 54. letih obhajali sveto mašo v obnovljenem svetišču prav na praznik Jezusovega krsta. Zaradi omejitev, povezanih s covidom-19, se je lani svete maše udeležilo le okoli 50 ljudi, letos pa je bilo romarjev okoli tisoč. Pred pandemijo je kraj Jezusovega krsta vsako leto obiskalo na tisoče romarjev: po podatkih izraelskih oblasti jih je bilo leta 2017 650.000, leto kasneje pa 720.000.

Da bi kristjani ostali v deželi Jezusovega učlovečenja
Kustosa Svete dežele so pozdravili predstavniki lokalnih civilnih in verskih oblasti. Med njimi so bili župan, guverner in imam mošeje v Jerihi. Slovesnosti so se udeležili tudi generalni konzul Italije Giuseppe Fedele, generalni konzul Španije Alfonso Lucini Mateo, vodja političnega oddelka belgijskega konzulata Philip Haspeslagh in župnik latinske župnije Dobrega Pastirja v Jerihi p. Mario Hadchiti. Slednji je dejal, da sporočilo praznika Jezusovega krsta vabi, »da bi spodbujali ljudi, da bi ostali v tej deželi, kjer se je Jezus učlovečil.«

Dejanski kraj krsta: vzhodni breg, Betanija onkraj Jordana
Poleg svetišča, ki spominja na kraj Jezusovega krsta na zahodnem bregu reke Jordan, pa obstaja tudi področje vzhodnega brega, ki se imenuje Al-Maghtas oziroma Betanija onkraj Jordana. Nahaja se na ozemlju Jordanije in je bilo leta 2015 vpisano na seznam Unescove svetovne dediščine. Kot je lani v enem izmed intervjujev poudaril jeruzalemski latinski patriarh msgr. Pierbattista Pizzaballa, je vzhodni breg v Jordaniji z zgodovinskega in arheološkega vidika dejanski kraj Jezusovega krsta, kar potrjuje tudi Janezov evangelij (1,28). Na jordanskih tleh so pred več kot 25 leti odkrili ruševine rimskih in bizantinskih cerkva in kapelic, samostana, puščavniških jam in krstilnih bazenov, ki so bili uničeni ob potresih in poplavah reke.

22. romanje katoliških Cerkva na jordanski breg
Na vzhodnem bregu Jordana bo v petek, 14. januarja, potekalo 22. romanje katoliških Cerkva na kraj Jezusovega krsta. Dogodek poteka vsako leto drugi petek v januarju. Sveto mašo v cerkvi Kristusovega krsta, katere gradnja je skoraj končana, bo daroval jeruzalemski latinski patriarh Pierbattista Pizzaballa. Kot je dejal p. Rif'at Bader, direktor Katoliškega centra za študije in medije (CCSM), se bo zaradi pandemije slovesnosti v cerkvi, ki sicer sprejme dva tisoč oseb, lahko udeležilo le tisoč vernikov, da bo zagotovljena potrebna razdalja. Svojo prisotnost so med drugim potrdili grkokatoliški melkitski nadškof v Petri, Filadelfiji in vsej Jordaniji Joseph Jbarah, latinski patriarhalni vikar za Jordanijo Jamal Khader in odpravnik poslov na apostolski nunciaturi v Amanu msgr. Mauro Lalli. Pater Bader je v pripravi na romanje pohvalil prizadevanja Cerkve, jordanskega ministrstva za turizem in starine, sveta za turizem, Visokega odbora za krst, policije, skavtov ter zborov.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVDOTACIJA

Na enostavnejši način vam odslej nudimo možnost dotacije preko QR kode, ki jo poskenirate preko bančne aplikacije s telefonom.

qr dotacija

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Youtube
Facebook
Twitter