Exodus TV

Novice

10.8.2020

Papeževa konkretna pomoč Cerkvi v Libanonu

9.8.2020

P. Monge: Naj se Sveta Sofija uporablja kot simbol različnih verskih svetov

8.8.2020

Kardinal Baldisseri: Mladi, pandemija in prihodnost. Spremljati, zaupati

7.8.2020

Papežev reskript glede jurisdikcije katoliških vzhodnih patriarhov

7.8.2020

Prebivalci Bejruta po torkovi eksploziji potrebujejo pomoč

Več novic

Odprli grob Božjega služabnika Janeza Pavla II.

VATIKAN (petek, 29. april 2011, RV) – Danes zjutraj so odprli grob Božjega služabnika Janeza Pavla II., ki se nahaja v vatikanskih grobnicah pod Petrovo baziliko, in krsto s telesom bodočega blaženega papeža postavili pred grob sv. Petra.

Krsta papeža Janeza Pavla II.Kot je znano, je pokojni Janez Pavel II. bil položen v tri krste. Prva je lesena in jo je bilo moč videti tudi med pogrebom. Druga krsta je svinčena in zapečatena. Tretja, zunanja krsta je prav tako lesena, in je pri današnjem odprtju groba bila v dobrem stanju, kot je na današnji tiskovni konferenci povedal tiskovni predstavnik Svetega sedeža, p. Federico Lombardi. Ob 9. uri je nadduhovnik Petrove bazilike, kardinal Angelo Comastri, pred krsto z Janezom Pavlom II. molil kratko molitev, pele pa so se tudi litanije. Navzoči so še bili: kardinal Tarcisio Bertone, kardinal Giovanni Lajolo, kardinal Stanislao Dziwisz, monsinjorji Fernando Filoni, Carlo Maria Viganó, Piero Marini in Zygmunt Zimowski, nato sestra Tobiana in sestre papeškega stanovanja Janeza Pavla II., komandant Angelo Gugel in odgovorni pri vatikanski Žandarmeriji in Švicarski gardi in še nekaj drugih oseb. Po litanijah so krsto prenesli pred grob sv. Petra v vatikanskih grobnicah ter jo prekrili z zlato vezeno draperijo. Vatikanski državni tajnik, kardinal Bertone, je izrekel še sklepno molitev, s čimer se je ob 9. uri in 15 minut odprtje groba Janeza Pavla II. tudi sklenilo.

Krsta bo v vatikanskih grobnicah ostala do nedelje, 1. maja, dopoldan, ko jo bodo prenesli v baziliko sv. Petra. Postavljena bo pred glavni oltar, kjer se bo po beatifikaciji blaženemu Janezu Pavlu II. najprej poklonil papež Benedikt XVI., nato pa še verniki. V ponedeljek, 2. maja zvečer in po zaprtju vatikanske bazilike, bo krsta z blaženim Janezom Pavlom II. prenesena na novo mesto v Petrovi baziliki, in sicer pod oltar v kapeli sv. Sebastijana.

Nagrobno ploščo, ki je do sedaj pokrivala grob Janeza Pavla II., bodo prenesli v Krakov in jo namestili v novo cerkev, posvečeno blaženemu Janezu Pavlu II.

VIR RADIO VATICAN

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter