Exodus TV

Novice

4.3.2021

apež: Potovanje v Irak je nov korak proti bratstvu

4.3.2021

Papeževo sporočilo ob predstavitvi okrožnice »Fratelli tutti« v ruščini

4.3.2021

Papež v Irak: začeti pri Abrahamu, da bi se prepoznali kot bratje

3.3.2021

Papež Frančišek o grešnih nagnjenjih in krepostih. Vera brez dvomov ni mogoča

3.3.2021

Irak: Prihodnost, ki jo je potrebno napisati onkraj razvalin vojn

Več novic

Benedikt XVI. na praznik vseh svetih spregovoril o svetosti, h kateri smo po svetem krstu vsi poklicani

VATIKAN (torek, 1. november 2011, RV) – Benedikt XVI. je v nagovoru na današnji slovesni praznik vseh svetih pred molitvijo Angelovega češčenja na trgu sv. Petra, ki so ga napolnili romarji z vsega sveta, spregovoril o svetosti, h kateri smo po svetem krstu vsi poklicani.

svetostSveti oče je dejal: »Slovesni praznik vseh svetih je ugodna priložnost, da dvignemo pogled .od minljivih zemeljskih resničnosti, k Božji razsežnosti večnosti in svetosti. Današnje bogoslužje nas spominja, da je svetost izvirna poklicanost vsakega krščenega (prim. C 40) Kristus je namreč, ki je z Očetom in Duhom edini Sveti (prim. Raz 15,4), ljubil Cerkev kot svojo nevesto ter je zanjo dal samega sebe z namenom, da bi jo posvetil (prim. Ef 5,25-26). Zaradi tega so vsi člani Božjega ljudstva poklicani, da postanejo sveti, kakor trdi apostol Pavel: \'Kajti to je Božja volja, vaše posvečenje\' (1Tes 4,3). Povabljeni smo torej, da ne gledamo Cerkve samo v njeni časni in človeški plati, zaznamovani s slabostmi, ampak kot je sam Kristus hotel, kot \'občestvo svetih\' (KKC 946). V \'Veroizpovedi\' izpovedujemo Cerkev kot sveto, saj je kot Kristosovo telo, orodje za udeležbo pri svetih skrivnostih, predvsem pri sveti evharistiji in kot družina svetih, katerim smo bili v varstvo izročeni na dan krsta. Danes obhajamo ravno to nešteto občestvo vseh svetih, ki nam preko njihovih različnih življenskih poteh kažejo poti svetosti, ki pa imajo en sam skupni imenovalec: hoditi za Kristusom ter se preoblikovati po Njem, kar je poslednji cilj našega človeškega življenja. Pravzaprav lahko vsi življenski stanovi postanejo ob delovanju milosti, osebnem prizadevanju in zvestobi, poti posvečevanja.

Obhajanje vernih rajnih, kateremu je posvečen jutrišnji dan, 2. november, nam pomaga spomniti se naših dragih, ki so nas zapustili, kakor tudi vseh duš, ki so na poti k polnosti življenja zaobseženega v nebeški Cerkvi, h kateri nas povzdiguje današnji praznik. Vse od začetkov krščanske vere, je zemeljska Cerkev ob spoznaju povezanosti z vsem mističnim telesom Jezusa Kristusa, z veliko pobožnostjo gojila spomin na pokojne ter darovala zanje spravno-prosilna dela. Naša molitev za pokojne ni samo koristna temveč je potrebna, saj more ne le pomagati jim, marveč tudi napraviti njihovo priprošnjo za nas učinkovito (prim KKC 958). Tako nas tudi obisk pokopališč, ki ohranja čustveno povezanost z tistimi, ki so nas v tem življenju imeli radi, spominja, da se vsi stegujemo k drugemu življenju, ki je onkraj smrti. Zato jok ob zemeljski ločitvi ni močnejši od gotovosti vstajenja ter upanja, da bomo dosegli blaženo večnost, ki je \'nekaj takega kakor izpolnjeni trenutek, v katerem nas zajema celota in mi zajemamo celoto\' (Rešeni v upanju, 12). Saj je predmet našega upanja ravno veseliti se vso večnost ob Božji navzočnosti. To je svojim učencem obljubil Jezus sam, ko je rekel: \'Spet vas bom videl, in vaše srce se bo veselilo, in vašega veselja vam ne bo nihče vzel\' (Jn 16,22).

Devici Mariji, kraljici vseh svetnikov izročimo naše romanje proti nebeški domovini hkrati pa prosimo njeno materinsko priprošnjo za naše pokojne brate in sestre.

VIR RADIO VATIKAN

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter