Exodus TV

Novice

10.8.2020

Papeževa konkretna pomoč Cerkvi v Libanonu

9.8.2020

P. Monge: Naj se Sveta Sofija uporablja kot simbol različnih verskih svetov

8.8.2020

Kardinal Baldisseri: Mladi, pandemija in prihodnost. Spremljati, zaupati

7.8.2020

Papežev reskript glede jurisdikcije katoliških vzhodnih patriarhov

7.8.2020

Prebivalci Bejruta po torkovi eksploziji potrebujejo pomoč

Več novic

Svetnik dneva - 23. maj

Sv. Ivana Antida Thouret, obvezni god (lazaristi, hčere krščanske ljubezni - usmiljenke, Marijine sestre)

/antidaIvana Antida Thouret je bila rojena 27. novembra1765 v Sancey-le-Long, v škofiji Besançon. Leta 1787 je vstopila v Družbo hčera krščanske ljubezni. Ko so bile za časa francoske revolucije (1793) redovne družbe razpuščene,so se sestre razpršile. Ivana se je vrnila domov,
kjer je nadaljevala s službo ubogim in bolnim. Ker je bil domači župnik izgnan, se je ona trudila za ohranjanje žive vere med župljani.

Leta 1799 se je želela vrniti v Družbo hčera krščanske ljubezni, ki pa je tedaj ni bilo več, zato je v Besançonu ustanovila Družbo sester krščanske ljubezni in ji dala za zavetnika sv. Vincencija Pavelskega. Družba se je hitro širila in leta 1810 so bile sestre že v Italiji.
Pravila jim je leta 1819 potrdil papež Pij VII.; tedaj se je začelo dolgo obdobje preizkušenj in nasprotovanj, kar je povzročilo razdelitev ustanove. Ivano Antido je zavrgel velik del lastne družbe. Morala je zapustiti Besançon, vendar je nadaljevala s spodbujanjem svoje skupnosti; navduševala jo je za službo ubogim in za sestrsko edinost. Ohranila je globok notranji mir in trdno zvestobo papežu.
Umrla je v Neaplju 24. avgusta 1826. Papež Pij XI.jo je 23. maja 1926 razglasil za blaženo, med svetnike pa jo je prištel 14. januarja 1934.

vir: http://amm-brezmadezna.rkc.si

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter