Exodus TV

Novice

25.8.2016

Nagovor nadškofa Zoreta pri sveti maši ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarizmov

17.8.2016

Romanje bolnikov, invalidov in starejših na Zaplaz

13.8.2016

Marijino vnebovzetje – slovesni in zapovedan praznik

12.8.2016

Sv. Maksimilijan Kolbe

8.8.2016

Sv. Terezija Benedikta od Križa – Edith Stein (1891–1942)

4.8.2016

Praznik Jezusove spremenitve na gori

2.8.2016

God sv. Janeza Marije Vianneya – arškega župnika

Več novic

Exodus TV v živo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter

Današnja splošna avdienca posvečena zakramentu bolniškega maziljenja

Avdienca papeža FrančiškaVATIKAN (sreda, 26. februar 2014, RV)

»Zakrament bolniškega maziljenja nam pomaga, da se z roko dotaknemo Božjega sočutja do človeka.« Tako je papež Frančišek začel današnjo katehezo med splošno avdienco, ki je potekala na Trgu sv. Petra. Nadaljeval je z razlago zakramentov in danes govoril o zakramentu bolniškega maziljenja.

Jezus v duhovnikovi osebi postane blizu trpečemu
V preteklosti so ta zakrament imenovali »poslednje maziljenje«, ker je bilo razumljeno kot duhovna tolažba pred bližajočo se smrtjo. Govoriti o »bolniškem maziljenju« pa nam pomaga razširiti pogled na izkušnjo bolezni in trpljenja v obzorju Božjega usmiljenja. Vso globino skrivnosti, ki se kaže v bolniškem maziljenju, izraža svetopisemska prilika o usmiljenem Samarijanu iz Lukovega evangelija (Prim. Lk 10,30-35). »Vsakokrat, ko obhajamo ta zakrament, Gospod Jezus v duhovnikovi osebi postane blizu tistemu, ki trpi in je težko bolan ali pa je ostarel.« Prilika pravi, da usmiljeni Samarijan poskrbi za trpečega človeka ter na njegove rane zlije olja in vina. Papež je pojasnil, da nas olje spominja na blagoslov olja, ki ga vsako leto pri krizmeni maši na veliki četrtek opravi škof, namenjeno pa je ravno bolniškemu maziljenju. Vino pa je znamenje »Kristusove ljubezni in milosti, ki izvirata iz darovanja njegovega življenja za nas in ki se v vsem svojem bogastvu izražata v zakramentalnem življenju Cerkve«. Na koncu, Samarijan trpečega človeka zaupa v skrb gostilničarju, ne glede na stroške. Gostilničar je po papeževih besedah »Cerkev, skupnost kristjanov, smo mi, ki nam Gospod vsak dan zaupa tiste, ki trpijo v telesu in duhu, da bi lahko še naprej zlivali na njih vso Gospodovo usmiljenje in zveličanje«.

Naloga, ki jo je Cerkev prejela od Jezusa
Papež Frančišek je nadaljeval, da je to naročilo poudarjeno na ekspliciten in impliciten način v Jakobovem pismu: »Če je kdo med vami bolan, naj pokliče starešine Cerkve in naj nad njim molijo ter ga v Gospodovem imenu pomazilijo z oljem. In molitev vere bo rešila bolnika in Gospod ga bo okrepil; če je storil grehe, mu bodo odpuščeni« (Jak 5,14-15). Papež je dodal, da gre za prakso, ki se jo je opravljalo že v času apostolov. Jezus je namreč svoje učence učil, naj tako kot on ljubijo bolnike in trpeče, in jim posredoval zmožnost in nalogo, da v njegovem imenu in v skladu z njegovim srcem podeljujejo tolažbo in mir, preko posebne milosti zakramenta. Vendar pa pri tem ne smemo pasti v obsesivno iskanje čudeža ali pričakovanje, da bomo vedno dosegli ozdravljenje.

V trenutku bolečine in bolezni nismo sami
Po Frančiškovih besedah gre za zagotovitev Jezusove bližine bolniku ali ostarelemu; vsaka oseba, starejša od 65 let lahko prejme ta zakrament; je Jezus, ki se približuje. Duhovnikov obisk bolnika je zelo pomemben; duhovnik pride, da bi pomagal bolniku ali ostarelemu. Jezus je namreč tisti, ki na ta način prihaja in tolaži, daje moč in upanje, odpuščanje. To ni noben tabu, je zatrdil papež, kajti »vedno je lepo vedeti, da v trenutku bolečine in bolezni nismo sami«. Duhovnik in tisti, ki so prisotni med bolniškim maziljenjem, predstavljajo vso krščansko skupnost, ki se kot eno samo telo z Jezusom zbere ob trpečem in njegovi družini ter v njej ohranja upanje, jo podpira z molitvijo in bratsko toplino. »Največja tolažba pa prihaja iz dejstva, da v zakramentu postane navzoč sam Gospod Jezus, ki nas prime za roko, nas ljubkuje in nas spominja, da mu že pripadamo in da nas nič, niti zlo in smrt, ne bo moglo ločiti od njega,« je še dejal papež Frančišek.

vir: http://sl.radiovaticana.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

28. avgust

Sv. Avguštin, škof in cerkveni učitelj

Svetemu Avguštinu, današnjemu godovnjaku, so po pravici dali naslov 'učitelj milosti'. To je bil v dvojnem pogledu: v njegovem življenju se je na čudovit način pokazala moč božje milosti, ki ga je iz zmot privedla do spoznanja resnice in mu dala poguma, da se je od grešnosti obrnil h krepostnemu življenju. Prav lastna življenjska izkušnja je dala Avguštinu tisto bistrovidnost, s katero v svojih spisih z izredno jasnostjo razlaga verski nauk o izvirnem grehu ter brani resnico o božji milosti, brez katere padli človek ne more iz svoje moči storiti nič zveličavnega. ...več

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo