Exodus TV

Novice

14.2.2016

Papež pri Devici Mariji iz Guadalupeja: Kaj nisem tvoja mati? Nisem tukaj?

13.2.2016

Papež Frančišek v Mehiki: Prihajam kot misijonar in romar

10.2.2016

Papež misijonarjem Usmiljenja: Grešnika pokriti s pregrinjalom usmiljenja

9.2.2016

Papež Frančišek in moskovski patriarh Kiril se bosta srečala na Kubi

8.2.2016

Postni čas v Katoliški Cerkvi

3.2.2016

Nadškof Zore pri slovenski kapeli v Marijini dolini v Avstraliji

2.2.2016

Višarsko svetišče v svetem letu Božjega usmiljenja

Več novic

Exodus TV v živo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter

Današnja splošna avdienca posvečena zakramentu bolniškega maziljenja

Avdienca papeža FrančiškaVATIKAN (sreda, 26. februar 2014, RV)

»Zakrament bolniškega maziljenja nam pomaga, da se z roko dotaknemo Božjega sočutja do človeka.« Tako je papež Frančišek začel današnjo katehezo med splošno avdienco, ki je potekala na Trgu sv. Petra. Nadaljeval je z razlago zakramentov in danes govoril o zakramentu bolniškega maziljenja.

Jezus v duhovnikovi osebi postane blizu trpečemu
V preteklosti so ta zakrament imenovali »poslednje maziljenje«, ker je bilo razumljeno kot duhovna tolažba pred bližajočo se smrtjo. Govoriti o »bolniškem maziljenju« pa nam pomaga razširiti pogled na izkušnjo bolezni in trpljenja v obzorju Božjega usmiljenja. Vso globino skrivnosti, ki se kaže v bolniškem maziljenju, izraža svetopisemska prilika o usmiljenem Samarijanu iz Lukovega evangelija (Prim. Lk 10,30-35). »Vsakokrat, ko obhajamo ta zakrament, Gospod Jezus v duhovnikovi osebi postane blizu tistemu, ki trpi in je težko bolan ali pa je ostarel.« Prilika pravi, da usmiljeni Samarijan poskrbi za trpečega človeka ter na njegove rane zlije olja in vina. Papež je pojasnil, da nas olje spominja na blagoslov olja, ki ga vsako leto pri krizmeni maši na veliki četrtek opravi škof, namenjeno pa je ravno bolniškemu maziljenju. Vino pa je znamenje »Kristusove ljubezni in milosti, ki izvirata iz darovanja njegovega življenja za nas in ki se v vsem svojem bogastvu izražata v zakramentalnem življenju Cerkve«. Na koncu, Samarijan trpečega človeka zaupa v skrb gostilničarju, ne glede na stroške. Gostilničar je po papeževih besedah »Cerkev, skupnost kristjanov, smo mi, ki nam Gospod vsak dan zaupa tiste, ki trpijo v telesu in duhu, da bi lahko še naprej zlivali na njih vso Gospodovo usmiljenje in zveličanje«.

Naloga, ki jo je Cerkev prejela od Jezusa
Papež Frančišek je nadaljeval, da je to naročilo poudarjeno na ekspliciten in impliciten način v Jakobovem pismu: »Če je kdo med vami bolan, naj pokliče starešine Cerkve in naj nad njim molijo ter ga v Gospodovem imenu pomazilijo z oljem. In molitev vere bo rešila bolnika in Gospod ga bo okrepil; če je storil grehe, mu bodo odpuščeni« (Jak 5,14-15). Papež je dodal, da gre za prakso, ki se jo je opravljalo že v času apostolov. Jezus je namreč svoje učence učil, naj tako kot on ljubijo bolnike in trpeče, in jim posredoval zmožnost in nalogo, da v njegovem imenu in v skladu z njegovim srcem podeljujejo tolažbo in mir, preko posebne milosti zakramenta. Vendar pa pri tem ne smemo pasti v obsesivno iskanje čudeža ali pričakovanje, da bomo vedno dosegli ozdravljenje.

V trenutku bolečine in bolezni nismo sami
Po Frančiškovih besedah gre za zagotovitev Jezusove bližine bolniku ali ostarelemu; vsaka oseba, starejša od 65 let lahko prejme ta zakrament; je Jezus, ki se približuje. Duhovnikov obisk bolnika je zelo pomemben; duhovnik pride, da bi pomagal bolniku ali ostarelemu. Jezus je namreč tisti, ki na ta način prihaja in tolaži, daje moč in upanje, odpuščanje. To ni noben tabu, je zatrdil papež, kajti »vedno je lepo vedeti, da v trenutku bolečine in bolezni nismo sami«. Duhovnik in tisti, ki so prisotni med bolniškim maziljenjem, predstavljajo vso krščansko skupnost, ki se kot eno samo telo z Jezusom zbere ob trpečem in njegovi družini ter v njej ohranja upanje, jo podpira z molitvijo in bratsko toplino. »Največja tolažba pa prihaja iz dejstva, da v zakramentu postane navzoč sam Gospod Jezus, ki nas prime za roko, nas ljubkuje in nas spominja, da mu že pripadamo in da nas nič, niti zlo in smrt, ne bo moglo ločiti od njega,« je še dejal papež Frančišek.

vir: http://sl.radiovaticana.va

          Spoštovani! Podprite nas pri naših prizadevanjih za izvedbo televizijskega programa, da bomo lahko z vami tudi v prihodnje. Hvaležni vam bomo za vsak dar. Številka našega TRR.: 61000- 0001089754. Lahko pa izpolnite tudi obrazec na naši internetni strani, nas pokličete na 064 118 001, ali pošljete e-pošto na naslov info@exodus.si.          Iščemo nove sodelavce. K sodelovanju vabimo moderatorje, novinarje, scenariste, studijske tehnike, snemalce, računalničarje, sodelavce za marketing. Oglasite se nam  po e-pošti na info@exodus.si in tajnistvo@exodus.si ali pokličite na 064 118 0001, 064 118 000  Pričakujemo vaš klic.          

TRENUTNO NA TV

Podprite nas!

  • Prosimo pomagajte nam ohraniti Exodus TV, edino katoliško televizijo v Sloveniji! Brez vaše donacije ne bomo zmogli več. Darujte sedaj! Donirate lahko na TRR: 61000 – 0001089754 ali pokličite na telefon 064 118 001
  • Vabimo Vas, da podprete edini katoliški televizijski program v Sloveniji Exodus TV in nam omogočite, da bomo z vami tudi v prihodnje gradili polno in lepo življenje. Donirate lahko na TRR: 61000 – 0001089754 ali pokličite na telefon 064 118 001
  • NI NAM VSEENO! Želimo širiti veselo oznanilo v slovenskem medijskem prostoru. Prosimo, podprite nas! Donirate lahko na TRR: 61000 – 0001089754 ali pokličite na telefon 064 118 001!
  • DRAGI GLEDALCI!
    EXODUS TV je trenutno v finančnih težavah. Z vašo donacijo lahko omogočite nadaljevanje našega oddajanja. Hvala in Bog povrni! TRR: TRR: 61000 – 001089754

Anketa

Koliko oddaj iz arhiva pogledate na teden

- nič
- 1 - 5
- 5 - 10
- več kot 10

Oglejte si rezultate anket.

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo