Exodus TV

Novice

25.4.2018

Sporočilo venezuelskih škofov o krizi v državi ter poziv, naj se volitve prestavijo

25.4.2018

Šmarnice 2018

24.4.2018

Irak: Na svoje domove se vrača vedno več kristjanov

24.4.2018

Liturgični spomin sv. Jurija. Papež Frančišek praznuje svoj god

23.4.2018

Papež novim duhovnikom: Ne utrudite se biti usmiljeni!

Več novic

25.4.2018

Sv. Marko, apostol in evangelist

marko

Marko je bil doma iz ugledne jeruzalemske družine, njegova mati naj bi bila lastnica hiše, v kateri se je po Gospodovem vnebohodu zbirala prva krščanska občina. Iz tega se da sklepati, da je bila v Markovi hiši obednica, kjer je Jezus na veliki četrtek obhajal zadnjo večerjo. Po svojem bratrancu Barnabu (prim. Kol 4,10) se je Marko leta 44 po Kr. seznanil z apostolom Pavlom.

25.4.2018

Šmarnice 2018

smarnice

Slovenski katehetski urad tudi letos po pooblastilu SŠK za leto 2018 skupaj s Celjsko Mohorjevo družbo pripravlja šmarnice za otroke in odrasle.

25.4.2018

Sporočilo venezuelskih škofov o krizi v državi ter poziv, naj se volitve prestavijo

venezuela

Venezuelska škofovska konferenca je izrazila svojo zaskrbljenost glede prihodnjih predsedniških volitev, ki so razpisane za 20. maj. Po njenem mnenju le-te v trenutnih pogojih ne zgotavljajo svobodnega in jasnega volinega procesa ter bi lahko poslabšale situacijo ter državo pripeljale do humanitarne katastrofe, kakršne še ni bilo.

24.4.2018

Sv. Fidelis Sigmarinški, obvezni god (minoriti, frančiškani, klarise, svetni red, tretji redovi, frančiškanke Marijine misijonarke)

fidelis

Ko je Marko stopil v kapucinski red, je dobil ime Fidelis, to je zvesti. Pri preobleki si je izbral za geslo rek: »Bodi zvest vse do smrti in dal ti bom venec življenja« (Raz 2,10). In res je bil že od mladosti Bogu zvest in je to zvestobo potrdil z mučeniško smrtjo.

24.4.2018

Liturgični spomin sv. Jurija. Papež Frančišek praznuje svoj god

bergoglio

Sv. Jurij, katerega ime nosi Jorge Mario Bergoglio, se je rodil v 3. stoletju v Kapadokiji, današnji Turčiji. Njegovo ime izhaja iz latinskega oz. grškega imena Georgios. Bil je vojak Dioklecianove vojske. Mučeniške smrti je umrl okoli leta 303 v času protikrščanskega preganjanja. Njegov grob pa se nahaja v mestu Lydda v Palestini. Najbolj je znan po legendi, kako je v znamenju križa ubil zmaja, ki je ustrahoval vso deželo. Postal je simbol vere, ki premaga zlo, in predstavlja nenehen boj proti zlu.

24.4.2018

Irak: Na svoje domove se vrača vedno več kristjanov

irak

»Kristjani so bili prvi, ki so se vrnili v te vasi,« zatrdi Salar Boudagh, generalni vikar kaldejske škofije v Alqoshu in član odbora. Težav seveda ne manjka, pripomni in pojasni, da so napetosti med vladama v Bagdadu in v Kurdistanu vplivale na varnost in na ekonomske razmere. Cesta, ki povezuje Mosul s planoto Ninive pa je še vedno zaprta in tako kristjani ne morejo oditi v druga iraška mesta, da bi si tam poiskali delo. Veliko negotovosti in strahu zbujajo tudi prihajajoče parlamentarne volitve, ki bodo 12. maja. Kot zatrdi Salar, se ljudje bojijo novih neredov.

23.4.2018

Sv. Jurij, obvezni god (Ljubljana)

/jurij

Kaj je zanesljivo znanega o sv. Juriju? Njegov grob je v palestinskem mestu Uda, kjer napis že iz leta 368 poveličuje "svetega in zmagoslavnega mučenca Jurija". Sledovi bazilike v njegovo čast, pozidane že v Konstantinovi dobi, so še zdaj dobro vidni. Obstoji obilo prič iz naslednjih dob, ki govore o velikih čudežih, ki se tu dogajajo.

23.4.2018

Papežev poziv za mirno rešitev spora v Nikaragvi

nikaragva

Po molitvi in blagoslovu je sveti oče dejal: »Dragi bratje in sestre. Zaskrbljen sem nad tem, kar se v teh dneh dogaja v Nikaragvi, kjer so po družbenem protestu nastali spori, ki so povzročili nekaj žrtev. V molitvi izražam svojo bližino do te ljubljene države ter se pridružujem škofom in zahtevam, da preneha kakršno koli nasilje in se prepreči nepotrebno prelivanje krvi ter se odprta vprašanja začno reševati v miru ter s čutom za odgovornost.«

23.4.2018

Papež novim duhovnikom: Ne utrudite se biti usmiljeni!

novi_duhovni_poklici

»Predragi bratje, ti naši sinovi so bili poklicani v prezbiterski red. Pozorno razmislimo, h kakšnemu služenju bodo povzdignjeni v Cerkvi.« S temi besedami je papež Frančišek danes dopoldan začel homilijo pri sveti maši, med katero je v duhovnike posvetil šestnajst diakonov.

22.4.2018

Sv. Agapit, neobvezni god

agapit

Kako je moral biti Agapit spoštovan in priljubljen, kaže dejstvo, da je bil takoj po smrti papeža Janeza II. soglasno izvoljen za papeža. Njegov zelo kratek pontifikat zaznamujeta predvsem dve pomembni potezi: z obnovitvijo starih cerkvenih predpisov in običajev za papeške volitve si je v Rimu pridobil popolno zaupanje, z modrimi in premišljenimi ukrepi pa je uspešno pomiril tudi nerede v škofijah Italije in v Afriki. V Carigradu pa je s svojo odločnostjo uspešno nastopil proti monofizitom in dosegel prepotrebno spravo.

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter