Exodus TV

Novice

25.7.2017

God sv. Jakoba starejšega, apostola

24.7.2017

Spominska slovesnost pri Ruski kapelici 2017

20.7.2017

Papež Frančišek želi slišati glas mladih

18.7.2017

Papež Frančišek: Glas delavcev naj odmeva v naročju Cerkve

17.7.2017

Sveti oče: Spoštovati stvarstvo je ena naših temeljnih nalog

Več novic

25.7.2017

God sv. Jakoba starejšega, apostola

Santiago de Compostela

25. julija v Katoliški Cerkvi obhajamo god apostola Jakoba starejšega. V zboru dvanajsterih apostolov, ki jih je Jezus poklical, sta bila dva Jakoba, med prvim je bil za apostola poklican ravno današnji godovnjak, zato je ob njegovem imenu še vzdevek starejši. Jakob je bil doma iz enega od mest ob Genezareškem jezeru, njegov oče Zebedej je bil ribič, mati Saloma pa je bila sestra Jezusove

24.7.2017

Spominska slovesnost pri Ruski kapelici 2017

Ruska kapelica pod Vršičem

Od ponedeljka, 24. do nedelje, 30. julija 2017, bo Slovenijo obiskala ruska delegacija ob tradicionalni spominski slovesnosti pri Ruski kapelici pod Vršičem.

V petek, 28. julija, ob 20.00 bo v cerkvi Marijinega oznanjenja sveta maša, nato koncert ruskih duhovnih pesmi Prazničnega zbora patriarške cerkve Gospodovega razglašenja iz Moskve.

20.7.2017

Papež Frančišek želi slišati glas mladih

papež Frančišek želi slišati tvoj glas

Jeseni 2018 bo potekalo zasedanje škofov s celega sveta, imenovano sinoda. In njihova tokratna tema bodo MLADI.  V pripravi na sinodo je papež Frančišek dejal, da želi Cerkev poslušati vse mlade po vsem svetu. V ta namen so v Vatikanu na tajništvu sinode pripravili vprašalnik v več jezikih. Prevedli smo ga v slovenščino in je dosegljiv preko spodnje povezave.

18.7.2017

Papež Frančišek: Glas delavcev naj odmeva v naročju Cerkve

papeževo srečanje z delavci 2017

»Glas delavcev naj še naprej odmeva v naročju Cerkve.« To je želja papeža Frančiška, izražena v pozdravnem sporočilu za udeležence mednarodnega srečanja Svetovnega gibanja krščanskih delavcev. Dogodek poteka od 15. do 21. julija v španskem mestu Avila. Organiziran je bil ob 50. obletnici ustanovitve, udeležuje pa se ga 120 predstavnikov gibanja, ki je danes navzoče v 79 državah. Geslo srečanja, ki povzema besede svetega očeta, se glasi: Zemlja, streha in delo za dostojanstveno življenje.

17.7.2017

Sveti oče: Spoštovati stvarstvo je ena naših temeljnih nalog

Laudato si' in velika mesta

Spoštovanje, odgovornost in odnos: to so tri teme, ki jih papež Frančišek poudarja v sporočilu, katerega je namenil udeležencem tridnevnega simpozija z naslovom: Laudato si' in velika mesta. Le-ta se je včeraj začel v Riu de Janeiru s predavanjem kardinala Turksona, prefekta Dikasterija za služenje celostnemu človeškemu razvoju. Med osrednjimi vprašanji na simpoziju so pitna voda, kakovost zraka in odlaganje odpadkov. Cilj dogodka je dvojen: prvi je praktičen, to je udejanjanje vsebine papeževe okrožnice Laudato si'; drugi cilj pa je etične narave, in sicer ozaveščanje o nujnosti, da bi našli rešitev za problem podnebnih sprememb.

15.7.2017

12. romanje Slovencev v Lurd skupaj z združenjem U.N.I.T.A.L.S.I. iz Italije

romanje v Lurd

Slovenci se bomo od 16. do 21. julija 2017 že dvanajsto leto pridružili Italijanom z vlakom in letalom na romanju v Lurd.

14.7.2017

Nadškof Zore molil za žrtve ob otvoritvi spomenika v Ljubljani

Stanislav Zore

Na današnjem slovesnem odprtju spomenika vsem žrtvam vojn in z vojnami povezanimi žrtvami v Ljubljani, je predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore opravil molitev za vse žrtve prve svetovne vojne, borcev za severno mejo in koroških borcev, bork in borcev uporniškega TIGR-a, padlih bork in borcev narodnoosvobodilnega boja, žrtev revolucionarnega in protirevolucionarnega nasilja, žrtev zunajsodnih usmrtitev in krivičnih obsodb ter žrtev vojne za obrambo samostojnosti Republike Slovenije v letu 1991. V molitvi je nadškof izrazil prošnjo Bogu, da bi slovenskemu narodu naklonil spravo in mir in da se takšno nasilje ne bo nikoli več ponovilo.

11.7.2017

Sv. Benedikt, zavetnik Evrope

Sv. Benedikt

Svetega Benedikta, začetnika zahodnega meništva, je papež Pavel VI. 24. oktobra 1964 razglasil za prvega zavetnika Evrope, ker je "s križem, knjigo in plugom prinesel krščanski napredek narodom, razkropljenim od Sredozemskega morja do Skandinavije, od Irske do prostranih nižin Poljske".

10.7.2017

Obisk nadškofa Denisa Harta v Sloveniji

msgr. Denis Hart

»Pozdravljeni pri Mariji Pomagaj, nadškof Denis Hart! Za Brezje je vaš obisk poseben dogodek, dobrodošli med nami,« je gvardijan in rektor p. Robert Bahčič ob začetku maše pozdravil avstralskega jubilanta nadškofa Denisa J. Harta.

7.7.2017

Papež pisal G20: Poziv k izgrajevanju bratske, pravične in mirne družbe

papež Frančišek vrhu G20

Papež Frančišek svetovne voditelje G20, ki so se danes zbrali na vrhu v Hamburgu, poziva k izgrajevanju bratske, pravične in mirne družbe. V sporočilu, ki ga je naslovil na nemško kanclerko Angelo Merkel, sveti oče navede štiri temeljna načela, ki bi po njegovem prepričanju lahko prispevala k razpravam na srečanju v Hamburgu ter pomagala pri ovrednotenju njegovih rezultatov.

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter