Exodus TV

Novice

23.4.2019

Pridiga nadškofa Stanislava Zoreta pri vstajenjski sveti maši na veliko noč v ljubljanski stolnici

20.4.2019

Blagoslov velikonočnih jedil

19.4.2019

P. Cantalamessa na veliki petek: Zaničevan in zapuščen od ljudi

19.4.2019

Papež v zaporu Velletri: Logika evangelija je medsebojno služenje

19.4.2019

Veliki petek

Več novic

Razmišljanja msgr. Alojzija Cvikla, sinodalnega očeta o mladih v Mariboru

stolnica»Pri tej sv. maši bomo še posebej prosili za blagoslov škofovske sinode: ''mladi, vera in razločevanje poklicanosti'', ki se bo začela v sredo, 3. oktobra in katere se bom udeležil, kot zastopnik SŠK.« S temi besedami je mariborski nadškof metropolit msgr. Alojzij Cvikl začel homilijo med sveto mašo v mariborski stolnici.

Težava mladih pri odločanju
Bl. A.M. Slomšku so mladi bili še posebej pri srcu,  v njih je gledal naše upanje in veselje. Mladim je želel na srce položiti, da je mladost, čas setve. In to setev za prihodnost. »Kar kdo seje, to pozneje žanje«, pravi Slomšek.

Na splošno  mladi danes težko sprejemajo odločitve. Nekako živijo po načelu:«Samo, da smo srečni«,odločitve pa sprejemajo sproti. Po drugi strani pa jasno povedo,da ne vedo, kaj je smisel njihovega življenja. Sami se tudi zavedajo, da življenje ni sestavljeno samo iz lepih trenutkov, ampak so tu tudi težave, preizkušnje in padci.

Mlad človek je izpostavljen neštetim izzivom, ki butajo vanj od zunaj in od znotraj. Potrebno je znati razločevati in izbirati ter se odločati za tisto, kar mi pomaga na moji poti v rasti k zreli in samostojni osebnosti. Slomšek nam pove, kaj je pomembno: imeti pred seboj cilj, kot je on imel je pred seboj ideale, ki jih je želel doseči.

Odnos, ki ga mladi danes imajo do Boga je različen od posameznika do posameznika. Nekateri o Jezusu ne vedo ničesar ali zelo malo, drugi so ostali pri podatkih, ki so jih dobili v osnovni šoli. O njem ne razmišljajo več. Jezus jim ostaja blizu preko zgodb SP. Kljub pridobljenim informacijam nekateri mladi nanj gledajo zgolj, kot na zgodovinsko osebo, ne pa kot na njega, ki je premagal smrt in živi in s katerim jaz lahko ustvarim oseben odnos. So mladi, ki imajo osebno izkušnjo tega odnosa in ti se zavedajo, da gradnja odnosa ni enkraten dogodek, ampak je proces, končno je dar, kajti Jezus mi prihaja naproti in jaz sem tisti, ki sprejmem to povabilo.

Mladi si želijo nekoga, ki jih spremlja
Slomšek nam govori, da je ob sebi potrebno imeti nekoga, ki mu lahko zaupaš, ki te razume, ki te spremlja in vodi. Lahko so to starši, lahko je to duhovni voditelj, spovednik, lahko je to nekdo, ki si je v življenju nabral bogate izkušnje in je zaupanja vreden. Papež Frančišek vedno znova poudarja pomen spremljevalca na poti našega odraščanja, na poti zorenja naše vere in iskanja naše življenjske  poklicanosti.Cilj, ki je pred nami, je, postati zrela in samostojna osebnost. Ta pot zorenja se začenja v družini, k temu prispeva šola in seveda Cerkev, katere člani smo postali s svetim krstom.

Bog vsakega kliče
Vsakega od nas Bog nekam kliče Vsak si želi biti nagovorjen, poklican. Imamo pa strah pogledati okoli sebe in slišati glas. Eden od birmancev mi je postavil vprašanje: »Kako lahko Bog ve, kaj je moj poklic, če pa še sam ne vem?« značilnost mladih danes je, da so zelo nesamostojni: želi bi, da bi nekdo drug prepoznal njegovo poklicanost. Seveda to ni rešitev. Vsak mora sam, ob opori, ob duhovnem spremljanju in svetovanju drugega, sam osebno odgovoriti. Naša naloga pa je, da mladim omogočamo kraje in prostor srečevanja z Bogom.  Papež Frančišek pravi: »Ne smemo pozabiti,da Gospod vsakega kliče po imenu, z vso njegovo zgodovino in od vsakega pričakuje oseben odgovor na to poklicanost.

»Mladi, vera in razločevanje poklicanosti«
Izbrana tema sinode: »Mladi, vera in razločevanje poklicanosti« je izraz skrbi Cerkve do vas mladih in je nadaljevanje tega, kar je bilo v ospredju na zadnjih dveh sinodah in  najdemo potem zapisano v Apostolski spodbudi »Amoris letitia«.

Namen sinode je, spremljati vas mlade na vaši življenjski poti do zrelosti, da bi s pomočjo procesa razločevanja lahko vsak od vas odkril svoj življenjski načrt in ga z veseljem uresničeval, tako, da bi se odprl za srečanje z Bogom in z ljudmi ter aktivno sodeloval v izgrajevanju  Cerkve in družbe.


Molitvena podpora zasedanja sinode
Drage  skavtinje in skavti, dragi mladi, vabim vas, da z molitvijo podprete delo sinode, da bi ob sinodi in po njej vi  mladi še bolj začutili, da vas Bog ljubi in verjame v vas. Vabim vas k sodelovanju, da bi šli skupaj naprej in si upali ubirati nove poti, tudi če to zahteva tveganje.

Papež Frančišek pravi: »Če mlad človek ne tvega, ostari«. Sinoda in papež Frančišek nas zato vabita:«Dragi mladi, Cerkev vas potrebuje, z vašim mladostnim obličjem. Vi nas izzivate, da izstopimo oz logike »vedno se je tako počelo« ter na ustvarjalen način ostanemo na liniji pristnega izročila«.


Izročitev škofovske sinode priprošnji bl. A. M. Slomška
Izročimo škofovsko sinodo in pot, ki je pred nami bl. A. M. Slomšku, naj nam njegova priprošnja pomaga, da postanemo zrele in pokončne osebnosti, ki dan za dnem oblikujejo svojo identiteto, da bomo vedeli,  kaj je bistveno in pomembno v našem življenju in znali začutiti bližino Boga in jo potem deliti tudi drugim. Amen.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter