Exodus TV

Novice

22.8.2019

Duhovne misli Benedikta XVI. za praznik Device Marije Kraljice

22.8.2019

Kateheza med splošno avdienco: Vse jim je bilo skupno

21.8.2019

Papež: Ljudska gibanja kot vzvod družbene preobrazbe

20.8.2019

Nadškof Stanislav Zore izrekel sožalje ob smrti Ivana Omana

18.8.2019

Poročilo o dogajanju ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

Več novic

22.8.2019

Kateheza med splošno avdienco: Vse jim je bilo skupno

jhgjkhg

Kateheza med današnjo splošno avdienco, ki je potekala v vatikanski dvorani Pavla VI., je govorila o občestvu krščanske skupnosti. Papež Frančišek je izhajal iz konca 4. poglavja Apostolskih del ter se oprl na besede »Vse jim je bilo skupno«. Spodbudil je h konkretni ljubezni in iskrenemu razdeljevanju dobrin ter posvaril pred duhovnim turizmom.

22.8.2019

Duhovne misli Benedikta XVI. za praznik Device Marije Kraljice

fhgh

Osem dni po slovesnem prazniku Marijinega Vnebovzetja, nas liturgija vabi k češčenju Blažene Device Marije, Kraljice. Zremo Kristusovo Mater, ki jo je njen Sin kronal in tako pridružil svojemu vesoljnemu kraljevanju, kakor jo uprizarjajo na mnogih slikah in mozaikih.

22.8.2019

Devica Marija Kraljica, obvezni god

Devica Marija Kraljica

God Device Marije Kraljice je v bogoslužni koledar katoliške Cerkve uvedel papež Pij XII. ob prvem Marijinem letu, ki ga je Cerkev obhajala leta 1954. Do pokoncilske preureditve bogoslužnega koledarja se je z godom Device Marije Kraljice zaključil njen mesec maj, zdaj pa ga obhajamo 22. avgusta, osmi dan po prazniku Marijinega vnebovzetja. Ta datum je primernejši, saj se je Marijino kraljevanje v polnosti z vso učinkovitostjo začelo uresničevati šele od dneva njenega vnebovzetja. Na številnih upodobitvah Marijinega vnebovzetja vidimo, kako jo v nebeško slavo sprejemajo vse tri osebe Svete Trojice in kako ji Bog Oče in Sin polagata na glavo kraljevsko krono.

21.8.2019

Papež: Ljudska gibanja kot vzvod družbene preobrazbe

jfdiztuf

Pri Vatikanski založbi je izšla knjiga z naslovom Vdor ljudskih gibanj: Rerum Novarum našega časa. Predgovor je napisal papež Frančišek in izpostavil pomembno vrednost in izzive na stotine združenj, ki se borijo proti družbenemu izključevanju.

21.8.2019

Pij X., papež, obvezni god

Pij X., papež

Ob današnjem godovnjaku, papežu sv. Piju X. , vidimo, kakšen blagoslov je za človeka dobra družina, kjer »vse govori o veri, skromnosti in preprostosti«, kot je dejal papež Janez Pavel II., ko je ob 150-letnici njegovega rojstva obiskal njegov dom. Ta papež je šel v zgodovino Cerkve kot 'evharistični papež'. Njegovo škofovsko in papeško geslo je bilo »Vse prenoviti v Kristusu« in v skladu z njim je izdal dva odloka, s katerima je opozoril na najmogočnejše sredstvo, ki to prenovo omogoča – na evharistijo. To sta odlok o pogostnem prejemanju svetega obhajila (1905) in odlok o zgodnjem prvem svetem obhajilu otrok (1910).

20.8.2019

Nadškof Stanislav Zore izrekel sožalje ob smrti Ivana Omana

hgfhgf

Ob smrti Ivana Omana je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore izrekel sožalje.

20.8.2019

Sv. Bernard, opat in cerkveni učitelj, obvezni god

Sv. Bernard, opat in cerkveni učitelj

Velikokrat delamo krivico srednjemu veku. Razglašamo ga za mračnega, zaostalega, omejenega, toda pozabljamo ali ne vemo, da je ta srednji vek rodil duhovne velikane, ki so z lučjo svoje osebnosti prežarili ves tedanji svet. Eden takih je bil sveti Bernard, opat samostana Clairvaux (Svetla dolina) v Franciji, ki je s svojim duhovnim in kulturnim delovanjem vtisnil pečat vsemu 12. stoletju, da ga zgodovinarji imenujejo kar 'Bernardovo stoletje'. Po redovni družini cistercijanov, katere duhovni oče je bil, je njegov vpliv segel tudi k nam, saj so se cistercijani naselili na Slovenskem že v 12. stoletju: samostan 'belih menihov' v Stični je zrastel leta 1136. Bernardovi sinovi med našim ljudstvom niso opravljali samo dušnopastirskega dela, temveč so ljudi učili tudi umnega gospodarjenja.

19.8.2019

Sv. Frančišek Marija iz Camporossa, redovnik, I. reda, obvezni god (kapucini)

francescco

Janez zaradi dela doma na skromni kmetiji šole ni mogel kaj prida obiskovati, tako da je bila njegova izobrazba precej pomanjkljiva. V družini so namreč morali tudi otroci že zgodaj poprijeti za delo, da so se lahko preživljali. Bili pa so globoko verni. Pobožno so častili zlasti Marijo ter se ji priporočali. Zato ni čudno, da je, ko je bil star deset let, Frančišek Marija prav po Marijini priprošnji ozdravel od nevarne bolezni.

18.8.2019

Poročilo o dogajanju ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom

kjh

V soboto, 17. avgusta 2019, je v Beltincih potekala sveta maša ob 100-letnici združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom, ki jo je ob somaševanju škofov in duhovnikov daroval ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference msgr. Stanislav Zore.

18.8.2019

Sv. Helena, cesarica, neobvezen god

Sv. Helena

Helena pomeni svetleča, lesketajoča se, plamenica: njeno skrajšano ime je Ela, Hela, Nela, Lenčka ... Helena je bila mati prvega krščanskega cesarja Konstantina Velikega. Ta je leta 312 pri Milvijskem mostu v Rimu premagal Maksencija in si tako podvrgel vse zahodno rimsko cesarstvo. Naslednje leto je izdal zgodovinsko znameniti »milanski edikt«, s katerim je dal krščanstvu svobodo.

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter