Exodus TV

Novice

25.1.2020

Carriquiry: Latinska Amerika potrebuje odgovore na resno krizo

24.1.2020

V Lurdu potekajo 24. dnevi sv. Frančiška Saleškega na temo »Mediji in bližina«

24.1.2020

Pravilnik za izbiro članov ŽPS in datum volitev

24.1.2020

Skupina JOB

22.1.2020

Papež ekonomskemu forumu v Davosu: Človeška oseba v središču politike

Več novic

25.1.2020

Spreobrnitev apostola Pavla

pavel

Francoski pisatelj François Mauriac svojo knjigo Jezusovo življenje končuje takole: »Ko se je Jezus /ob svojem vnebohodu/ s težkim srcem odtrgal od družbe svojih učencev, se dvignil ter se izgubil v svetlobi, ta odhod vendarle ni bil dokončen. Že se je skril v zasedo na ovinku poti, ki pelje iz Jeruzalema v Damask, in zalezuje Savla, svojega ljubljenega zasledovalca. Odslej bo ta Bog na preži v usodi slehernega človeka.« Sleherni človek, ki hoče postati Kristusov učenec, se mora po zgledu svetega Pavla nekdanjega Savla nenehno spreobračati, preusmerjati svoje mišljenje in spremeniti slog svojega življenja.

25.1.2020

Carriquiry: Latinska Amerika potrebuje odgovore na resno krizo

 dgjkgfjx

Ogromne neenakosti, splošno razširjena revščina, razširjena korupcija, kriza političnih ideologij – vse to so dejavniki, ki so prispevali k izbruhu uličnih protestov in nasilja po državah Latinske Amerike. In o tem govori prof. Guzmán Carriquiry Lecour, tajnik Papeške komisije za Latinsko Ameriko, v članku z naslovom »Kaj se dogaja v Latinski Ameriki?«, objavljenem na spletni strani Papeške komisije.

24.1.2020

Sv. Frančišek Saleški, obvezni god

/adfga

Domači, zlasti oče, so imeli s Frančiškom velike načrte, saj so se nadejali, da bo naredil bogato posvetno kariero. A vzgojitelj, duhovnik Jean Deage in leta študija, zlasti v Parizu, pa tudi hudi notranji boji, so povzročili, da se je po tehtnem premisleku in razsvetljenju od zgoraj odločil postati duhovnik. Prva leta duhovništva je predvsem pridigal in spovedoval.

24.1.2020

Skupina JOB

cxncxfgh

Bolečine, rane in globok strah, žalost in jeza. Vse to je v Kristusu prostor srečanja in priložnost za življenje v Ljubezni. Le v občestvu ranjenih smo jo zares sposobni sprejeti, ji dovoliti, da cveti in nas preobrazi.

24.1.2020

Pravilnik za izbiro članov ŽPS in datum volitev

zuklzu

Na 116. redni seji Slovenske škofovske konference (SŠK), ki je potekala 13. januarja 2020 v Mariboru, so se škofje seznanili s Pravilnikom za izbiro članov ŽPS. Škofje so sprejeli sklep, da bo vsak ordinarij potrdil Pravilnik za svojo škofijo. Ob tem so škofje določili, da bo datum volitev članov ŽPS na četrto postno nedeljo, 22. marca 2020.

24.1.2020

V Lurdu potekajo 24. dnevi sv. Frančiška Saleškega na temo »Mediji in bližina«

V središču letošnjih Devov sv. Frančiška Saleškega je vprašanje, kako biti blizu javnosti v času, ko v mnogih državah raste nezaupanje do medijev

Od 22. do 24. januarja v Lurdu potekajo Dnevi sv. Frančiška Saleškega. Tokratno srečanje je 24. po vrsti, organizirata pa ga Dikasterij za komunikacijo Svetega sedeža ter Zveza katoliških medijev, v sodelovanju z gibanjem SIGNIS, s Francosko škofovsko konferenco in svetiščem v Lurdu.

23.1.2020

Sv. Ildefonz, neobvezni god

jfdj

Vizigoti ali Zahodni Goti so v 5. stoletju vdrli v Španijo in ustanovili državo, katere prestolnica je bil Toledo. Proti koncu 6. stol. so se odpovedali arijanski zmoti in se oklenili čistega Kristusovega nauka ter se s starimi španskimi prebivalci združili v nov španski narod. Največ zaslug za to, da je vera med Španci postala pravi kvas vse miselnosti, imajo trije svetniški redovniki in škofje. Najstarejši med njimi je Leander, ki je dal pobudo za spreobrnjenje Vizigotov in jih nato modro vodil kot nadškof v Sevilli (+ 601), na tem nadškofijskem sedežu ga je nasledil njegov brat Izidor, ki ga častimo kot cerkvenega očeta (+ 636), tretji pa je Ildefonz, nadškof v državni prestolnici Toledu.

22.1.2020

Sv. Vincencij, diakon in mučenec, neobvezni god

sghs

V šestem poglavju Apostolskih del beremo, kako so apostoli vernikom v Jeruzalemu predlagali, naj izberejo sedem uglednih mož, ki bi sprejeli službo strežbe pri mizi. Med to sedmerico strežnikov ali po grško diakonov je izstopal sv. Štefan, prvi mučenec za Kristusa. Drugi slavni diakon je bil sv. Lovrenc, ki je umrl mučeniške smrti v Rimu leta 258. Tretji diakon, ki je svojega Gospoda proslavil z junaškim pričevanjem, je današnji godovnjak, sv. Vincencij iz španskega mesta Zaragoza. Mučeništvo je pretrpel leta 304 pod cesarjem Dioklecijanom.

22.1.2020

Ob obisku ad limina: Benedikt XVI. in Frančišek v ZDA

Papež Frančišek med govorom na sedežu OZN

Ob obisku ad limina apostolorum škofov iz Združenih držav Amerike, ki poteka od 7. novembra 2019 do 13. februarja letos, se danes spominjamo obiska papeža Benedikta XVI. in papeža Frančiška v tej državi.

22.1.2020

Predavanje msgr. Stanislava Lipovška: Slomšek in njegovo delo za edinost kristjanov

2020.01.17-Intervento-del-mons-Stanislav-Lipovsek-01.jpg

V četrtek, 16. januarja, je v Domu sv. Jožefa v Celju v sklopu predavanj »Blaženi škof Slomšek za življenje danes« imel predavanje msgr. Stanislav Lipovšek z naslovom: »Slomšek in njegovo delo za edinost kristjanov«.

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter