Exodus TV

Novice

14.10.2019

Papežev poziv za iskreno, s poštenostjo in transparentno iskanje rešitev za Sirijo

14.10.2019

Na Ponikvi 16. romarski shod slovenskih kmetov. Pridiga msgr. Stanislava Zoreta

9.10.2019

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev in s pomočjo Slovencem v Venezueli

9.10.2019

Sinoda o Amazoniji: Tretja generalna kongregacija o človekovih pravicah in o formaciji za pastoralo

8.10.2019

Posebno zasedanje škofovske sinode o Pamamazoniji na temo Amazonija, nove poti za Cerkev in za celostno ekologijo

Več novic

15.10.2019

Sv. Terezija Avilska, slovesni praznik (karmeličanke)

terezija-avilska

Papež Frančišek je oklical leto 2014 za leto posvečenega življenja. V tem letu sta dve veliki, po vsem svetu delujoči redovni družini obhajali jubilej svojih ustanoviteljev: salezijanci 200-letnico rojstva sv. Janeza Boska (16. avgusta), karmeličanke pa 500-letnico rojstva sv. Terezije Ávilske, prenoviteljice reda (28. marca). Ta izredna žena, ki se je vsa posvetila božjemu ženinu, je velika učiteljica globokega in nenehnega molitvenega življenja.

14.10.2019

Na Ponikvi 16. romarski shod slovenskih kmetov. Pridiga msgr. Stanislava Zoreta

ghfjhgtfkg

»Spoštovani gospod župnik Alojz Kačičnik, spoštovani gospod škof Geza Filo, spoštovani častni gostje, organizatorji, dragi bratje in sestre. Lepo vas pozdravljam na Slomškovi Ponikvi.« S temi besedami je ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore pozdravil zbrane v župnijski cerkvi sv. Martina v Ponikvi na začetku pridige med sveto mašo na 16. romarskem shodu slovenskih kmetov k zavetniku slovenskih kmetov, kmetijstva in kmetijskega slovstva bl. Antonu Martinu Slomšku z geslom: »Ni dobro delo, če ni veselo«

14.10.2019

Papežev poziv za iskreno, s poštenostjo in transparentno iskanje rešitev za Sirijo

hgfkhf

Pred molitvijo Angel Gospodov ob sklepu svete maše s kanonizacijo na Trgu sv. Petra je papež Frančišek pozdravil vse, ki so se udeležili današnjega evharističnega obhajanja, še posebej pa razne uradne državne delegacije, prav tako tudi tiste, ki so sveto mašo spremljali preko sredstev obveščanja. Sveti oče je ponovno pozval vse vpletene ter mednarodno skupnost naj si po poti dialoga začnejo iskreno, s poštenostjo in transparentno iskati rešitve za Sirijo.

14.10.2019

Sv. Janez Ogilvie, neobvezni god (splošni koledar)

ogilvie

Janez Ogilvie (1579-1615) je svoje poslanstvo na Škotskem opravljal samo 11 mesecev, potem ko se je vrnil v domovino po dvaindvajsetletni odsotnosti. Je edini Škot razglašen za svetnika iz časa reformacije. Bil je star 36 let, ko je dal življenje za Kristusa. Vzgojen je bil kot kalvinist, vendar se je leta 1596 med študijskim potovanjem po Franciji, Nemčiji in Italiji odločil, da bo postal katoličan. Šel je v škotski kolegij v Louvain-u v Belgiji, kjer je bili sprejet v katoliško Cerkev.

13.10.2019

Bl. Aleksandrina Marija da Costa, neobvezni god (salezijanci, hčere Marije pomočnice)

/aleksandrina

ALEXANDRINA MARIA DA COSTA se je rodila leta 1904 v kraju Balasar na Portugalskem. Bila je veselo, razposajeno in ljubeče kmečko dekle. Pri 14-ih letih je v nevarnosti, da bi izgubila svojo nedolžnost skočila skozi okno. Posledice štiri metre visokega padca so bile iz dneva v dan hujše in so jo naposled pripeljale do popolne ohromitve. Več kot 30 let se je priklenjena na posteljo žrtvovala za spreobrnjenje grešnikov in za mir v svetu.

12.10.2019

Sv. Maksimilijan Celjski, obvezni god (Celje)

norik

Bil je apostol Norika, nekdanje rimske pokrajine, ki se je raztezala med Dravo, Innom in Donavo, tja do ogrskih ravnin. Bil je škof in mučenec. Na Bavarskem in Salzburškem so ga častili že v 7. stoletju, kar izpričuje, da je bil zaslužen za tiste kraje. Tudi je res pretrpel mučeniško smrt, zakaj vedno so ga častili kot mučenca.

11.10.2019

Sv. Janez XXIII., papež, III. reda, neobvezni god

janez_xxiii

»Na papeža Janeza XXIII. gledamo kot na papeža dobrote, koncila, ekumenizma, misijonov, Cerkve, ki hoče objeti svet, da bi ga prosili, naj nas iz nebes še blagoslavlja in nas spodbuja, da bi hodili po njegovih stopinjah,« je dejal papež Janez Pavel II., ki je 3. septembra v svetem letu 2000 svojega priljubljenega predhodnika razglasil za blaženega in določil, da se njegov god obhaja vsako leto 11. oktobra; tega dne leta 1962 se je v baziliki sv. Petra v Rimu, spremenjeni v »parlament« katoliških škofov z vsega sveta, začel drugi vatikanski koncil.

10.10.2019

Sv. Danijel, duhovnik, in tovariši, mučenci, I. reda, neobvezni god (klarise)

DANIJEL

Brat Danijel je bil pokrajinski predstojnik v Kalabriji. Ko je Frančišek umrl, je njegov naslednik brat Elija poslal  brata  Danijela  in  sobrate  Leona,  Angela,  Nikolaja,  Samuela,  Hugolina  in  Domna  misijonarit  med  muslimane  v Maroko. Iz Toskane so šli v Španijo in od tam zopet čez morje v Ceuto v Maroku, kamor so pri speli septembra  leta 1227. Na poti so pridigali. Bili so vneti za odrešenje ljudi, med katerimi so skušali s preprostimi besedami  oznanjati evangelij.

9.10.2019

Sinoda o Amazoniji: Tretja generalna kongregacija o človekovih pravicah in o formaciji za pastoralo

ydfgsg

V središču prispevkov na tretji generalni kongregaciji posebne škofovske sinode za področje Panamazonije, ki je potekala v navzočnosti papeža Frančiška v novi sinodalni dvorani v torek, 8. oktobra, dopoldne je bila obramba človekovih pravic in nujnost formacije.

9.10.2019

Slovenska karitas nadaljuje z zbiranjem sredstev in s pomočjo Slovencem v Venezueli

fagfawre

Slovenska karitas že od leta 2017 pomaga Slovencem v Venezueli. Samo od letošnjega poletja je zagotovila pakete pomoči s hrano in higienskimi pripomočki za 40 družin v skupni vrednosti 8.000 EUR in 16 paketov z najnujnejšimi zdravili. Slovenka ga. Marija, ki je prejela pomoč, je dejala: »Za nas se je zgodil pravi čudež, ko smo prvič prejeli pakete hrane in zdravila. Iz vsega srca smo hvaležni vsem, ki nam iz Slovenije pomagate.«

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter