Exodus TV

Novice

17.6.2021

Papež sklenil cikel katehez o molitvi: Jezus moli za nas

17.6.2021

Veleblagovnica solidarnosti za pomoč družinam v stiski

11.6.2021

Duhovne misli cerkvenih očetov, Benedikta XVI. in papeža Frančiška za praznik Srca Jezusovega

11.6.2021

124. redna seja Slovenske škofovske konference in srečanje s predsednikom republike na svečanem kosilu ob 30.obletnici države

7.6.2021

Papež Frančišek imenoval msgr. Ivana Jurkoviča za apostolskega nuncija v Kanadi

Več novic

Spominska maša in simpozij ob 100. obletnici rojstva škofa dr. Janeza Jenka

02.10.2010 09:00: Koper

Škofija koper je v soboto, 2. oktobra 2010, ob 9.00 v koprski stolnici Marijinega vnebovzetja ob 100. obletnici rojstva škofa dr. Janeza Jenka pripravila spominsko mašo, ki jo je ob somaševanju apostolskega nuncija msgr. Santos Abril y Castello-ja, ljubljanskega pomožnega dr. Jurija Bizjaka ter koprskega pomožnega škofa dr. Jurija Bizjaka in 44 duhovnikov daroval koprski škof Metod Pirih. Po maši je v frančiškanskem samostanu sv. Ane na Destradijevem trgu 10a v Kopru potekal še simpozij, ki je izpostavil zgodovinske in pastoralne zasluge škofa Janeza Jenka.

Škof Janez JenkoJanez Jenko se je rodil 5. maja 1910 v Mavčičah na Gorenjskem. V duhovnika je bil posvečen 8. julija 1934, 17. julija istega leta pa je postal apostolski administrator in bil imenovan za naslovnega škofa Acufide. V škofa je bil posvečen 6. septembra 1964. Za prvega koprskega škofa po razpadu tržaško-koprske škofije je bil imenovan 17. oktobra 1977. Upokojil se je 15. aprila 1987, umrl pa je 24. decembra 1994 v Kopru. Na škofovskem sedežu ga je nasledil sedanji koprski škof Metod Pirih.

V začetku simpozija je Študentski pevski zbor Univerze na Primorskem pod vodstvom Ambroža Čopija zapel dve skladbi, od teh tudi njegovo skladbo za to priložnost Vera – zmaga. Nato je po pozdravnem nagovoru koprskega škofa Metoda Piriha prof. Franc Kralj orisal življenjsko pot in človeško podobo Janeza Jenka, mag. Renato Podbersič je spregovoril o pastoralni viziji, prioritetah in poudarkih v prizadevanjih škofa Janeza Jenka, nato pa sta dr. France M. Dolinar predstavil dr. Janeza Jenka, kot prvega škofa obnovljene koprske škofije, zgodovinar mag. Renato Podbersič ml. pa je imel še predavanje z naslovom »Na pogoriščih preteklosti. Pomen obnovljene škofije za družbeno življenje Primorske«.

Ob tej priložnosti je izšel zbornik z naslovom: »Škof dr. Janez Jenko (1910–2010), obnovitelj koprske škofije«. V zborniku so poleg navedenih predavanj, pomembnejših dokumentov in slikovnega gradiva objavljene še naslednje razprave: Dogmatične, etične in idejne usmeritve (prvine) v Jenkovih spisih – dr. Ciril Sorč; Prizadevanje škofa Janeza Jenka za vrnitev kulturne dediščine – dr. Salvator Žitko; Delovanje Janeza Jenka v Beogradu – Marko Trošt; Pisna zapuščina škofa Janeza Jenka – mag. Marijan Vogrin; Obnovljena koprska škofija v očeh istrskega človeka – Milan Gregorič.
(pIR)

KOPRSKI ŠKOF MSGR. METOD PIRIH: HOMILIJA:
Dragi bratje in sestre!

Letos 5. maja je minilo 100 let, odkar se je na Jami v župniji Mavčiče v ljubljanski nadškofiji rodil dr. Janez Jenko, prvi škof obnovljene in povečane koprske škofije. Prav na obletnico rojstva smo se z dekani zbrali v njegovi rojstni in krstni župniji ter tam blagoslovili spominsko obeležje, danes pa obujamo spomin nanj tu v Kopru.

Gospoda apostolskega nuncija, oba zbrana škofa, duhovnike, redovnike, redovnice, sorodnike škofa Janeza in vas, dragi verniki, prisrčno pozdravljam.

Pisatelj pisma Hebrejcem nas spodbuja, naj se spominjamo svojih voditeljev, ki so nam oznanjali Božjo besedo. Še in še motrite, kako so izstopili iz življenja in posnemajte njihovo vero (prim. Heb 13, 7), smo slišali v 1. berilu. Te svetopisemske besede lahko po pravici naobrnemo da škofa Janeza.

Skozi 23 let, kolikor je bil odgovoren za škofijo Koper, je neutrudno in goreče oznanjal Božjo besedo po vsej škofiji ob birmah, pastoralnih obiskih in ob drugih priložnostih. Škof Janez je vernike in javno oblast opominjal, da smo Slovenci ogroženi, ker premalo ljubimo življenje. Nekateri so se mu posmehovali, da je starokopiten, danes pa vidimo, kako je imel prav in je bil daljnoviden. Po lastnem poznanju razmer in v odgovornosti svoje pastirske službe je ljudem oznanjal vso razodeto resnico, to, kar je ljudem bilo všeč in tudi tisto, kar jim ni bilo najbolj po volji.

Pisatelj pisma Hebrejcem pravi dalje, naj posnemamo vero svojih predstojnikov. Škof Janez je imel močno in trdno vero, ki jo je razodeval pri svojem delu in v svojem življenju. K temu ga je usmerjalo tudi njegovo škofovsko geslo: Vera zmaga. Po tem geslu se je dosledno ravnal. Ko smo se včasih pogovarjali o veri in je kdo povedal, da kdaj zapade tudi v kakšen verski dvom, se je škof Janez temu kar malo čudil in pritrdil, da on ni nikoli imel glede vere in sprejemanja verskih resnic kakšnih težav. To je velika milost, bratje in sestre, za nas duhovnike in za vas, dragi verniki, da glede vere nimamo problemov in težav. Zdi se, da je to bila po eni strani zasluga njegove razumske utemeljitve vere, po drugi strani pa zelo urejeno in dosledno duhovno življenje.

»Vsak kompromis na račun resnice je vedno poguben«, je zatrjeval. «Samo na resnici se dajo graditi trdni mostovi med ljudmi. Laž in zmota sta vedno usodni. Samo resnica je kriterij dobrote in ljubezni.

Vera je velik Božji dar. Prejeli smo jo pri krstu in se vcepili kakor mladike na trto; z drugimi zakramenti, zlasti z evharistijo in redno vsakdanjo molitvijo vero utrjujemo in poglabljamo. Na žalost se je vera mnogim našim bratom in sestram zamajala, zato pada veselje do življenja, mnogi mladi se predajajo nočnemu življenju in različnim zasvojenostim. V hudi krizi je družina. Med nami je veliko svobodomiselnosti-liberalizma, ki ruši moralne in socialne norme in drže. Družbeni nauk Cerkve o pravičnosti, o delu, o odgovornosti, o solidarnosti je naša javnost kar preslišala. Ljudje bolj verjamejo medijem, kakor pa Kristusu in Cerkvi. Če bi kristjani začeli bolj resno jemati in živeti svojo vero, potem bi med nami nastala velikanska duhovna preobrazba in sprememba. Imeli bi dovolj duhovnih poklicev in naše cerkve bi bile bolj polne.

Maša je srce naše vere. Maša nam daje življenje, daje nam ga – ne na kile, ne na vago, ampak nam daje maša božje življenje v izobilju.

Italijansko.

S škofom Janezom sem 20 let živel skupaj. Občudoval sem njegovo globoko in iskreno vero, red, pobožnost, delavnost, ljubezen in zvestobo do Cerkve, potrpežljivost, dobroto in vdano prenašanje starosti.

Hvaležen sem mu za ureditev enotne škofije Koper in za vse delo, ki ga je opravil za blagor naše krajevne Cerkve. Prav s tem namenom smo danes zbrani pri maši. Naj bo za svoje delo deležen Kristusove zmage nad smrtjo in naj večno gleda svojega Stvarnika in Odrešenika. Amen.

VIR RKC

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

DOTACIJA

Na enostavnejši način vam odslej nudimo možnost dotacije preko QR kode, ki jo poskenirate preko bančne aplikacije s telefonom.

qr dotacija

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Youtube
Facebook
Twitter