Exodus TV

Novice

24.11.2020

Izjava za javnost ob sklepu 25. redne seje Stalnega sveta SŠK

24.11.2020

Kaj naj storim, če sumim, da imam jaz ali moj starejši svojec COVID-19

24.11.2020

Frančišek: Krščanstvo spreminja svet, ko je ukoreninjeno v evangeliju

24.11.2020

Sporočilo kardinala Turksona ob svetovnem dnevu ribolova

23.11.2020

H Gospodu je odšel upokojeni mariborski pomožni škof msgr. dr. Jožef Smej

Več novic

Msgr. Stanislav Zore blagoslovil kip papeža Frančiška kiparja Mika Simčiča

fgdfgV ljubljanski stolnici je v sredo, 12. junija, zvečer potekala predstavitev doprsnega kipa papeža Frančiška v carrarskem marmorju, ki ga je izdelal s papeževo privolitvijo in mu ga bo konec junija ob spremstvu kardinala dr. Franca Rodeta izročil na zasebni avdienci kipar Mik Simčič.

Gostitelj predstavitve sinočnje predstavitve je bil nadškof Zore, ki je marmorni kip blagoslovil. V stolnici je bilo razstavljenih tudi sedem različnih kiparskih portretov papeža Frančiška v bronu, narejenih kot študije za marmorni kip. Kipar Mik Simčič jih je poimenoval »Sedem neskončnih trenutkov papeža Frančiška«.

Nagovor msgr. Stanislava Zoreta

Spoštovani gospod umetnik, dragi častni gostje, dragi ljubitelji lepega. Dovolite mi preprosto misel, kajti slišali smo že toliko lepega, da je dovolj za en sam večer. Na poseben način mi je segla v srce beseda gospoda umetnika in potem tudi gospoda kustosa dr. Ferdinanda Šerbelja, kako kamen, čeprav zgleda tako trd v svojem bistvu, ne dovoljuje napak, zato je treba z njim delati z vso pozornostjo, z vso nežnostjo, da moreš iz njega izvabiti tisto, kar v njem je. Kajti samo pozornost in nežnost moreta odstraniti to, kar je odveč. Da more zasijati podoba, da more zasijati lepota. In to pozornost in to nežnost, ki ni ne v kamnu, ne v dletu, ne v kladivu, tudi v roki sami je ni. Ta pozornost in nežnost mora prihajati od znotraj, iz pozornega in nežnega srca, ki zna zaznati lepoto tam, kjer je še ni. In to lepoto potem izvabiti iz materije, zato da je morejo videti tudi drugi, ki nimajo takšnega očesa in ki nimajo takšnega srca, vendar pa jih ta lepota more nagovarjati. Umetnost krhkosti je naslov neke knjige, ki govori prav o tem, da tam, kjer se zdi, da se življenje prelomi, da polet uplahne, da srce upade lahko prav prek pozornosti in nežnosti vzcveti nekaj novega, nekaj lepega, nekaj živega, krhkega, ampak v krhkosti nekaj tako zelo lepega. In eden izmed stavkov, ki se mi je posebej zasidral v srce: »Kakor iz rane teče kri, tako iz bolečine mezi lepota«. In morda smo nekaj zaslutili vse to v besedah gospoda umetnika, ko je izrekel zahvalo tistim, ki so mu stali ob strani in brez katerih bi bilo morda celo to pretežko, morda celo ne bi šlo. Tudi iz te stiske, iz te bolečine je mezela lepota. Zadaj za vsem tem pa je Gospod Bog, Stvarnik tega kamna, Stvarnik papeža Frančiška, Stvarnik našega umetnika. Tisti, ki je dal navdih za to, da je umetnik, zazrt v papeža Frančiška, iz kamna izvabil lepoto, ki jo občudujemo. In zato bomo ta kip sedaj blagoslovili, da bo blagoslovljena lepota vstopala v oko in srce gledalca in ga navdihovala.

vir: https://www.vaticannews.va/

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter