Exodus TV

Novice

28.3.2020

Slovenski redovniki in redovnice v izrednem času so na razpolago po telefonu za pastoralni pogovor

28.3.2020

Kako prejemamo duhovno obhajilo

27.3.2020

Anja Kastelic: Pismo Bratstvu Veselje evangelija ob epidemiji COVID-19

27.3.2020

Duhovne spodbude katoliškim vernikom v času koronavirusa

26.3.2020

Papež Frančišek bo v petek, 27. marca, ob 18. uri podelil evharistični blagoslov Urbi et Orbi s popolnim odpustkom - Prenos na Exodus TV

Več novic

Papeška akademija za življenje: Delavnica o etiki in umetni inteligenci

P. Benanti: Etika mora V torek, 25. februarja, je na Tiskovnem uradu Svetega sedeža potekala novinarska konferenca, na kateri so predstavili delavnico in zasedanje Papeške akademije za življenje o etiki in umetni inteligenci. Na predstavitvi so sodelovali msgr. Vincenzo Paglia, predsednik Papeške akademije za življenje, p. Paolo Benanti iz Regularnega tretjega reda sv. Frančiška in Maria Chiara Carozza, redna profesorica industrijskega bioinženiringa.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan         

Program, poziv za etično uporabo umetne inteligence
26. februarja dopoldan bo v Vatikanu potekalo zasedanje, namenjeno le članom akademije, medtem ko bo popoldan in ves dan 27. februarja v novi sinodalni dvorani potekala delavnica »"Dobri" algoritem? Umetna inteligenca: etika, zakonodaja, zdravje«, ki bo odprta tudi za druge udeležence. 28. februarja dopoldan pa bo v avditoriju na Ulici sprave potekal javni dogodek z naslovom »renAIssance. Za humanistično umetno inteligenco«. Na njem bosta med drugim sodelovala Brad Smith, predsednik Microsofta, in John Kelly III., izvršni podpredsednik podjetja IBM, ki bosta skupaj s Papeško akademijo za življenje podpisala poziv za etično uporabo umetne inteligence. Med govorniki bosta tudi David Sassoli, predsednik Evropskega parlamenta, in Dongyu Qu, generalni direktor Organizacije Združenih narodov za prehrano in kmetijstvo.

Msgr. Paglia: Odgovor na papeževo povabilo
Msgr. Paglia je poudaril, da so se za tovrstno tematiko odločili po spodbudi papeža Frančiška, ki je Akademijo povabil, naj se posveča razmišljanju in oblikovanju misli na področju novih tehnologij. Dejal je, da poziv, ki ga bodo podpisali v petek, ne predstavlja uradnega besedila Papeške akademije za življenje, ampak gre za skupni dokument, ki nudi nekatere smernice za etiko na področju umetne inteligence. Prav tako so navedena nekatera prizadevanja, ki so povezana z etiko, pravom in vzgojo. Na ta način želijo začeti z gibanjem, ki bi se moglo širiti in vključiti tudi druge somišljenike.

P. Benanti: Potrebujemo algor-etiko
P. Benanti je v svojem razmišljanju na predstavitvi poudaril, da namen umetne inteligence ni narediti neko določeno stvar, ampak bo le-ta spremenila način, na katerega bomo delali vse stvari. Ključno vlogo pri tem igrajo algoritmi, ki bi morali po Benantijevih besedah poleg numeričnih vrednosti vključevati tudi etične vrednote. Z drugimi besedami, etika mora po njegovem mnenju »okužiti informatiko«, potrebujemo »algor-etiko«.

Prof. Carozza: umetna inteligenca v medicini
Profesorica Carrozza pa je spregovorila predvsem o uporabi umetne inteligence v medicini. Poudarila je, da je potrebno več pozornosti posvetiti razmišljanju o odnosu med pacientom in zdravnikom, poleg tega pa se je potrebno zavedati, da uporaba umetne inteligence v medicini nikoli ni nevtralna, kljub temu, da to večkrat ni očitno. Umetna inteligenca mora biti po njenih besedah načrtovana v skladu z natančno določenimi etičnimi principi, ki določajo okvir odnosov med pacientom in tehnologijo ter med pacientom in zdravnikom. Temeljnega pomena pa je tudi specifično izobraževanje na področju umetne inteligence.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter