Exodus TV

Novice

27.5.2020

P. Patton ob ponovnem odprtju cerkva v Sveti deželi

26.5.2020

Pismo svetega očeta ob 25-letnici izida okrožnice Ut unum sint o ekumenizmu

26.5.2020

25 let okrožnice Janeza Pavla II. »Da bi bili eno«

25.5.2020

Laudato si’ – okrožnica, ki po pandemiji usmerja pogled v prihodnost

25.5.2020

Poslanica papeža Frančiška za 54. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja 2020

Več novic

Slovenski škofje na duhovnih vajah

13.12.2010: Nazarje

Slovenski škofje bodo od ponedeljka, 13., do petka, 17. decembra 2010, drugič skupaj na duhovnih vajah v Nazarjah, ki jih bo vodil jezuit p. Marko Ivan Rupnik.

slovenski škofjeNaši škofje so prve skupne duhovne vaje na predlog takratnega predsednika SŠK nadškofa Alojza Urana opravljali decembra 2008 v Repnjah, vodil pa jih je apostolski nuncij v Ukrajini nadškof dr. Ivan Jurkovič.

Pod pojmom duhovne vaje razumemo naslednje dejavnosti: ustno in miselno molitev, spraševanje vesti ter meditacijo in kontemplacijo. Z njimi posameznik v notranji zbranosti in tihoti ob pomoči besedil iz Svetega pisma odkriva svoje najgloblje in najbolj pristne želje ter išče pogum za njihovo uresničitev v praktičnem življenju. Duhovne vaje vodi voditelj, ki udeležencem predloži navodila in smernice za premišljevanje, na voljo pa je tudi za osebni pogovor. Duhovne vaje lahko opredelimo tudi kot proces sprejemanja Božjega razodetja, ki se nam kaže v Svetem pismu in v izročilu Cerkve, v povezano in razumljivo celoto. Človek, ki na razodetje osebno odgovori, v tem najde globinski smisel svojega življenja.

Duhovne vaje običajno trajajo nekaj dni, najpogosteje od 4 do 8 dni. Dan, dva ali tri dneve zbranosti, ki sicer vsebujejo iste prvine kot duhovne vaje, imenujemo duhovna obnova.

V Cerkvi sicer poznamo različne vrste in oblike duhovnih vaj, ki so prilagojene glede na starostne, stanovske, poklicne in druge potrebe, npr. za otroke, odraščajočo mladino, študente, pripravnike na zakon, zakonce, za ločene in razporočene, samske, redovnice in redovnike, bogoslovce, duhovnike, upokojence, ovdovele, pedagoge, zdravnike, …

V zahodni Cerkvi je duhovne vaje metodološko najbolj razvil sv. Ignacij Loyolski (1491–1556). Duhovne vaje zanj niso razlaga nauka ali teološka knjiga, ampak vsebujejo nasvete in navodila, kako se posameznik ob dejavnem sodelovanju z Božjo milostjo lahko osebno duhovno prenovi. Nudijo različne organsko povezane prvine duhovnosti, nasvete pri iskanju milosti ter podajajo metodo in vodijo delovanje, ki pripelje do določenih ciljev.


 VIR TU SŠK

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter