Exodus TV

Novice

27.5.2020

P. Patton ob ponovnem odprtju cerkva v Sveti deželi

26.5.2020

Pismo svetega očeta ob 25-letnici izida okrožnice Ut unum sint o ekumenizmu

26.5.2020

25 let okrožnice Janeza Pavla II. »Da bi bili eno«

25.5.2020

Laudato si’ – okrožnica, ki po pandemiji usmerja pogled v prihodnost

25.5.2020

Poslanica papeža Frančiška za 54. svetovni dan sredstev družbenega obveščanja 2020

Več novic

Poslanica papeža Benedikta XVI. Urbi et Orbi: “Verbum caro factum est” - “Beseda je meso postala” (Jn 1,14).

urbi et orbiDragi bratje in sestre,
ki me poslušate v Rimu in po vsem svetu, z veseljem nam naznanjam božično sporočilo: Bog je postal človek, prišel je prebivat med nas. Bog ni daleč
; blizu je, še več, je Emanuel,”Bog z nami”. Ni neki neznanec, ima obličje, Jezusovo obličje.
To je vedno novo sporočilo, vedno nas preseneti, ker presega vsako naše, tudi najbolj drzno upanje. Predvsem ker ni samo sporočilo, je dogodek, ki so ga verodostojne priče videle, slišale, se ga dotaknile v osebi Jezusa iz Nazareta! Ko so bili z njim, ko so opazovali njegova dejanja in poslušali njegove besede, so v Jezusu prepoznali Mesija; in ko so ga videli vstalega, potem ko je bil križan, so imeli gotovost, da je on, pravi človek, obenem tudi pravi Bog, edinorojeni Sin, ki je prišel od Očeta, poln milosti in resnice (prim. Jn 1,14).
“Beseda je meso postala.” Spričo tega razodetja se v nas znova prebuja vprašanje: Kako je to mogoče? Beseda in meso sta med seboj nasprotni resničnosti. Kako more večna in vsemogočna Beseda postati krhek in umrljiv človek? Samo en odgovor je: Ljubezen. Kdor ljubi, želi deliti z ljubljenim, želi biti z njim združen in sveto pismo nam predstavlja ravno to veliko zgodbo božje ljubezni do svojega ljudstva, ki doseže vrh v Jezusu Kristusu.

V resnici se Bog ne spremeni, ostaja zvest samemu sebi. On, ki je ustvaril svet je isti, ki je poklical Abrahama in je razodel svoje ime Mojzesu: Jaz sem, ki sem … Bog Abrahamov, Izakov in Jakobov … usmiljen in prizanesljiv Bog, bogat z ljubeznijo in z zvestobo (prim. 2 Mz 3,14-15; 34,6). Bog se ne spreminja, on je Ljubezen od zmeraj in za zmeraj. Sam v sebi je Občestvo, Enost v Trojici, in vsako njegovo dejanje in beseda kaže na občestvo. Učlovečenje je vrhunec stvarjenja. Ko se je pod Marijinim srcem po Očetovi volji in delovanju Svetega Duha izoblikoval Jezus, Božji Sin, ki je postal človek, je stvarstvo dospelo do svojega viška. Urejevalno počelo vesoljstva, Logos, je začel obstajati na svetu, v nekem času in v nekem prostoru.
“Beseda je meso postala.” Luč te resnice se razkriva tistemu, ki jo sprejema z vero, ker je skrivnost ljubezni. Samo tisti, ki se odpirajo ljubezni, so obdani z božično lučjo. Tako je bilo v betlehemski noči in tako je še danes.Učlovečenje Božjega Sina je dogodek, ki se je dogodil v zgodovini, ki pa jo hkrati presega. V noči sveta se prižiga nova luč, ki se pusti videti preprostim očem vere, blagemu in ponižnemu srcu tistega, ki pričakuje Gospoda. Ko bi bila resnica samo matematična formula, bi se v nekem smislu uveljavila sama od sebe. Ker pa je resnica Ljubezen, zahteva vero, pristanek našega srca.
In kaj v bistvu išče naše srce, če ne Resnice, ki je Ljubezen? Išče jo otrok s svojimi vprašanji, ki nas razorožijo in spodbudijo; išče jo mladostnik, ki ima potrebo po tem, da najde globlji smisel svojega življenja; išče jo človek v svoji zrelosti, da bi z njo vodil in podpiral dejavnosti v družini in pri delu; išče jo starostnik, da bi dopolnil svoje zemeljsko življenje.

“Beseda je meso postala.” Božično oznanilo je luč tudi za ljudstva, za skupno pot človeštva. Emanuel, “Bog z nami”, je prišel kot Kralj pravičnost in miru. Njegovo kraljestvo – to vemo – ni od tega sveta in vendar je pomembnejše od vseh kraljestev tega sveta. Je kot kvas človeštva. Če bi izostalo, bi opešala moč, ki poganja resnični napredek: pobuda k sodelovanju za skupno dobro, za nezainteresirano služenje bližnjemu, k miroljubnemu boju za pravičnost. Verovati v Boga, ki je hotel z nami deliti našo zgodovino, je nenehna spodbuda, naj se v njej zavzamemo tudi sredi njenih protislovij. Je razlog za upanje za vse tiste, katerih dostojanstvo je prizadeto in okrnjeno, ker je on, ki se je rodil v Betlehemu, prišel osvobodit človeka od korenine vsake sužnosti.

Božična luč naj znova zasveti v tisti deželi, kjer se je Jezus rodil in naj navdihuje Izraelca in Palestince pri iskanju pravičnega in mirnega sožitja. Tolažilno sporočilo Emanuelovega prihoda naj ublaži bolečino in potolaži v preizkušnjah drage krščanske skupnosti v Iraku in na vsem Bližnjem vzhodu; naj jim podeli uteho in upanje za prihodnost in naj državne voditelje nagne k dejavni solidarnosti do njih. To naj se zgodi tudi v prid tistih, ki na Haitiju še vedno trpijo zaradi posledic rušilnega potresa in nedavne epidemije kolere. Prav tako ne smemo pozabiti tistih, ki so jih v Kolumbiji in Venezueli, pa tudi v Gvatemali in Kostariki nedavno prizadele naravne nesreče.
Odrešenikovo rojstvo naj odpre obzorja k trajnemu miru in pristnemu napredku ljudstvom Somalije, Darfurja in Slonokoščene obale; naj pospešuje politično in družbeno stabilnost na Madagaskarju; naj prinese gotovost in spoštovanje človekovih pravic v Afganistan in Pakistan; naj opogumi dialog med Nikaragvo in Kostariko; naj podpira spravo na korejskem polotoku.

Praznovanje Odrešenikovega rojstva naj okrepi duha vere, potrpežljivosti in poguma med verniki Cerkve na celinski Kitajski, da ne obupajo zaradi omejevanja pravic za vero in vest; naj vztrajajo v zvestobi Kristusu in njegovi Cerkvi in ohranijo živ plamen upanja. Ljubezen “Boga z nami” naj nakloni vztrajnost vsem krščanskim skupnostim, ki trpijo diskriminacijo in preganjanje; in naj navdihne politične in verske voditelje, da se bodo zavzeli za polno spoštovanje verske svobode za vse.

Dragi bratje in sestre, “Beseda je meso postala”, se je naselila med nami, je Emanuel, Bog, ki nam je postal bližnji. Zazrimo se skupaj v to veliko skrivnost ljubezni, pustimo si razsvetliti srce od luči, ki sveti v btlehemski votlini! Blagoslovljen božič vsem!


Prevod: p. Miran Špelič OFM

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter