Exodus TV

Novice

4.3.2021

apež: Potovanje v Irak je nov korak proti bratstvu

4.3.2021

Papeževo sporočilo ob predstavitvi okrožnice »Fratelli tutti« v ruščini

4.3.2021

Papež v Irak: začeti pri Abrahamu, da bi se prepoznali kot bratje

3.3.2021

Papež Frančišek o grešnih nagnjenjih in krepostih. Vera brez dvomov ni mogoča

3.3.2021

Irak: Prihodnost, ki jo je potrebno napisati onkraj razvalin vojn

Več novic

Covid-19. Umrl zambijski škof Hamungole, ki je delal tudi na Radiu Vatikan

Msgr. Moses HamungoleV sredo, 13. januarja, je zaradi koronavirusne bolezni umrl msgr. Moses Hamungole, škof škofije Monze v Zambiji. Pri Zambijski škofovski konferenci je bil predsednik Komisije za sredstva družbenega obveščanja, pred leti pa je bil na Radiu Vatikan odgovorni urednik angleške redakcije za Afriko.

s. Leonida Zamuda SL – Vatikan

53-letni škof, ki je bil že dalj časa v bolnišnici v Lusaki, je v preteklih dneh na Facebooku objavil zapis, v katerem je izrazil svoje zaupanje, da bo lahko bolezen premagal. Vernikom se je zahvalil za njihove molitve in jih pozval, naj upoštevajo ukrepe za preprečevanje okužb. Kmalu zatem se je njegovo zdravstveno stanje nenadoma zelo poslabšalo. Gre za prvega katoliškega škofa v Zambiji, ki je umrl zaradi covida-19. V državi se je sicer do sedaj okužilo preko 31.000 ljudi, več kot 500 pa jih je umrlo.

Škof Hamungole se je rodil 1. maja 1967 v kraju Kafue v bližini Lusake. Vstopil je v malo semenišče, v duhovnika pa je bil posvečen 6. avgusta 1994 ter bil inkardiniran v nadškofijo Lusaka. Tam je opravljal različna poslanstva, med drugim je bil direktor Radia Yatsani in Urada za komuniciranje Nadškofije Lusaka (1997-1999). V začetku leta 2000 je študiral na centru za družbene komunikacije na Papeški univerzi Gregoriana, med letoma 2002 in 2008 pa je bil predsednik urada za komunikacijo Združenja škofovskih konferenc zahodne Afrike s sedežem v Nairobiju (Kenija). Od leta 2002 do 2009 je bil predsednik gibanja SIGNIS-Africa, ki združuje strokovnjake s področja medijev in komunikacije. Leta 2010 je bil odgovorni urednik angleške redakcije za Afriko in redakcije svahili. Za škofa je bil imenovan 10. februarja 2014.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

E-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter