Exodus TV

Novice

25.11.2021

Na Klicu dobrote zbrali že 217.950 EUR

25.11.2021

Murska Sobota - srečanje škofa Petra Štumpfa s predsednikom vlade Janezom Janšo

24.11.2021

V času epidemije zaščitimo zdravje vseh ljudi

24.11.2021

Sveti oče se je zasebno srečal z italijanskimi škofi

24.11.2021

Umrl brat Jean-Pierre, zadnji menih iz Tibhirina

Več novic

Umrl brat Jean-Pierre, zadnji menih iz Tibhirina

Brat Jean Pierre Schumacher in papež Frančišek, 31 marca 2019 v MarokuV samostanu trapistov Notre-Dame de l'Atlas v kraju Midelt na severu Maroka je umrl brat Jean-Pierre Schumacher, zadnji trapist iz samostana Tibhirine v Alžiriji. Star je bil 97 let. Umrl je v nedeljo zjutraj, na praznik Kristusa Kralja, po prejemu bolniškega maziljenja.

Andreja Červek – Vatikan

»Združeni v molitvi, naj nam Najvišji podeli milost, da bomo še naprej ohranjali 'duha Tibhirine' in pričevali o tej zgledni skupnosti,« so zapisali trapisti iz skupnosti v Mideltu. Brat Jean-Pierre je bil eden od menihov skupnosti, ki je živela v trapistovskem samostanu Tibhirine v Alžiriji. V noči med 26. in 27. marcem 1996 je v samostan vdrla teroristična skupina Islamique Arme in ugrabila sedem francoskih trapistov. Konec maja so našli odsekane glave menihov, njihova trupla pa niso bila nikoli najdena. V trenutku ugrabitve je Jean-Pierre delal v drugem delu samostana, zato ga ni bilo med ostalimi menihi. Rešiti se je uspelo tudi bratu Amédéeju Notu. Umrl je 27. julija 2008 v Franciji, v opatiji Aiguebelle.

Po umoru sedmih bratov se je Schumacher več mesecev spraševal, zakaj je njemu in bratu Amédéeju bilo prizaneseno. Odgovor je našel v pismu, ki ga je prejel iz Švice, iz samostana La Fille-Dieu: »So bratje, ki so bili naprošeni, da pričujejo z darovanjem svojega življenja, in drugi, ki so naprošeni, da pričujejo s svojim življenjem.« Kot je dejal, so mu te besede odvzele težo vprašanj.

Iz Francije v Alžirijo
Jean-Pierre Schumacher se je rodil 15. februarja 1924 v Lorenu. Kot mnogi mladi fantje tistega časa, je bil prisilno vpoklican v nemško vojsko in poslan na rusko fronto, vendar je zbolel za tuberkulozo in se tako izognil odhodu. Leta 1953 je bil posvečen v duhovnika, nekaj let pozneje pa je vstopil v trapistovski samostan Timadeuc v Bretanji. Leta 1964 so ga skupaj z dvema menihoma poslali v Alžirijo, da bi se pridružil bratom v skupnosti Tibhirine. Brat Jean-Pierre je v državi ostal več kot 30 let in pričeval o evangeliju v pretežno muslimanski državi, ki jo je v devetdesetih letih prejšnjega stoletja razdejala državljanska vojna.

Ohranjati pričevanje iz Tibhirina
Skupnost trapistov v Tibhirinu, ki je postala del lokalnega prebivalstva, je želela le pričevati o svoji evangeljski navzočnosti s spodbujanjem pogovora in ohranjanjem mirnega sobivanja. Leta 1996 so ugrabili in nato ubili sedem od devetih tam živečih menihov, med njimi tudi priorja Christiana de Chergéja. Brat Amédée in brat Jean-Pierre sta v Mideltu v Maroku še naprej gojila »duha Tibhirina«, sprejemala številne romarje, trdno verjela v medverski dialog in pričevala o krščanskem upanju v muslimanskih deželah. Sedem umorjenih trapistov je bilo razglašenih za blažene 8. decembra 2018 v Oranu skupaj z 12 drugimi mučenci alžirske državljanske vojne. Brat Jean-Pierre, ki je bil takrat star 94 let, se je slovesne beatifikacije udeležil. Papež Frančišek ga je srečal 31. marca 2019 med obiskom v Maroku v katedrali v Rabatu, kjer je potekalo srečanje z duhovniki in posvečenimi osebami.

vir: https://www.vaticannews.va

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

DOTACIJA

Na enostavnejši način vam odslej nudimo možnost dotacije preko QR kode, ki jo poskenirate preko bančne aplikacije s telefonom.

qr dotacija

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Youtube
Facebook
Twitter