Exodus TV

Novice

20.9.2020

Pridiga škofa Petra Štumpfa pri sveti maši ob sklepu Stične mladih v Murski Soboti

17.9.2020

Pismo prefekta Kongregacije za bogoslužje in disciplino zakramentov: Z veseljem se vrnimo k evharistiji!

17.9.2020

39. Stična mladih v 34 krajih po Sloveniji

14.9.2020

Praznik povišanja Svetega križa

14.9.2020

Koronavirus: Izrael bo ponovno uvedel karanteno

Več novic

Na Kitajskem zaprli štiri duhovnike podzemne Cerkve

8.8.2011

Katoliška Cerkev na KitajskemV vzhodnokitajski provinci Šandong so zaprli štiri katoliške duhovnike, člane Rimu zveste podzemne Cerkve. Oblasti so omenjene duhovnike skušale prisiliti, da bi se pridružili Patriotskemu združenju kitajskih katoličanov, ki ne priznava Vatikana, je poročala rimska tiskovna agencija AsiaNews. Prijeti duhovniki so trenutno zaprti v samicah dongminške ječe in ne dobivajo hrane. Njihovi podporniki so se v v stiski obrnili na Vatikan.

Štiri duhovnike, ki so se v mestu Luquan udeležili duhovnih vaj, so v domu duhovnih vaj prijeli sredi minulega tedna. Policisti so pod pretvezo, da lovijo tatove, preplezali zid na posestvu, namesto tatov pa so iz spanja grobo prebudili duhovnike in jih prisilili, da so odšli z njimi. Odpeljali so administratorja škofije Heze, oseminštiridesetletnega Wang Chenglija, petdesetletnega Zhao Wujija, štiriintridesetletnega Li Xianyanga in osemintridesetletnega Sun Guichuna.

Ker se omenjeni štirje duhovniki niso želeli pridružiti Patriotskemu združenju, jim je policija skušala podtakniti dokaze kriminalnih dejanj, s čimer bi jih kasneje izsiljevali, pišejo pri AsiaNews. Poleg tega so grozili tudi njihovim vernikom in jih ustrahovali. Papežu zvesta podzemna Cerkev zdaj upa, da si bodo pri Svetem sedežu prizadevali za izpustitev duhovnikov.

Po nekaj letih sproščenih odnosov so kitajske oblasti v zadnjih mesecih ponovno zaostrile svojo politiko do Vatikana in Rimu zvestih kitajskih katoličanov. Junija in julija so denimo škofovsko posvečenje podelili dvema škofoma, ki sta bila imenovana s strani državnih oblasti brez soglasja Vatikana.

Po ocenah je okoli trinajst milijonov izmed 1,3 milijarde Kitajcev katoličanov. Od leta 1957 so razdeljeni v dve skupini. Patriotsko združenje kitajskih katoličanov ima za svoje delovanje dovoljenje državnih oblasti, ne priznava pa napotkov iz Vatikana. Tako imenovana ‘podzemna Cerkev’ ostaja zvesta Rimu in deluje v skupnosti s Svetim sedežem, njene člane pa državne oblasti redno preganjajo.

VIR RADIO  VATIKAN IN TEDNIK DRUŽINA

TRENUTNO NA TVE-NOVICE

Prejemajte sveže novice v vaš nabiralnik. Naročite se na naše e-novice.

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Facebook
Twitter