Exodus TV

Novice

16.5.2021

Dovoljeno zborovsko petje pri bogoslužju

16.5.2021

Uvod kardinala Parolina v knjigo »Most s Kitajsko«

16.5.2021

Duhovne misli cerkvenih očetov, Benedikta XVI. in papeža Frančiška za 7. velikonočno nedeljo

12.5.2021

Papež z apostolskim pismom »Antiquum ministerium« vzpostavlja službo katehista

12.5.2021

Pri papežu latvijski predsednik Egils Levits

Več novic

Svetnik dneva - 4. maj

Sv. Florijan, obvezni god

sv_florijanIme Florijan je med moškimi imeni v Sloveniji na 296. mestu. Po podatkih Statističnega urada RS je bilo 1. 1. 2010 z imenom Florijan poimenovanih 384 (1971: 521; 1994: 351) oseb. Različice: Florian (2010: 59), Florjan (356), Ferjan, Herjen. Ženski obliki: Florjana (2010: 102), Florijana (100).

Florijan z različicama Florjan in Florian izhaja iz latinskega imena Florianus. To je izpeljanka iz latinskega imena Florus. Ime Florus pojasnjujejo z latinsko besedo florus 'cvetoč, svetel, sijajen, krasen'. Slovenska različica imena Florijan je Cvetko, ki ima žensko obliko Cvetka.

Ime Florjan je bilo v času nastajanja priimkov precej znano, zato so iz njega nastali številni priimki, kot Florjan, Florjanc, Florjančič, Florjanič, Florijan, Florijanc, Florijančič, Ferjan, Ferjanc, Ferjančič, Flere.

Florijan se je imenoval tudi pri nas zelo znan svetnik, ki je bil rimski vojščak, mučenec v času rimskega cesarja Dioklecijana (v koledarju 4. maja). Velja za zavetnika pred ognjem, sušo, povodnijo in vojsko. Za svojega zavetnika so si gaizbrali tudi gasilci.Praznik sv. Florjana ali Florjanovo je bil nekoč zlasti čas fantovskih praznikov ter številnih šeg in navad. Praznovanje sv. Florjana ali florjanovanje se je ponekod združilo z jurjevanjem. Na Florijanovo je v Gradišču v Slovenskih goricah Florjanov sejem. V Sloveniji je 44 cerkva sv. Florijana. Po njih je poimenovano več krajev in zaselkov, npr. Florjan pri Gornjem Gradu, Florjan nad Zmincem v škofjeloški občini, zaselek Skorna pri Šoštanju Šentflorjan, Števerjan, italijansko San Floriano, naselje v Goriških Brdih, ki je zdaj v Italiji. Na sv. Florjana se nanaša tudi Cankarjeva dolina šentflorjanska, npr. v njegovi drami Pohujšanje v dolini šentflorjanski.

vir: http://revija.ognjisce.si

TRENUTNO NA TVDOTACIJA

Na enostavnejši način vam odslej nudimo možnost dotacije preko QR kode, ki jo poskenirate preko bančne aplikacije s telefonom.

qr dotacija

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Youtube
Facebook
Twitter