Exodus TV

Novice

19.2.2024

Obletnica ustanovitve samostojne Slovenske škofovske konference

19.2.2024

Papeževa poslanica za postni čas 2024: Skozi puščavo nas Bog vodi v svobodo

14.2.2024

Pridružite se preventivni akciji 40 dni brez alkohola

14.2.2024

Postni čas v Katoliški cerkvi

12.2.2024

Pastirsko pismo za postni čas 2024: Svet trpljenja in zdravljenja je pomenljivo ogledalo sedanje družbe – 1. in 2. del

Več novic

Izjava Slovenske škofovske konference pred volitvami v državni zbor

yfjhdtV nedeljo, 24. aprila 2022, bodo potekale volitve v državni zbor, na katerih bomo izbirali predstavnike, ki bodo v našem imenu odločali o prihodnosti Slovenije in njenih prebivalcev. Kristjani smo odgovorni, da na volitvah sodelujemo in tako dejavno soodločamo o našem skupnem življenju.

Ljudje smo družbena bitja. K našim pravicam in dolžnostim sodi tudi skrb za skupno življenje. Družbeno življenje je možno samo, če vsi spoštujemo določene skupne vrednote, kot so spoštovanje dostojanstva vsake človeške osebe, enakopravnost, svoboda, solidarnost, mir, pravičnost in resnica. Različni pretresi v zadnjem času v okolju, v katerem živimo, razodevajo, da so te temeljne vrednote ogrožene. Upada zaupanje v institucije demokratične družbe, v verodostojnost informacij, v sposobnost mirnega reševanja različnih napetosti. Najpomembnejši vzvod, s katerim lahko vsaka državljanka in državljan ščitita temeljne vrednote, so demokratične volitve. K resni in odgovorni skrbi za ta svet sodi, da se jih udeležujemo. Pri tem smo poklicani k umnemu in razsodnemu ravnanju. Ne pustimo, da o nas in naši usodi odločajo drugi. Odločimo se po lastni presoji glede na naše vrednote in dosedanje izkušnje. Predstavnikov ljudstva ne moremo presojati zgolj po všečnih besedah in gestah, ampak je treba gledati predvsem na dejanja, s katerimi ljudje in institucije pokažejo širšo sliko.

Nesmiselno in škodljivo je vnaprejšnje izključevaje kogar koli iz demokratičnega odločanja posameznikov in skupin ali odrekanje legitimnosti določenemu delu državljank in državljanov pri oblikovanju naše skupne prihodnosti. Demokracija se uresničuje v soočenju in sobivanju različnih pogledov, ki mora temeljiti na strpnosti in spoštovanju drugih in drugače mislečih. Za vsako tekmo, tudi politično, so potrebni zaupanja vredni igralci in transparentna pravila. Slednja zavezujejo vse, da bodo svojo kakovost dokazovali s programi, kandidati in zlasti z dejanji. Pri tem ne smejo spregledati temeljnih vrednot, ki so skupne človeški skupnosti.

Ne predajmo se apatičnosti in miselnosti, da se ne da ničesar spremeniti. Spremembe so možne samo, če bo vsakdo k njim prispeval svoj najboljši del. Kristjani smo povabljeni, da prevzamemo odgovornost za prihodnost naše domovine in gremo na volitve.

Novo mesto, Ljubljana, 14. april 2022

Msgr. dr. Andrej Saje,
novomeški škof in predsednik SŠK

vir: https://katoliska-cerkev.si

TRENUTNO NA TVSVETNIK DNEVA

DOTACIJA

Na enostavnejši način vam odslej nudimo možnost dotacije preko QR kode, ki jo poskenirate preko bančne aplikacije s telefonom.

qr dotacija

kje smo

SPREMLJAJTE NAS

Vabimo vas, da nas spremljate tudi na socialnih omrežjih:

Youtube
Facebook
Twitter